Els col·lectius antinuclears entenen que les conseqüències de l’activitat sísmica pot afectar als reactors de Vandellòs II i dels dos grups d’Ascó
Catalunya, 3 d’octubre de 2013
Antecedents:
L’activitat sísmica pot afectar el funcionament de les centrals nuclears i la recent experiència de Fukushima n’és un bon exemple il·lustratiu. L’any 2001 una investigació paleosísmica dirigida per l’investigador Koji Minoura va pronosticar l’accident basant-se en el fet que l’any 869 havia tingut lloc un gran terratrèmol a la zona, i era relativament lògic que tard o d’hora n’hi hagués un altre.
No és la primera vegada que el projecte Castor provoca moviments sísmics com a forma d’avís del que està succeint aquests dies. L’any 2012, en la fase de proves del projecte, va ser detectada i registrada activitat sísmica precisament després d’haver-se injectat gas. Aquesta informació es troba al web [http://sismosureste.blogspot.com], la qual fa aquest tipus de seguiment.
Sabem també que l’activitat sísmica ha arribat a 4,2 graus en l’escala Richter a la zona de Vandellòs, on està ubicada una central Nuclear molt propera a “la Falla del Camp”, en la qual han tingut lloc tres grans terratrèmols en els últims 125.000 anys.
Coneguts són els moviments de terreny que experimenten les instal·lacions de les centrals nuclears d’Ascó a causa del terreny argilós sobre el qual està localitzada la Central Nuclear.
El Servei de Sismologia de l’Institut Geològic de Catalunya ha manifestat que no hi ha dubtes sobre la relació entre les injeccions de gas de Castor i els terratrèmols que s’estan produint en els últims dies. A més, les proves sísmiques de les centrals nuclears catalanes diuen que, amb prou feines, resistirien un terratrèmol de més de 7 graus a l’escala Richter.
Tenint en compte tots aquests antecedents, les entitats que signem aquesta nota de premsa manifestem la nostra preocupació per les conseqüències que aquesta activitat sísmica pugui tenir sobre les centrals nuclears catalanes i sobre la població. Per això, volem donar a conèixer a l’opinió pública el següent:
L’activitat sísmica provocada pel projecte Castor a la zona de Vinaròs pot tenir greus conseqüències per les centrals nuclears catalanes. El fet que en una zona amb activitat sísmica no s’hagi produït cap terratrèmol durant segles, no es garantia que no es pugui tornar a produir en cap altre moment. La Falla del Camp, al costat mateix de la Central Nuclear de Vandellòs II, representa un risc considerable cap a la població com a conseqüència dels moviments sísmics que s’han produït en les últimes hores. A més, la població no tenim perquè assumir aquest risc. De la mateixa manera succeeix amb les centrals nuclears d’Ascó situades damunt d’un terreny inestable que també es pot veure afectat per aquests moviments.
Davant d’un fet com aquest, les autoritats haurien de fer prevaldre la salut i la seguretat de la població per damunt dels interessos econòmics de les grans empreses. El principi de precaució i la cultura de la seguretat, del qual tant presumeixen les centrals atòmiques, hauria d’aplicar-se precisament en ocasions com aquesta. Cal tenir en compte que la població afectada ha tingut episodis de pànic durant aquesta setmana, tant pel fet mateix de patir els terratrèmols com per la desinformació sobre les conseqüències d’aquests esdeveniments i la incertesa de com evolucionarà.
Per tot l’anteriorment exposat, demanem la paralització immediata de l’activitat a les Centrals Nuclears de Vandellòs i Ascó, fins que no s’estabilitzi aquest episodi sísmic i s’analitzi de forma rigorosa el risc que comporta i com afecta aquesta activitat sísmica en l’actualitat i en el futur, a aquestes instal·lacions.
Ateneu Roig Cambrils, Casal Despertaferro, CGT-Baix Camp, CUP-Reus, CUP-Tarragona,Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres, Grup Antinuclear de les Comarques Gironines, GEPEC, ICV Reus. Som Energia, TLN-100% Renovables, Grup de Científics i Tècnics per un Futur no Nuclear, Eurosolar, Dia de la Terra, Alternativa Verda, CANC.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada