divendres, 15 de novembre del 2013

L'ONU exigeix al Regne d’Espanya la creació d'una comissió de la veritat sobre els crims del franquisme

El comitè també recomana la creació d'una comissió de la veritat encarregada “de determinar la veritat sobre les violacions als drets humans del passat”. 
El Comitè de les Nacions Unides contra les Desaparicions Forçades critica la interpretació feta de la llei d'amnistia de 1977. 

[15/11/2013] 

El comitè de les Nacions Unides (ONU) contra les Desaparicions Forçades ha exigit a l'Estat espanyol que investigui “totes les desaparicions” del franquisme “de manera exhaustiva i imparcial, independentment del temps transcorregut i encara que no hi hagi cap denúncia formal”. En el seu informe sobre els crims del franquisme, des de les Nacions Unides s’avisa que cal “superar els obstacles jurídics d'ordre intern que puguin impedir les investigacions, en particular la interpretació que s'ha fet de la llei d'amnistia”. El comitè també recomana la creació d'una comissió de la veritat encarregada “de determinar la veritat sobre les violacions als drets humans del passat”.
L'informe del comitè contra les Desaparicions Forçades de les Nacions Unides reclama que “els presumptes autors” dels crims del franquisme siguin “jutjats, i, si són declarats culpables, sancionats d'acord amb la gravetat dels seus actes” i que les víctimes “rebin la compensació adequada”.
El text recorda que “la cerca de les persones que han estat sotmeses a desaparicions forçades i l'aclariment del que els va passar són obligacions de l'Estat”. L'ONU avisa que els familiars de les víctimes tenen “dret a saber la veritat”. En aquest sentit, el document aprovat pel comitè exigeix que el Regne d’Espanya “adopti totes les mesures necessàries, incloent l'assignació de recursos de personal, tècnics i financers suficients, per buscar i aclarir què va passar” amb les persones desaparegudes.
L'ONU demana a l'Estat espanyol que “els terminis de prescripció” dels delictes “es comptin efectivament a partir del moment en què s'acaba la desaparició forçada, és a dir, quan la persona apareix amb vida, es troben les seves restes o se li restitueix la identitat”.
L'informe destaca que l'Estat espanyol hauria d'establir “un òrgan específic per buscar les persones sotmeses a una desaparició forçosa” que tingui els recursos suficients per fer les seves funcions “de manera efectiva”.
El comitè demana que es respecti “de forma expressa el dret a la veritat de les víctimes”  d'acord amb l'article 24 de la Convenció.
En aquest sentit, el comitè de les Nacions Unides demana la creació “d'una comissió d'experts encarregada de determinar la veritat sobre les violacions dels drets humans del passat, particularment les desaparicions forçades”. A més, també reclama que l'Estat garanteixi “l'ajuda judicial necessària, inclòs el subministrament de totes les proves que tingui en el seu poder” per impulsar totes les investigacions que estiguin en marxa sobre desaparicions, també en altres països.
L'informe insta al Regne d’Espanya a que “garanteixi que les persones sospitoses d'haver comès algun delicte de desaparició forçosa no estiguin en condicions d'influir directament o indirectament, per sí mateix o a través d'altres, obstruint les investigacions”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada