dissabte, 30 de març del 2013

Ecologistes en Acció al·lega contra les prospeccions sísmiques en les costes valencianes en la recerca d'hidrocarburs


Ecologistes en Acció considera que el projecte ha de ser sotmès al procediment d'avaluació d'impacte ambiental 





TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 28/03/2013 
Cadaqués (Alt Empordà).- 

Ecologistes en Acció ha presentat un document d'al·legacions exposant les raons per les quals està contra el projecte sobre prospeccions sísmiques 3D també en les costes valencianes, en la recerca d'hidrocarburs, per part de l'empresa Capricorn Spain Limited, segons ha indicat l'organització ecologista.
Ecologistes en Acció considera que el projecte ha de ser sotmès al procediment d'avaluació d'impacte ambiental (AIA). A més d'incloure a l'AIA que es realitze els impactes ambientals significatius, i l'abast i continguts específics. Cal remetre una sèrie d'observacions sobre altres possibles alternatives d'actuació. 
L'organització ecologista creu que en primer lloc cal plantejar la greu afecció a espais de la Xarxa Natura 2000, ja que la zona de prospecció se situa prop de 66 espais naturals protegits pertanyents a esta Xarxa , amb distàncies mínimes a la zona d'actuació com Illes Columbretes (11,1 km), Montgó i Cap de Sant Antoni (16,2 km) i Almadrava (14,1 km). 
Tots estos espais naturals contenen hàbitats d'interès comunitari valencià i prioritari, previstos en la Directiva Europea. A més l'àrea de permís Benifaió, coincidix parcialment amb la delimitació d'una futura Zona de Protecció d'Aus (ZEPA) marina que actualment està en estat de tramitació per part del Ministeri de Medi Ambient (Plataforma i talús marins del Cap de la Nao) i del corredor de cetacis, que serà una Zona d'Especial Protecció del Mediterrània (ZEPIM).
Segons la normativa ambiental, els projectes públics o privats que puguen afectar directament o indirectament els espais de la Xarxa Natura 2000 han de sotmetre's al procediment d'avaluació d'impacte ambiental, si així ho decideix l'autoritat ambiental. 
Els criteris perquè esta avaluació fora recomanable serien diversos, entre els quals hi ha la mida del projecte, ja que l'àrea d'adquisició sísmica 3D abraça una extensió "molt gran" de 4.296 km2 (per damunt de la superfície amb permisos concedits), la ubicació dels projectes i la sensibilitat ambiental de les àrees geogràfiques afectades pel projecte que és "alta" tenint en compte que afectaria espais litorals protegits per la legislació autonòmica o de l'Estat.
També les característiques del potencial impacte, perquè la magnitud i complexitat de l'impacte del soroll procedent dels canons d'aire comprimit és potencialment "molt gran" sobre els ecosistemes marins, especialment sobre els cetacis i sobre els recursos naturals (pesca comercial i esportiva). Els cetacis gaudeixen d'un règim de protecció i el rorqual comú, la segona balena més gran, té l'estatus d'espècie vulnerable.
A més, Ecologistes en Acció davant de la gran incertesa sobre els impactes potencials i el desconeixement de paràmetres essencials de la zona d'estudi exigeix l'aplicació del Principi de Precaució i que estes exploracions sísmiques no es realitzen, i en tot cas segueixen precedides d'estudis "en profunditat" sobre els impactes reals que se'n vaguin a produir.  
Ecologistes en Acció no accepta els arguments sobre la justificació de la recerca d'hidrocarburs al mediterrània, ja que consideren que el document avança una sèrie d'arguments per a justificar el projecte, que "no se sostenen a la llum dels coneixements actuals".
La "gran dependència energètica de l'exterior" del model espanyol només té una solució: "L'extensió de les energies renovables, que gairebé són les úniques realment autòctones". A més que l'anàlisi d'alternatives és insuficient i el document únicament estudia (a banda de l'alternativa 0), és a dir el reprocessament de dades adquirides en campanyes anteriors o l'obtenció de noves dades en versió 2D. Estes alternatives són rebutjades pel promotor davant dels avantatges i qualitat de les dades obtingudes amb la tècnica 3D.  
Finalment, l'organització considera que només s'analitza la presència de 8 espècies de cetacis, quan hi ha altres espècies i no només cetacis (tortugues i invertebrats). Analitza els recursos pesquers de manera limitada, doncs se centra a l'estudi de només 8 espècies quan hauria d'estudiar de manera completa tots els recursos pesquers d'interès i especialment els impactes del soroll produït pels canons d'aire comprimit sobre la pesca comercial que és “deficient i els menysvalora”, valorant-los com a compatibles, quan en realitat aquest impacte hauria de ser valorat com a sever o crític. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada