L'associació alerta que el problema entronca amb el model de ramaderia intensiva de la comarca
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 02/09/2013
Vic (Osona).-
Grup de Defensa del Ter (GDT) ha denunciat que el Torrent de les Paganes, a l'Esquirol (Osona), esta afectat per "contaminació d'origen orgànic". Les fotografies d'un simpatitzant de l'associació, en què es podia distingir una escuma densa i grogosa, van encendre les alarmes i van activar el procediment de treball habitual; el grup va alertar el servei d'emergències de la Generalitat, que va derivar el cas als Agents Rurals. Trini Molist, membre del GDT, afirma que "tot i que per confirmar l'origen de la contaminació caldrien anàlisis molt estrictes, els agents han vist que no es tractaria d'un abocament puntual i que és molt probable que hagi estat a causa del rentat de purins del camp".
El Torrent de les Paganes, situat al costat de la carretera que enllaça Roda de Ter amb l'Esquirol, ja hauria patit contaminacions amb anterioritat, segons alerta el Grup de Defensa del Ter. "Els Agents Rurals van detectar que no era la primera vegada que hi havia contaminació en aquesta zona", assegura Trini Molist, del GDT. Molist afegeix que "a primera vista, sembla que la contaminació és d'origen orgànic i les causes podrien ser des d'una canonada que s'hagi rebentat fins a una fossa sèptica que s'hagi obert o un rentat dels camps per la pluja". La hipòtesi més probable és la "del rentat dels purins dels camps, ja que no és el primer cop que es produeix aquest problema al Torrent de les Paganes". Per a aquesta associació, però, el problema dels purins és més profund que els abocaments i s'ha de contextualitzar "en el model de ramaderia intensiva de la comarca".
Molist destaca que "suposant que la causa de la contaminació sigui el rentat de camps, tant podria haver-s’hi produït negligència en l'abocament de purins com que l'actuació fos correcta". "Els purins per adobar els camps podrien trobar-se dins la normativa permesa i la pluja hauria rentat el camp", concreta Molist. En aquest sentit, però, el Grup de Defensa del Ter posa sobre la taula que els paràmetres normatius podrien ser "massa permissius, perquè la quantitat de purins podria ser superior a la que el territori assumeix". Trini Molist identifica que el problema de fons és "la quantitat de purins que es generen a la comarca d'Osona". "Bona part de les granges aposten per un model de ramaderia intensiva, amb una gran quantitat de purins que el nostre territori no pot absorbir", adverteix.
L'associació assegura que "és sabut que la contaminació dels rius i rieres d'Osona és alta; la quantitat de l'aigua és molt millorable".
Paral·lelament a l'alerta al servei d'emergències de la Generalitat, membres del GDT també es presenten a la zona per recollir informació. Molist lamenta que "les denúncies no solen arribar gaire lluny si no es tracta d'un cas de contaminació molt greu que afecti directament la salut de les persones". Trini Molist explica que l'Agència Catalana de l'Aigua "fa anàlisis i, si els resultats se situen dins els barems establerts, no existeix perill per a la salut. Ara bé, això no vol dir que l'aigua estigui neta; pot haver-hi una concentració alta de purins, que s'hauran diluït quan l'aigua arribi a la depuradora i serà apta per al consum ".
Per al Grup de Defensa del Ter, les denúncies són una manera de "visualitzar tota la problemàtica dels purins a la comarca, intentar sensibilitzar la població sobre les normatives vigents i demanar canvis en el model de ramaderia intensiva".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada