diumenge, 24 de març del 2013

Aturat el ‘fracking' a Osona i Ponent. La Generalitat denega el permís per a la recerca de gas i petroli que li havia sol·licitat la canadenca R2 Systems.

Actualment resten projectes sol·licitats a les comarques del nord del País Valencià i la Franja de Ponent, i prospeccions marines davant la Costa Brava i el Maresme, Vinaròs, l'Albufera i la Safor 






TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 22/03/2013 
Vic (Osona).- 

El Govern de la Generalitat ha anunciat aquest divendres l'inici d'un expedient per denegar el permís d'investigació en hidrocarburs que li havia sol·licitat l'empresa Montero Energy, filial de la petroliera canadenca R2 Systems, per a dues zones amples de la Catalunya interior: el projecte Darwin, per inspeccionar un territori de 89.683 hectàrees a les comarques de la Segarra, la Noguera, l'Urgell, el Solsonès i l'Anoia, i el projecte Leonardo, sobre 76.641 hectàrees d'Osona, el Bages, el Berguedà i la Garrotxa.


Aquesta decisió s'afegeix a la denegació del permís, que en aquell cas ja s'havia concedit, del projecte Ripoll, promogut per la petroliera britànica Teredo Oils sobre 51.200 hectàrees del Ripollès, Osona i la Garrotxa. Tot i que encara no havia fet treballs sobre el terreny, Teredo Oils ja donava per fet l'existència de gas al subsòl de la zona i assegurava que, abans de l'estiu, començaria a foradar un pou d'extracció des del municipi de Riudaura. La Generalitat de Catalunya va adduir la no-presentació del pla d'actuacions per l'any en curs com a motiu per revocar el permís.
Quant als projectes Darwin i Leonardo, un portaveu d'Empresa i Ocupació ha explicat que, en el moment d'obrir pliques i analitzar els projectes, els tècnics del departament han valorat que l'empresa no ha presentat la informació requerida. En lloc de demanar-li més documentació, s'ha optat per denegar-li els permisos. L'empresa només té fins el dissabte per presentar-hi al·legacions, tot i que segons fonts del Govern de la Generalitat ja fa dies que coneixia la decisió.

A partir d'ara, doncs, els tres principals projectes d'investigació en hidrocarburs a la Catalunya interior han quedat frenats. Havien provocat una gran alarma des que el mes de desembre passat s'havia conegut la tramitació d'aquests expedients, ja que podrien obrir la porta a futures extraccions de gas o petroli mitjançant la tècnica del fracking (fracturació hidràulica), consistent a fracturar la roca que conté l'hidrocarbur amb la injecció a pressió d'aigua, sorra i components químics, amb risc, per tant, de contaminar les aigües freàtiques, entre altres efectes ambientals. Més de 70 ajuntaments s'han declarat des del desembre “municipis lliures de fracking”. Els municipis tenen previst pel dissabte una assemblea a Orís (Osona), i una altra a Agramunt pel 17 d'abril.
La Plataforma Aturem el Fracking ha celebrar la decisió del Govern de la Generalitat, però ha animat a la gent contrària al fracking a no abaixar la guàrdia.

Actualment resten projectes sol·licitats a les comarques del nord del País Valencià i la Franja de Ponent, i prospeccions marines davant la Costa Brava i el Maresme, Vinaròs, l'Albufera i la Safor.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada