diumenge, 7 d’abril del 2013

L’hora de lluitar, escarnufar, alliberar i construir


Edifici recuperat i alliberat a Salt amb hort i tot 









TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 06/04/2013 
Salt (Gironès).- 


L'obra social de la PAH ha recuperat per l’habitatge i alliberat socialment un bloc de pisos buits a Salt. L'ha alliberat de la ineptitud i de la vergonya de mantenir deshabitats quinze habitatges per estrenar en el regne  dels desnonats i dels bancs desnonadors rescatats amb recursos públics. L'ha alliberat i li ha tornat a donar sentit, que és una cosa essencial en qualsevol existència, fins i tot en l'existència d'un bloc de pisos.
Així, l'obra social de la PAH, que també en deu ser un impuls col·lectivista autogestionat i autogestionari d’una nova societat, és ja una obra considerable de futur. Ha recuperat la dignitat de persones desnonades, les quals, no sé si ho recorden, ha abandonat ajuntaments, Generalitat i Estat, òrgans institucional del Capital que solament existeixen per defensar la plusvàlua empresarial i la dictadura invisible de la banca endeutada amb els banquers germànics i francs, la qual substitueix l’antiga dictadura de l’exèrcit oligàrquic d’abans de la societat de consum i l’entrada a la NATO que va entrar el crisi amb la crisi del petroli de 1973 i va substituir la Segona Restauració Borbònica de la Constitució de 1978.

Tant els que culpabilitzaven aquesta gent treballadora hipotecada fins a les celles per imprudència, imperícia o anhels excessius com aquells que la contemplava amb la commiseració amb la qual es contemplen les víctimes d'un huracà s’han trobat que ha guanyat una enorme superioritat moral mostrant el rostre humà dels afectats i denunciant les injustícies, les corrupcions, les parcialitats, les vulnerabilitats, les complicitats obscenes entre poders polítics i econòmics, i les rateres d'aquest model fet a mida dels poderosos. S’ha pressionat les entitats bancàries com mai ningú ho havia fet des del temps de la gran depressió capitalista de 1929, s’han aturat desnonaments, s’ha situat les accions de les forces policials davant la seva pròpia consciència i de la consciència pública. S’ha instal·lat a tot el regne que patim un estat d'opinió i d'indignació determinant per influir en les resolucions d'alguns jutges. S’ha convertit la crisi de les hipoteques en l'estafa de les hipoteques i s’ha debilitat i derrotat les argumentacions de bona part de la cort habitual de tertulians i especialistes que, d'entrada, a les persones afectades, no els oferien ni aigua. 


D’aquesta manera, s’ha aconseguit una xifra enorme de signatures sense passar per partits ni sindicats del sistema hegemònic per impulsar la ILP i s’ha fet trontollar la majoria absoluta dels diputats del corrupte i decadent PP i la seva solidesa parlamentària de tigres de paper de vàter, tot plegat un context específic, com ara que la relatora de les Nacions Unides sobre habitatge i una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea abonessin les tesis i seves denúncies del moviment de la gent treballadora hipotecada en vida i desnonada sense sostre, ja que s’ha aportat unes proves indiscutibles d'algunes victòries en la història de pèrdues i regressions que és la història de la crisi immobiliària i l’estafa bancària, i s’ha aconseguit situar els instruments de la mobilització social i la desobediència de carrer, com ara l’escarni polític i social, com a opcions a considerar per l’estratègia anticapitalista de masses explotades i oprimides, absolutament decebudes per la inoperància dels canals de la representació democràtica burgesa que es van arribar a creure quan van anar a votar el juny de 1977, sota l’engany de la socialdemocràcia al servei de Brussel·les i Washington i el stalinisme carrillista, així com  les lògiques d'un sistema polític monàrquic parlamentari degradat i molt tocat.  

Al peu del bloc de pisos recuperat i alliberat a Salt com obra social, a la roda de premsa convocada per la PAH comarcal, hi havia càmeres i micròfons pendents d'en Mamadou i de la Yolanda, que ens mostraven el seu relat de caigudes i acorralaments reconvertit en voluntat de combatre i d'aixecar-se de nou. I també, amb aquell punt d'emoció que sempre suscita la solidaritat, ens van oferir el testimoni d'en Francesc, que ens va explicar que ell no és un afectat directe, però que no vol viure en una ciutat plena d'edificis buits i gent sense casa. Tot això forma part de l'obra social de la PAH, que no només ha dignificat els desnonats, sinó a tota la gent de bona voluntat i ganes de justícia social, a vegades adormida i que comença a entrar en moviment.  
El PP vol aigualir la iniciativa legislativa popular de les hipoteques i els desnonaments  

La decisió del PP d’aigualir la iniciativa legislativa popular (ILP) pel dret a l’habitatge promoguda per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) i altres organitzacions amb la presentació d’esmenes i la unificació amb el projecte de llei que ja s’estava tramitant provoca aquests dies una nova onada de protestes socials que, de moment, es portaran a terme el proper dimarts 9 d’abril, a seus del PP d’arreu de l’Estat espanyol. Així ho ha anunciat la PAH a través de la seva pàgina de Facebook, en què denuncia que han esgotat “totes les vies per canviar una llei injusta que condemna milers de persones i que beneficia una banca criminal rescatada amb milers de milions de diner públic”. 
La ILP sempre s’ha presentat com una “proposta de mínims” per part de la PAH, que exigia la dació en pagament amb caràcter retroactiu, una moratòria per a tots els desnonaments d’habitatge habitual i la creació d’un parc de lloguer social amb els pisos buits en mans de la banca. El PP, però, no ha acceptat mai la dació en pagament i després d’acceptar tramitar la ILP al Congrés de Diputats per la gran pressió social, ara utilitzarà la seva majoria absoluta a la cambra per diluir totalment la iniciativa. Lluny de debatre el text de la ILP, es presentarà en un únic text el projecte de llei que tramitava el Congrés a instàncies del Govern espanyol, que ignorava les demandes de la PAH, la ILP i les esmenes dels diversos grups parlamentaris. Resulta que les del PP es limiten a maquillar la llei hipotecària actual proposant una rebaixa del 35% del deute si l’afectat el liquida en 5 anys i del 20% si ho fa en un termini de 20 anys, però sense acceptar la condonació del deute si s’entrega el pis.


L’hora d’escarnufar per a l’alliberament col·lectiu 
(a la imatge, acció davant la casa de Soraya Sáenz de Santamaria)


Les PAH subratllen que el PP ha intentat criminalitzar la campanya d’escrache  o escarni polític i social, escarnufar, aquesta pressió col·lectiva als diputats i diputades del PP perquè donessin suport a la ILP, per “desviar l’atenció”, atès que les demandes de la iniciativa popular tenen un suport majoritari entre la gent del regne espanyol i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha sentenciat que la normativa espanyola de desnonaments és abusiva. En aquest senti, les PAH consideren que “vivim en una democràcia segrestada pels interessos dels lobbys financers”, de manera que la resposta a la pressió que aquests exerceixen fa “més necessària que mai la pressió social”. 
La setmana passada, la portaveu de la plataforma, Ada Colau, ja va afirmar que el PP havia “cedit a l’assetjament de les entitats financeres”. Segons Ada Colau, les esmenes del PP “desvirtuen totalment” la ILP, “perquè no parlen de moratòries de desnonaments, no accepten la dació en pagament ni la retroactivitat i condemnen les persones afectades, les sacrifiquen i no els donen cap sortida”. Així, Ada Colau ha deixat clar que si el PP segueix sense rectificar, estarà provocant un augment de la “pressió al carrer” de la gent mobilitzada. “La ILP era una oportunitat perquè l’Estat reconegués que la llei és il·legal i donés una sortida a les persones afectades”, va sentenciar Ada Colau.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada