diumenge, 13 de gener del 2013

Més de dues-centes persones es manifesten contra la conxorxa entre ServiTransfer (Pere Pujol Ferrusola) i l’alcalde de Vulpellach Josep Sala (CiU)



El tractament dels residus perillosos pot generar molts impactes en el territori i la incineració de residus en general pot generar gasos tòxics i molt contaminants entre ells les dioxines i furans,  que són cancerígenes.
La macro planta també suposaria la desaparició total del jaciment arqueològic singular i únic de les pedreres ibèriques i romanes dels Clos de Sant Julià.


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 13/01/2013 
Vullpellac (Baix Empordà).- 

Unes dues-centes persones s'han concentrat davant de l'ajuntament de Forallac, Vullpellac (Baix Empordà) per mostrar el seu rebuig unànime a la instal·lació d'una macro planta de tractament i valoració de residus amb una incineradora al costat del jaciment ibèric dels Clots de Sant Julià, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.  
Tot i la forta pluja, els manifestants han denunciat que la planta destruiria l'ecosistema de la zona, provocaria problemes de salut als veïns i desfaria l'activitat econòmica del territori basada en la ramaderia, l'agricultura i el turisme rural. "La macro planta suposaria la desaparició total del jaciment", assegura l'historiador Joan Badia-Homs. 

El projecte de planta de tractament de residus especials i perillosos al municipi dels pobles de Forallac, tindria una incineradora de residus. L'empresa responsable, propietat de Pere Pujol Ferrusola, ServiTransfer Sl, vol construir una planta de 16.000 metres quadrats per processar 100.000 tones anuals de residus. 
El veïnat d’aquest municipi del Baix Empordà, que inclou diversos nuclis de població com ara Peratallada, Vullpellac, Canapost, Fitor o Fonteta, s’ha manifestat aquest diumenge 13 de gener en el decurs d’una mobilització social i de defensa ecològica ambiental i cultural patrimonial a  al poble de Vullpellac, en el municipi unificat de Forallac, per mostrar el seu rebuig a aquesta macro planta, sota el lema ‘Salvem els boscos de Forallac!’, que l'associació de veïns i fills de Forallac, les Amigues i Amics dels Clots de Sant Julià i SOS Empordanet, havien convocat al migdia del migdia i que es va iniciar en una concentració davant l’ajuntament amb un parlament de l'historiador Joan Badia-Homs, en que va parlar sobre la història i el patrimoni singular dels Clots de Sant Julià, seguit d’un torn obert de paraula perquè el veïnat pugui dir la seva. 

L'alcalde per CiU, Josep Sala, que porta 25 anys en el càrrec, va donar el vistiplau al projecte el 21 de maig de 2012 en ple municipal. El projecte inclou cinc naus de formigó de fins a vuit metres amb 5.000 metres quadrats, que servirien per la tria, compactació i trituració de residus i per triturar residus especials, entre d'altres. Els residus s'emmagatzemaran o es reciclaran, i aquells que restin s'incineraran en una planta -de 2.800 metres quadrats- anomenada de “valorització energètica de residus”, és a dir d'incineració. La planta, on s'hi accedeix per un camí rural d'un quilòmetre, està a tocar dels Clots de Sant Julià, una pineda frondosa que acull el jaciment arqueològic de la pedrera d'origen iber, catalogada el 2006 com a Bé Cultural d'Interès Nacional.

Les associacions han presentat ja centenars d'al·legacions contra el projecte, ja que asseguren que no inclou un anàlisi d'alternatives d'emplaçament, un estudi d'impacte acústic o un estudi de mobilitat. L'advocat de les associacions fins i tot assegura que el procediment “s'ha fet de manera irregular i l'aprovació prèvia per part de l'alcaldia de Forallac és del tot indeguda”. Les associacions expliquen que “el tractament dels residus perillosos pot generar molts impactes en el territori i la incineració de residus en general pot genera gasos tòxics i molt contaminants entre ells les dioxines i furans que són cancerígenes”. El perjudici, diuen, també passa “a la cadena tròfica al contaminar els camps, pastures i boscos”. El projecte, diuen, posa en perill la conservació dels Clots de Sant Julià, una antiga pedrera formada per un complex de cavitats excavades a la roca, algunes de fins a 10 metres de fondària. Els Clots es troben situats a uns pujols que hi ha a llevant del mas Puig Sec, en el mateix paratge que antigament havia ocupat el menhir del mas Gros i la sepultura del mas Puig Sec, enmig d'un frondós bosc de pins i alzines. D’origen iber, la pedra dels Clots de Sant Julià es va servir per fer les muralles de la ciutat ibèrica del Puig de Sant Andreu d'Ullastret o les de la ciutat romana d’Empúries. També es dedueix que, amb aquesta pedra, es va construir Peratallada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada