dimecres, 20 de novembre del 2013

SOS Empordanet vol el trasllat de la deixalleria de Forallac

L'entitat recorda que la planta comarcal de transferència de residus està dins de l'entorn protegit del jaciment arqueològic ibèric dels Clots de Sant Julià. 
El Consell no hi tanca la porta, però ho veu difícil en el context actual. 
La planta comarcal de transferència de residus va ser construïda l’any 1998 a pocs centenars de metres del conjunt dels Clots de Sant Julià .
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 20/11/2013 
Canapost/Vullpellac (Baix Empordà).- 

SOS Empordanet, un cop guanyada la batalla contra el projecte de planta de tractament i triatge de residus al municipi dels pobles anomenat Forallac, al Baix Empordà, ha anat un pas més enllà i reclama el trasllat de la planta de transferència existent, situada dins del perímetre de protecció que Patrimoni de la Generalitat ha aprovat al voltant d’aquest Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) del jaciment arqueològic dels Clots de Sant Julià. 
La planta de transferència opera des del 1998 i la concessió, en mans de l'empresa Servitransfer, preveu que els habitants de Forallac la puguin fer servir com a deixalleria municipal. En canvi, SOS Empordanet defensa que amb el perímetre de protecció definit ara és el moment oportú per traslladar la instal·lació a “un de tants polígons o procedir al seu desmantellament, ja que per densitat de població Forallac no té la necessitat d'aquest tipus de deixalleria”. 
El responsable de Medi Ambient del Consell Comarcal del Baix Empordà, Xavier Rangel (PSC), admet que la proposta de trasllat “es veu de manera positiva” des de l'òrgan comarcal, ja que, a banda del perímetre protegit, l'accés dels camions a la planta des de la C-66 és millorable. Però també deixa clar que la solució seria complicada. Per Rangel, caldria trobar un solar alternatiu de titularitat pública, per abaratir costos, i finançament per a l'obra, supeditat a l'agència catalana de residus (ARC).
L'altra opció suggerida pels detractors de la planta seria allargar la nova concessió de residus perquè el futur adjudicatari amortitzi el trasllat de l'equipament a un altre indret. Rangel, però, explica que els canvis en la gestió de les deixalles -que s'encarirà força d'aquí a 2016- i la incertesa sobre el futur dels consells comarcals imposen una concessió a un màxim de dos anys. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada