dijous, 3 d’octubre del 2013

Activistes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca a l’interior de l’Agència Catalana de l’Habitatge a Barcelona en una ocupació simbòlica

Protesta de la PAH  que ocupa la seu de l'Agència Catalana de l'Habitatge per evitar que els facin fora del bloc alliberat de Salt.  
Un centenar d'activistes de diverses plataformes d'afectats per la hipoteca exigeixen al Govern de la Generalitat que negociï amb la Sareb per evitar el desallotjament, Suport dels bombers.
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 03/10/2013 
Girona/Salt (Gironès).-  

Un centenar de membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) han ocupar aquest dijous al matí la seu de l'Agència Catalana de l'Habitatge a Barcelona per exigir a la Generalitat que faci de mitjancera amb el Sareb per evitar el desallotjament de l'edifici que la Plafatorm aha ocupat a Salt i on viuen 16 famílies desnonades.

La portaveu de la PAH de Girona, Marta Afuera, ha explicat que els representants de la plataforma han aconseguir reunir-se amb el secretari d'Habitatge de la Generalitat, Carles Sala, qui s'havia compromès a traslladar a la Sareb les reivindicacions de la PAH.

Afuera ha exigit que la Generalitat "es posicioni i prengui un compromís més ferm" contra el desallotjament d'aquest edifici, que el jutjat ha marcat per al 16 d'octubre després d'una demanda del Sareb.

La PAH vol que la Generalitat de Catalunya aconsegueixi una reunió dels responsables del Sareb amb membres de la plataforma perquè puguin traslladar-los directament la situació de les 43 persones que viuen en els 15 pisos del bloc alliberat del carrer doctor Castany a Salt, de les que 21 són menors d'edat, i que no tenen cap ingrés econòmic.

El conegut com a ‘Bloc de Salt’, situat al número 91 del carrer doctor Castany, és un dels 13 immobles d'habitatges que la PAH ha incorporat a la seva ‘borsa social’ al Principat de Catalunya ocupant i "alliberant" els pisos i donant-li-los a persones que han estat desnonades dels seus habitatges.

L'edifici del carrer doctor Castany era propietat del Banc Mare Nostrum, però va passar al Sareb quan es va crear aquesta societat per comercialitzar els habitatges deshabitats dels bancs i ara és la que ha reclamat judicialment el desallotjament de les famílies.

Afuera ha reiterar la petició de la PAH que el Sareb destini una part dels pisos que gestiona a una bossa social per acollir a persones necessitades sense recursos.

"Les administracions públiques, governs central, autonòmic i local tenen el deure de garantir el dret fonamental a l'habitatge, però no han fet res per obligar el Sareb perquè posi els seus habitatges al servei de la ciutadania, quan estem davant una emergència habitacional i només estan matxucant la ciutadania", es queixa Afuera. La PAH ha concretar amb el secretari de l'Habitatge de la Generalitat que dijous que ve els comunicarà la resposta que hagi rebut del Sareb.

Preparats "per resistir"


"Crec que moralment ens hem guanyat que el Govern de la Generalitat ens faciliti una reunió amb el Sareb", insisteix Afuera, que anunciar que, de no paralitzar-s’hi el desallotjament de l'edifici de Salt, la PAH ja s'està organitzant "per resistir".

L’ocupació a Barcelona


Així, un centenar de membres de diverses plataformes d'afectats per la hipoteca han ocupar aquest dijous al matí la seu de l'Agència Catalana de l'Habitatge a Barcelona per exigir que el govern català faci de mediador amb la Sareb i s'eviti el desallotjament del bloc de Salt, previst pel 16 d'octubre, on viuen 16 famílies. Representants de la PAH s’han reunit llavors amb el secretari d'Habitatge de la Generalitat, Carles Sala, a qui han volgut transmetre les seves demandes. I segons el secretari d'Habitatge, el Govern de la Generalitat ja fa una desena de dies que ha sol·licitar informació a la Sareb sobre el cas de Salt i a hores d'ara encara s'està pendent d'una resposta. “S'hi ha de trobar una solució”, afirma Sala, que insisteix que el paper de la Generalitat no és el de fer de mediador, sinó el de garantir l'allotjament a les persones. “No comparteixo una ocupació il·legal, però tampoc no comparteixo que habitatges de la Sareb o d'altres entitats bancàries faci dos o tres anys que estiguin buits”, hi afegeix. Segons Sala, ja es treballa amb entitats financeres pel lloguer social.

Des de la PAH de Girona, en canvi, s'insisteix que és necessari que el Govern de la Generalitat  s'impliqui en el cas de manera més activa i que pressioni la Sareb i el Partit Popular perquè es destinin part dels pisos d'aquest banc al lloguer social.

Suport dels bombers


D'altra banda, la PAH de Girona ha anunciat que diversos comitès dels bombers de les comarques gironines els han mostrat el seu suport i els han comunicat que el 16 d'octubre els ajudaran a aturar el desnonament. Segons Marta Afuera, és el primer col·lectiu professional que ha pres posició en aquest sentit, tot i que han rebut nombroses mostres de suport d'altres entitats, col·lectius i centrals sindicals.

Aquest dijous, els grups Independents per Salt (IPS) i la CUP de Girona també han fet una crida a la defensa del bloc alliberat de Salt i han reivindicar que la PAH pugui participar en les negociacions amb la Sareb anunciades pels consistoris de Salt i Girona. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada