Quan expiri la pròrroga, s'haurà acabat fent una gestió de 44 anys quan havia de ser de 12.
La plataforma Aigua és Vida condemna la puja del 3,6% del rebut, a Girona i que l’Ajuntament de Salt tanca les fonts públiques descaradament.
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 20/06/2013
Girona (Gironès).-
La Plataforma Aigua és Vida, integrada a nivell gironí per l'Ateneu Naturalista, l'Associació de Naturalistes de Girona, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i diverses entitats veïnals, es va presentar aquest dijous públicament a la ciutat tot criticant que el contracte del servei d'aigües a la ciutat de Girona dati de l’any 1976 i que des de llavors no s'hagi fet cap concurs públic, sinó només modificacions puntuals. Per tant, ha demanat a l'empresa que els aclareixi els dubtes que tenen sobre el contracte actual, ja que hi ha alguns aspectes que no acaben de veure clars. «D'un contracte inicial que es va signar per 12 anys, al final Girona SA acabarà realitzant una gestió de 44 anys», assenyala.
La Plataforma Aigua és Vida lamenta la manca d'informació pública que hi ha sobre tot el que envolta la gestió del servei d'aigües a Girona. Per això, es farà arribar un document a l'empresa tot exposant les seves crítiques, i han defensat un cop més la municipalització del servei. Aquesta plataforma lamenta l'increment d'un 3,6% en la tarifa de l'aigua, al considerar que suposa un incompliment de les promeses de l'actual equip de govern municipal (CiU). Les entitats aplegades en la plataforma temen que aquest increment no correspon al manteniment del servei, sinó que s'estableix per «cobrar el cànon per finançar una obra que encara desconeixem».
Aquest increment estava inclòs en la pròrroga del contracte, que s'allargarà durant vuit anys més. I aquesta és, precisament, una de les principals crítiques de les entitats: defensen que l'aigua s'hauria de municipalitzar, tal com van demanar a través d'una campanya, i d'una moció al ple, i es lamenta que s'haurà fet una concessió de 44 anys sense que hi hagi hagut cap concurs públic. «La gestió pública es pot fer malament, però ens dóna més garanties que la privada. Cal la municipalització perquè l'aigua és un bé públic», ha explicar Pau Masramon, de l'Observatori del Ter.
D'altra banda, les entitats denunciants també anuncien que posaran en funcionament un nou portal de queixes per tal que tots els usuaris que es queixin a l'empresa ho puguin comunicar també a la plataforma. Segons recorden, un dels arguments del consistori per a fer la pròrroga va ser que el servei funcionava perfectament i no hi havia queixes, però ells tenen dubtes que siguin realment així.
Un altre tema que els preocupa és la presència, sovint massa habitual, de talls d'aigua. Segons expliquen, el servei ha perdut un miler d'abonats en un any, i malgrat que l'Ajuntament de Girona i l'empresa han explicat que això és perquè la crisi econòmica ha fet tancar molts negocis, ells volen saber en quants casos s'ha produït perquè hi ha famílies que tenen problemes reals per arribar a pagar la factura de l’aigua. En aquests casos, creuen que el que s'hauria de fer és aconseguir que la factura sigui el més barata possible.
L’Ajuntament de Salt tanca les fonts públiques descaradament Finalment, en el seu manifest, la Plataforma Aigua és Vida lamenta que algunes fonts públiques, concretament les situades al terme municipal de Salt, estiguin tancades, i assegura que properament es mobilitzaran i denunciaran públicament la qüestió d’aquell municipi del Gironès. «Privar la gent d'aigua és molt greu, i aquesta tendència s'ha de revertir com més aviat millor», assenyala Aleix Pagès, de l'Ateneu Naturalista.
D'altra banda, Pau Masramon també reivindica, un cop més, el retorn immediat de cabal del Ter, i demana que la societat civil s'uneixi per a reclamar-ho.
La plataforma Aigua és Vida condemna la puja del 3,6% del rebut, a Girona. Troba que el cost de la factura inclou el retorn d'un crèdit “a un privat”. Un dels portaveus tem que un miler de talls del servei són per impagaments.
La plataforma Aigua és Vida, de recent constitució a les comarques gironines, ha condemnat, amb un comunicat públic, la puja del 3,6% del rebut de l'aigua que aplica aquest any la companyia Aigües de Girona, Salt i Sarrià SA (AGISSA). Pau Masramon, de l'Observatori del Ter de l'Ateneu Naturalista de Girona, és un dels portaveus de la plataforma i hi afegeix que la puja, a Girona, arriba quan un miler de talls del servei d'aigua han estat per impagaments de la factura. Segons el comunicat, la pròrroga de la concessió de vuit anys “es va fer amb una clara intencionalitat d'apujar el preu de l'aigua”. I la factura del contribuent, segons el text, inclourà altres coses a banda de l'aigua, esmenten la taxa de recollida d'escombraries. El ple de Girona del dia 10 va validar la puja del 3,6% amb els vots de CiU, així com dels dos regidors del PP i de Carles Palomares.
El cànon anual
Per això, la plataforma Aigua és Vida troba irresponsable el Govern de l’Ajuntament de Girona, en vista de la crisi. “Creiem que la factura del servei d'aigua només ha de pagar el cost del servei, i amb aquest finançament encobert de 3,75 milions d'euros en la factura de l'aigua ens trobarem que un ciutadà de Girona, quan la rebi, a banda de pagar el servei també estarà pagant un crèdit, que no sabem a què es destinarà”. AGISSA paga un cànon anual de 3,75 milions a l'Ajuntament gironí.
Presentació a Girona el proper dijous
La plataforma Aigua és Vida treballa a les comarques barcelonines des de fa temps i, a partir de dijous tindrà més visibilitat a les comarques gironines.
La delegació de la plataforma es va presentar dijous a les 12:30h amb una roda de premsa a la plaça del Vi. En formen part entitats que vetllen pel territori, com ara l'Ateneu Naturalista de Girona, l'Associació de Naturalistes de Girona, el Grup de Defensa del Ter, Limnos, l'IAEDEN, però també li donen suport entitats veïnals, els Iaioflautes o la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), entre d'altres.
http://tvgirona.xiptv.cat/ultima-hora/capitol/manifest-d-x27-aigua-es-vida-contra-agissa-20-06-13?utm_campaign=video&utm_source=elpuntavui&utm_medium=tvgi
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada