divendres, 15 de febrer del 2013

Oposició a urbanitzar en part la Pineda d'en Gori


Arítjol Salvem el Crit, l'Assemblea de Palamós 15-M i Naturalistes de Girona han presentat esmenes al projecte d'urbanització de la pineda d'en Gori  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 12/02/2013 
Palamós (Baix Empordà).- 

Arítjol Salvem el Crit,  l'Assemblea de Palamós 15-M i Naturalistes de Gironai han presentat esmenes al projecte d'urbanització de la pineda d'en Gori, en què demanen que s'abandoni la idea de construir 72 habitatges que, diuen, “no tenen justificació demogràfica ni territorial”.  
També demanen que, si el projecte d'urbanització tira endavant, es tanqui l'accés de vehicles a la pineda i s'adeqüi un aparcament fóra de l' àmbit qualificat com a bé cultural d'interès nacional.

El projecte d’urbanització de la Pineda d’en Gori.

Aquest espai privilegiat forma part d’un recorregut natural i paisatgístic que suposa un be públic i comunitari, que ha conservat fins ara l’ equilibri entre la humanització i la conservació territorial en el seu estat natural.
Les al·legacions presentades sol·liciten que es desestimi el projecte per suposar una despesa econòmica i un ús irracional del territori sense cap justificació demogràfica ni territorial.
En el supòsit que malgrat tot, el projecte tirés endavant les entitats reclamen que es plategin alternatives que garanteixin la no afectació del  BCIN. D’aquesta manera, es demana que es tanqui l’ accés de vehicles a la pineda i s’adeqüi un aparcament fóra de l’ àmbit del BCIN, o bé que, si en el seu defecte, s’adequa l’aparcament en el vial d’accés, aquest es redueixi al mínim i que es tingui especial cura en la conservació de l’espai natural actual.
Així mateix, el projecte de vial incorpora una plantació de lledoners que no s’adeqüen al conjunt de l’espai, on el pi és l’arbre principal. Les entitats demanem que s’eviti la plantació de lledoners i s’incorpori un protocol de control exhaustiu per evitar la tala i desaparició del pi i la seva plantació segons un estudi especialitzat.
Reiterem que, tenint en compte el parc d’habitatges construïts i desocupats que actualment hi ha a Palamós, la construcció de 72 habitatges a la Pineda d’en Gori, en un espai únic per la seva situació i preservació, ens sembla que no té cap justificació demogràfica ni urbanística.   Naturalistes de Girona Arítjol/Salvem el Crit Acampada Palamós 15M
Text de l’al·legació:
EXPOSEN: Que hem tingut coneixement , per l’anunci a:http://documents.palamos.cat/default.aspx?cat=17, publicat el 3 de gener de 2013, amb la referència 452 i la categoria Projecte d’obres ordinàries i projectes d’urbanització de l’Ajuntament de Palamós.
Que hem consultat el projecte esmentat durant el període d’exposició pública a través de la web de l’Ajuntament de Palamós.
Desprès de mantenir una entrevista amb el regidor de medi ambient d’aquest Consistori, passem a considerar que, d’ acord a l’ Article 3 de la Llei 2/2002 d’ Urbanisme sobre Desenvolupament urbanístic sostenible, aplicable en aquest cas,
ENS OPOSEM
A l’aprovació de l’esmentat projecte, tenint en compte el parc d’ habitatges construïts i desocupats que actualment ja hi ha a Palamós. Considerem que és un ús irracional del territori i el medi ambient destinar una part d’ un BCIN a l’ edificació de blocs de pisos per a 72 habitatges quan tot el sector de la construcció està en crisi amb desenes d’ àrees residencials abandonades desprès de les obres bàsiques d’urbanització (anivellament, pavimentació de carrers, enllumenat, etc.) i milers d’ habitatges buits a tot el territori.  Segons el Pla d’ Habitatges de Palamós 2011 – 2016, al municipi hi ha un 14% d’ habitatges buits, és a dir, a l’ entorn de 900 habitatges sense residents. No hi ha cap justificació demogràfica ni urbanística per dur a terme el PAU de la Pineda d’en Gori.
En cas de que no es tingui en compte aquesta al·legació, ens oposem encara amb més contundència al projecte en el seu estat actual, sense la incorporació de les modificacions següents:
AL·LEGACIONS
1.  La Pineda d’en Gori i l’espai protegit com a Bé Cultural del Departament de Cultura de Cala S’Alguer, són a l’actualitat el límit meridional del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) de Paratge de Castell.  Travessa la Pineda d’en Gori el Camí de Ronda que comença a la propera platja de la Fosca a tocar del Castell de Sant Esteve. La Pineda d’en Gori és el primer espai no urbanitzat, fora de les antigues barraques de pescadors, de tot un recorregut natural i paisatgístic que suposa un bé públic i comunitari tant des del punt de vista de la sostenibilitat del territori, com des del punt de vista econòmic. Donat que l’espai que ocupa és considerat com un dels racons que han estat capaços de conservar l’equilibri entre la humanització i la conservació territorial en el seu estat natural.
2.- L’aprovació del POUM de Palamós i la posterior PAU 10 significarà la edificació de tres blocs d’apartaments en aquesta zona, i la pavimentació d’una part de l’accés pel trànsit rodat a l’espai de la Pineda d’en Gori. Tot i aprovat,  aquest és un exemple clar d’un model insostenible de desenvolupament urbà. En la llei 2/2002, de 14 de març diu en el capítol II (Principis generals de l’actuació urbanística): “1.- El desenvolupament urbanístic sostenible es defineix com la utilització racional del territori i el medi ambient i comporta conjuminar les necessitats de creixement amb la preservació dels recursos naturals.
El projecte d’aquest vial no aporta solució a cap dels problemes i per tant cap millora a l’espai. En el projecte no es preveu cap zona d’aparcament que permeti lliurar l’actual espai a la vora mateix del penya-segat, per la qual cosa aquesta pavimentació suposarà una major pressió de vehicles a la zona arbrada de la Pineda d’en Gori per les facilitats d’accés. El projecte hauria de ser modificat de manera que incorporés espais d’aparcament tot al llarg del vial i, fins i tot, preveient alguna àrea alternativa en algun espai esponjat a tocar que pogués ser usada en èpoques de gran afluència de forma regulada, per tal d’evitar la massificació.
3.- El projecte de vial incorpora una plantació de lledoners que no s’adeqüen al conjunt de l’espai on el pi és l’arbre principal. Per tant caldria d’una banda evitar la seva plantació, totalment inadequada ja que introdueix una espècie aliena a l’entorn i, d’una altra banda,  incorporar un protocol de control exhaustiu per evitar la tala i desaparició del màxim d’arbres existents possible i la plantació dels necessaris segons un estudi especialitzat , i sempre dins de la tria entre espècies dominants a la zona.
4.- Finalment, demanem una supervisió estricta del projecte que afecta el vial des dels departaments d’Urbanisme i Medi Ambient de l’ Ajuntament, per assegurar que sigui estrictament respectuós amb l’ espai on estarà ubicat, i que, una vegada s’ hagi revisat i aprovat, es procedeixi immediatament a la seva realització, per tal que l’ espai públic de la Pineda de’n Gori quedi ordenat definitivament.
En conseqüència, I per tot el que aquí s’exposa fins ara, els sota-signants,
SOL·LICITEN
Que tingueu per rebut aquest escrit, en temps i en forma, i el tingueu per comparegut i part en el tràmit d’informació pública del Projecte d’Urbanització PAU 10 de la Pineda d’en Gori, publicat el 3 de gener de 2013.
Que es desestimi el projecte fins a incorporar-hi les modificacions suggerides anteriorment per tal d’afavorir un model de desenvolupament més sostenible i amb major protecció del medi natural.
Palamós,  2 de febrer de 2013
Signatures:     Eulàlia Gili Renom, Per Arítjol Salvem el Crit .
Jordi Salvador Gràcia, Per Acampada Palamós 15M

Sra. Alcaldessa de l’Ajuntament de Palamós

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada