divendres, 24 de maig del 2013

Els serveis secrets britànics es van gastar més de 200 milions d'euros per a evitar l'entrada de Franco a la Segona Guerra Mundial

El diari The Guardian publica documents que revelen que l'MI6 va subornar oficials, empresaris i agents franquistes per a evitar que Espanya s'aliés amb Hitler 



[font: Vilaweb 23/05/2013] 

L'MI6, els serveis secrets d'intel·ligència britànics, es van gastar 14 milions de lliures, que actualment equivaldrien a més de 200 milions d'euros, subornant oficials militars franquistes, empresaris naviliers i agents per a mantenir Espanya fora de la Segona Guerra Mundial. Ho diuen tot de documents a què ha tingut accés el diari The Guardian, on es diu que l'ambaixador britànic a Madrid, Samuel Hoare, va avisar Londres que si no es pagaven grans sumes a través del compte d'un banc suís a Nova York, hi havia moltes opcions que Franco abandonés la neutralitat i s'unís a Hitler.
Un dels documents consultats per The Guardian esmenta José Jorro Andreo, originari de Calp i home de confiança del contrabandista mallorquí Joan March a Tànger, com a receptor de diners britànics en un compte del Banc de Portugal a Lisboa. 

L'ambaixador Hoare, des de Madrid, va aconseguir convèncer els serveis d'intel·ligència que havien d'optar pels suborns si volien aturar que certa gent persuadís el dictador Franco d'implicar-se en la Segona Guerra Mundial amb Alemanya. “L'entrada d'Espanya a la guerra depèn de la nostra ràpida acció”, va telegrafiar a l'MI6 el 1940. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada