divendres, 15 de novembre del 2013

L'Ateneu Enciclopèdic Popular denuncia la detenció d'una historiadora que és membre de la seva Junta

Valeria Giacomini és de nacionalitat italiana i està arrelada a Barcelona des de l’any 2004, quan va arribar en conveni amb la Universitat de Trento amb una beca Leonardo da Vinci.
Participa de l’Ateneu Enciclopèdic Popular (AEP) i és membre de la Junta d’aquest.

LA DIRECTA / LA INTERVIA |  15/11/2013  
Setmanari Directa

Avui declararan al jutjat d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional espanyola les cinc veïnes dels barris del Carmel i Poble Sec de Barcelona detingudes el dimecres pel Grupo de Operaciones Especiales (GOES) de la Policia Nacional espanyola.
Cinc persones van ser detingudes dimecres 13 de novembre a Barcelona, dues d'elles acusades de ser les responsables de l’atac amb bomba a la basílica del Pilar de Saragossa del passat 2 d’octubre.
Una de les detingudes és Valeria Giacomini, una barcelonina d'origen italià que participava habitualment a l’Ateneu Enciclopèdic Popular (passeig de Sant Joan, 26).
Segons el Ministeri de l'Interior, totes cinc han estat traslladades a Madrid per declarar davant del jutge Eloy Velasco, del jutjat central d'instrucció 6 de l’Audiència Nacional, en aplicació de la Llei Antiterrorista.
Dos dels detinguts són dues persones xilenes que ja van ser acusades de col·locar artefactes explosius en entitats bancàries, esglésies i institucions del govern xilè entre 2006 i 2008, en el que es va conèixer com a 'Caso Bombas'. Malgrat la forta campanya mediàtica i institucional tots dos van ser absolts.
Membre de l’Ateneu Enciclopèdic
Valeria Giacomini és de nacionalitat italiana i està arrelada a Barcelona des de l’any 2004, quan va arribar en conveni amb la Universitat de Trento amb una beca Leonardo da Vinci. Participa de l’Ateneu Enciclopèdic Popular (AEP) i és membre de la Junta d’aquesta entitat.
L’Ateneu Enciclopèdic és una entitat amb 102 anys d’història compromesa amb la cultura obrera i popular, que a més compta amb l'arxiu històric més important de Catalunya sobre el moviment obrer del segle XIX i XX.
L’AEP ha deixat constància del compromís de Valeria Giacomoni amb els moviments culturals de Catalunya i s’ha solidaritzat amb ella a través d’un comunicat.
Giacomoni és una reconeguda historiadora i investigadora de la pedagogia llibertària i racionalista: té múltiples treballs sobre Joan Puig Elias, director del CENU durant la guerra civil, i Francesc Ferrer i Guàrdia, director de l’Escola Moderna. Així mateix, ha participat en conferències i exposicions sobre el tema. Actualment està treballant sobre “els exilis” en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona.
Segons les companyes de Giacomoni, que eren presents en el moment de la detenció, uns policies nacionals de paisà van detenir-la al Camp de l’Arpa i la van portar al seu pis del Poble Sec, on van escorcollar totes les seves pertinences durant més d’una hora i mitja. Segons les seves companyes de pis, finalment li van requisar tot tipus de material informàtic, llibres, documentació, el seu material d’estudi i bombones de càmping gas. En el mateix moment, la policia italiana escorcollava la seva casa a Trento, davant la sorpresa de la seva família.
La detenció de les altres quatre persones es va efectuar en un pis del barri del Carmel, i les imatges de l'operatiu, així com les fotografies de les seves cares, els seus noms, cognoms i llocs i dates de naixement van ser trameses pel servei de premsa de la policia i publicades per nombrosos mitjans de comunicació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada