Arcadi Calzada a la comissió parlamentària sobre les caixes.
L'ex-president de l'entitat considera correcte la jugada comercial pròpia de la venda de quadres de la seva galeria a l'obra social de la caixa que responia a una tradició.
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 28/10/2013
Girona (Gironès).-
Segons l’Agència Catalana de Notícies Arcadi Calzada, president de Caixa Girona entre el juny del 1996 fins el juny del 2009, ha comparegut en la comissió d'investigació de les caixes del Parlament de Catalunya i ha qualificat la gestió dels directius de Caixa Girona de “correcta i eficaç”. Ha dit que com a la majoria de les caixes, la triple crisi (immobiliària, financera i econòmica), afegida a una gran exposició en el sector immobiliari, va fer impossible 'superar la crisi'. La compareixença del destacat pujolista Calzada s'ha centrat bàsicament en la venda de quadres de la seva galeria d'art a la fundació Caixa Girona mentre era president. Calzada ha dit que aquestes compres responien a una “tradició” que venia d'abans de ser president (!).
En relació amb la gestió de les caixes i de Caixa Girona, Arcadi Calzada ha considerat que la desaparició de les caixes i de Caixa Girona va ser fruit d'unes circumstàncies concretes que van passar per la coincidència de tres crisis que van ser la crisi immobiliària, la crisi financera i la crisi econòmica, una convergència de tres crisis que van fer “molt difícil” superar la crisi si s'afegia la gran exposició al sector immobiliari que tenia Caixa Girona.
Un dels moments de més tensió en la compareixença d'Arcadi Calzada ha estat durant la interpel·lació del diputat del PP, José Antonio Coto, que han debatut sobre el límit de l'ètica i la legalitat. Segons Coto, mentre Calzada era president va tenir un comportament poc ètic tot i que podia ser legal. Les acusacions de Coto i d'altres diputats feien referència a les compres que la fundació Caixa Girona d'obres d'art a la galeria d'art propietat de Calzada, un tema que ha estat recurrent per part de gairebé tots els diputats. L'ex-president de Caixa Girona ha al·legat que aquestes compres no es van fer pas perquè ell fos el president sinó que era una “tradició” d'anys enrere que adquirís regals de Nadal a la seva galeria, i que ho va continuar fent després d'assumir la presidència. Calzada ha dit, però, que a la vista de les circumstàncies, si ara pogués corregir la seva actuació “no ho tornaria a fer” perquè no es pot posar en dubte el prestigi acumulat durant anys com a diputat al Parlament de Catalunya (per CiU) i en participació a la política catalana per “dos o tres cosetes” que cínicament considera anecdòtiques i que ara concentren el “tot” de la carrera professional i política d'una persona, segons que ha dit.
En les circumstàncies del joc on jugaven les caixes, Calzada ha dit que Caixa Girona va tenir una actuació “moderada” i que d'això en quedava constància en les crítiques que l'entitat gironina rebia en aquells moments la qualificació d'una caixa amb una gestió “prudent”. Calzada ha anat més lluny i en resposta a la diputada del PSC Rocio Martínez-Sampere ha qualificat la gestió de l'equip directiu de Caixa Girona “d'eficaç i correcta”.
En el transcurs de la seva presidència, i després d'una gestió qualificada de “prudent” per Calzada, Caixa Girona va passar de tenir 463 milions en actius a 7.597 milions, de concedir crèdits per valor de 171 milions a 5.974 milions, d'uns beneficis de 2 milions a 41 milions i un volum de recursos propis de 28 milions a 696 milions. L'ex-president de Caixa Girona també ha considerat “d'adequada” la seva retribució anual de 160.000 euros l'any “en funció de la responsabilitat que tenia” (!).
En resposta al diputat d'ERC, Pere Aragonès, Calzada ha afirmat que ni amb els governs autonòmics de Convergència i Unió ni tampoc en el 'tripartit', la Caixa de Girona va rebre cap tipus de suggeriment o instrucció política per actuar d'una determinada manera. 'Mai varem tenir cap pressió de cap tipus', ha conclòs.
En relació amb la decisió de descartar la fusió amb les caixes d'Unnim, Calzada ha dit que en aquell moment ell ja no era president i per tant no podia fer una valoració sobre aquesta decisió que ha reconegut que en un principi el va “desconcertar” (sic). Tot i això, vist el que ha passat després amb l'absorció de 'la Caixa' el resultat final ha estat el millor per l'entitat bancària i ha estat positiu tant pels treballadors com per els clients, ha dit.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada