divendres, 1 de febrer del 2013

Campanya naturalista a Girona per fer pública la gestió de l’aigua a la ciutat


L’empresa que s’encarrega del servei d’abastament i de part del sanejament és Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter S.A. 
El 80% d’aquesta empresa és privat, en mans de tres grans corporacions: CaixaBank, Aqualia-FCC (la constructora de les obres del TGV) i Agbar (el 25% de la qual és també de CaixaBank i la resta de Suez, una multinacional amb seu a França).
Inici de campanya per un servei municipal d’aigua que sigui públic, fora del Mercat i dels interessos privats.
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 31/01/2013 
Girona (Gironès).- 

L'Ateneu Juvenil Cultural i Naturalista de Girona engega una campanya per tal de que la gestió de l'aigua a la ciutat de Girona sigui pública. Inicia la campanya amb una carta de presentació, en la que exposa els motius pels quals es fa això, qui hi està implicat i què proposa.
L’Ateneu ens recorda que “cal que siguem moltes firmes, només així aconseguirem que la gestió de l'aigua a la nostra ciutat també ens tingui en compte a tots i totes. Així que us agrairíem que en féssiu la màxima difusió”.  
En l’escrit de presentacions se’ns informa que “des de l’Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona iniciem una campanya ciutadana per aconseguir que el servei municipal d’aigua a Girona sigui 100% públic. Des de l’Ateneu creiem que la gestió de l’aigua ha de ser un servei públic, fora del mercat i d’interessos privats que busquin fer-hi beneficis. 
Ara mateix, l’empresa que s’encarrega del servei d’abastament i de part del sanejament és Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter S.A. El 80% d’aquesta empresa és privat, en mans de tres grans corporacions: CaixaBank, Aqualia-FCC (la constructora de les obres del TGV) i Agbar (el 25% de la qual és també de CaixaBank i la resta de Suez, una multinacional amb seu a França). L’objectiu d’aquestes empreses no és el d’oferir el servei d’aigua de manera altruista, sinó repartir beneficis entre els seus accionistes, i en aquest cas ho fan a través d’un bé imprescindible que és per a la vida, la salut i el benestar dels gironins i gironines. Tal com ens hem oposat a la privatització de l’empresa pública Aigües Ter - Llobregat formant part de la plataforma Aigua és Vida, també ens oposem a que el servei d’aigua a Girona sigui majoritàriament privat.
Aquest fet no seria cap novetat: a Girona el servei d’aigua ja va ser plenament municipal entre el 1950 i el 1976. I hi ha molts municipis on el servei és públic i funciona perfectament, incloent-hi nuclis com Mataró, Manresa, Reus, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès o El Prat de Llobregat. I més enllà de les nostres fronteres, és interessant l’exemple de París, on el 2011 es va municipalitzar el servei (que estava concedit a Suez, accionista majoritari d’Agbar) i la factura de l’aigua va baixar un 8%. A Girona, aquest final d’any 2012 va caducar el contracte de concessió amb Aigües de Girona, Salt i Sarrià S.A., i el passat 19 de desembre, durant el ple de l’Ajuntament de Girona, es va acordar prorrogar-lo fins el 31 de març de 2013. Des de l’Ateneu demanem que a partir d’aquesta data no es renovi aquesta concessió i que la gestió de l’aigua a Girona passi a ser municipal i totalment pública.” 
I finalment, es manifesta que “per això et demanem que, si penses que l’aigua no és una mercaderia, sinó que ha de ser gestionada com un bé públic, donis suport a la campanya per aconseguir que el servei d’aigua a Girona sigui municipal, dels gironins i gironines. 
Entre tots i totes ho aconseguirem!”.

Si tenim qualsevol dubte o suggeriment podem contactar amb a aiguagirona@gmail.com

Informació de la campanya a: 
Ateneu Juvenil Cultural i Naturalista de Girona 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada