dimarts, 14 de maig del 2013

Queda anul·lat definitivament un permís per usar el ‘fracking’ al Ripollès, la Garrotxa i Osona.

Teredo Oils no presenta el pla de treball i el Govern arxiva la concessió per fer prospeccions de gas i petroli a Riudaura i en una àrea de més de 50.000 hectàrees, que havien de començar abans de l’estiu.


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 14/05/2013 
Ripoll (Ripollès).-  

Llegim en el Setmanari El Triangle que el Govern de la Generalitat de Catalunya ha arxivat definitivament el permís Ripoll, que concedia una autorització a Teredo Oils per fer prospeccions de gas i petroli amb aigua a pressió, el que es coneix com a fracking, en una àrea de més de 50.000 hectàrees entre l Ripollès, la Garrotxa i Osona. L’empresa no va presentar el pla de treball en el que havia de detallar les tasques a desenvolupar el proper any, un tràmit que havia de realitzar abans del 5 de gener, just tres mesos després d’obtenir la concessió.

En no presentar quest pla, la plataforma Riudaura Junts contra el Fracking va reclamar la suspensió de la concessió i va començar la presentació d’al·legacions. Riudaura és un dels municipis més afectats per les prospeccions de Teredo Oils i s’ha mobilitzat una forta resposta ciutadana a la perforació per la tècnica del fracking, que és molt agressiva pel subsòl i l‘entorn. En la presentació d’al·legacions, l’empresa no ha pogut demostrat que no era responsable de no haver presentat el pla de treball i, per aquest motiu, s'ha arxivat definitivament l'autorització, és a dir per "l'incompliment per part del titular del permís de les condicions establertes en l'autorització", segons el Govern català.

La suspensió del permís és una gran notícia pels habitants de Riudaura i la zona, que s’havien oposat des de l’inici a les perforacions en general [a la imatge] i, en concret, a l’ús del fracking, un mètode prohibit a diversos països pels riscos ambientals que comporta, com ara la probable contaminació dels aqüífers. A més a més, Teredo Oils havia anunciat el passat febrer que volia iniciar les perforacions abans d’aquest estiu, tot i que, segons el permís de la Generalitat, no podria portar-les a terme fins d’aquí a tres anys. El director general de la companyia va reconèixer que volen usar el fracking per obtenir gas no convencional, malgrat que el Govern català havia negat que aquesta tècnica s'empraria a la Garrotxa.

CiU juga a ‘la puta i la ramoneta’ amb el ‘fracking’

Malgrat aquest fre de la concessió per la via administrativa, la posició de CiU davant del fraking és pràcticament bipolar. D’una banda, els seus diputats van votar el febrer en contra de prohibir aquesta agressiva tècnica extractiva al Congrés dels Diputats, aliant-se amb els representants de PP i UPyD. Paral·lelament, però, el diputat al Parlament i alcalde de Besalú, Lluís Guinó, va signar la mateixa setmana en nom de la federació el Compromís del Bover, que entre d’altres qüestions implica que les formacions que l’han avalat pretenen prohibir el fracking al Principat. Diputats de tots els partits amb representació al Parlament, menys del PP, van signar el Compromís del Bover, impulsat per la plataforma Riudaura junts contra el fracking.  Impacte del 'fracking'

El fracking consisteix a injectar aigua barrejada amb sorra i additius químics –que queden al subsòl- a alta pressió amb l’objectiu de trencar les roques del subsòl i alliberar el gas i el petroli que tinguin incrustat per fer-lo fluir fins a la superfície. Molt habitual als Estats Units, el mètode desperta recels entre la comunitat científica i els països europeus, amb l’argument que suposa un risc molt gran de contaminació dels aqüífers. França, Irlanda i el Canadà són alguns dels estats que l’han prohibit. Actualment als Països Catalans ja hi ha una quinzena de permisos sol·licitats o concedits per buscar hidrocarburs i extreure’l, en cas que se’n localitzin, mitjançant aquesta tècnica. La majoria estan demanats per filials de grans multinacionals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada