diumenge, 23 de desembre del 2012

Torramadé deixarà també de ser president de la Diputació‏


La seva continuitat  a l'alcaldia de Salt sembla qüestió de dies o setmanes.





TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 22/12/2012                  Redacció Salt (Gironès).- 

Segons l’edició d’aquest divendres del ‘Diari de Girona’, la decisió està presa: Jaume Torramadé deixarà també de ser president de la Diputació de Girona. De l’actitud de l’alcalde de Salt dependrà que la destitució es faci de manera pacífica o s’opti per la solució dràstica de la moció de censura, segons aquest diari. Avui, però, expira un ultimàtum de 48 hores que el mateix grup de CiU a la Diputació va donar a l’alcalde de Salt en la reunió d’urgència celebrada després del ple de pressupostos. Tanmateix, el relleu encara no té data fixada. Una moció de censura s’allargaria almenys deu dies hàbils, però CiU està disposada a evitar-ho i que el cessament es faci amb tranquil·litat.
Les direccions nacionals de Convergència Democràtica (CDC) i d’Unió Democràtica (UDC) han mantingut reunions maratonianes per tractar de configurar el relleu. La investidura d’Artur Mas com a president de la Generalitat, però, ha condicionat el procés a la Diputació de Girona, ja que és ara mateix la prioritat pels dirigents de les dues formacions de la federació nacionalista Convergència i Unió. No obstant això, Jaume Torramadé ja no té cap marge de maniobra després que Unió Democràtica hagi decidit deixar-lo caure també des del comitè de govern que presideix Duran Lleida. 

Dins del grup de CiU a la Diputació ja es té assumit que no hi ha volta enrere. Una de les proves més evidents és el fet que Torramadé no ha pogut exercir la seva voluntat de recuperar el poder de president d’aquest ens provincial gironina. Miquel Noguer continua exercint de president accidental i va adreçar unes paraules als treballadors de la Diputació en el tradicional psicolabis de Nadal i també en la presentació dels premis G! 2012, que ahir va lliurar el Patronat de Turisme de Girona a Lloret de Mar. La diputació ha viscut dos dies de calma absoluta. La publicació de l’existència almenys de quatre informes per part de ‘Diari de Girona’, que han suposat unes despeses a la Diputació de 55.000 euros, però, no ha deixat tranquils els representants de CiU. El Partit dels Socialistes (PSC) ja ha demanat explicacions de dos dels encàrrecs de Jaume Torramadé, un dels quals havia de servir per obtenir un dictamen per poder justificar el relleu del gerent del Consorci de la Costa Brava per posar-hi Jaume Soley, l´exsoci del cap de gabinet de presidència de Torramadé.
Més problemes si torna. Els membres de CiU admeten que el retorn de Torramadé provocaria nous problemes. Ara ja sense reserves, CiU lamenta també la mala imatge que s’ha donat de la Diputació de Girona. A més, estan convençuts que mantenir Torramadé a la presidència significaria l’aparició de noves informacions que dificultarien el normal funcionament d’aquesta  institució provincial. Els dubtes, però, arriben al punt que hi ha un sector important de diputats de CiU que opina que no hauria ni de quedar-se com a diputat ras pel prestigi de la institució. 

En aquest sentit, al nostre entendre, la seva continuïtat a l'alcaldia de Salt de Jaume Torramadé sembla una qüestió de dies o setmanes i seria substituït per un altre element que Unió Democràtica de Catalunya o el ple de l'Ajuntament de Salt puguin decidir així com també es pot donar una hipotètica convocatòria d'eleccions municipals anticipades.
Per això, pensem, que ara que a Torramadé se li han acabat les vaques grasses, cal explicar bé a tot el veïnatge de Salt que enlloc de malgastar els pocs recursos i diners de que disposen les arques municipals en més consistoris, càrrecs i regidors cal, en aquests moments de buit de poder, d'inflexió, organitzar un consell veïnal de barris, una alternativa de poder veinal al descrèdit i a la manifesta incapacitat de una classe política que no representa i defensa més que als seus propis interessos, és vitalment necessari que el veinatge s'avanci per a barrar el pas al substitut de Torramadé, i estableixi un govern assembleari local amb capacitat real de decidir sobiranament els propers pressupostos, d'autogestionar les coses col·lectives i públiques del municipi transformat en comuna lliure, autogestionada, i autogestionària.


Recull informatiu de la setmana de l'home de les tenebres. 

Torramadé haurà d'apretar-se fort el cilici.



El director de La Vanguardia, José Antich; el portaveu del Grupo Godó, Màrius Carol, i dos representants d’UDC, Josep Sánchez Llibre i José Antonio Duran i Lleida,  a la fotografia .

L’advocat de Torremadé és el lletrat de confiança de la cúpula d’Unió   
Duran Lleida ha mobilitzat la direcció d’UDC per tapar l’afer Torremadé.                                                    
Aquest cas esquitxa Duran Lleida        14/12/2012.-                                                      
Hi ha una mobilització general a Unió a causa de l’afer de Jaume Torremadé, segons el setmanari EL TRIANGLE. El líder del parit democristià, Josep Antoni Duran Lleida, ha entomat aquest cas de Salt com un assumpte de la màxima prioritat orgànica.
L’advocat que està actuant en nom de l’alcalde de Salt i  president de la Diputació de Girona per UDC ‘és Rafael Entrena, el lletrat que sempre ha utilitzat Unió per defensar els seus alts càrrecs afectats en assumptes considerats delicats per la cúpula d’aquest partit federat amb CDC, com ara el cas Treball o el cas Turisme. Aquest advocat que és molt proper als germans Sánchez Llibre, també d’Unió, també va portar la querella contra el seu dissident Josep C. Vergés, un economista col·laborador del ‘Diari de Girona’, que havia escrit un llibre crític amb la cúpula d’Unió ‘Tots els homes de Duran’ (Llibres de l’Índex). Jaume Torramadé, segons El Triangle., és un dels dirigents d'Unió més fidels a Duran Lleida


Jaume Torremadé va atorgar 20.000 euros de la Diputació de Girona a l’advocat Rafael Entrena, que assessorava la presidència, uns dies abans de plegar de president 
L'home de les tenebres va encarregar, com a president de la Diputació, un informe a aquest advocat de Barcelona enmig de la crisi provocada per l’afer Minerva Amador.
17/12/2012 .- 
Segons l’edició d’aquest dilluns, 17 de desembre, del ‘Diari de Girona, Jaume Torremadé va atorgar 20.000 euros de la Diputació de Girona a l’advocat Rafael Entrena, que assessorava la presidència, uns dies abans de plegar de president. D’aquesta manera, Torremadé va encarregar, com a president de la Diputació, un informe a aquest advocat de Barcelona enmig de la crisi provocada per l’afer Minerva Amador. El encara alcalde de Salt i president de la Diputació va encarregar a Entrena un informe sobre la responsabilitat dels ajuntaments en la seguretat de les instal·lacions esportives municipals. L’advocat Estrena és el lletrat de confiança del líder del partit, Duran Lleida. Entrena al mateix temps que tenia l’encàrrec de la presidència de la Diputació de Girona assessorava el seu president, Jaume Torremadé, en l’afer de Minerva Amador.
Segons ha pogut saber el ‘Diari de Girona’, des del gabinet de presidència de la Diputació es va fer un encàrrec de 20.000 euros a l’advocat Entrena, que ha admès que va ajudar Torremadé durant el procés de negociació amb Amador en relació a l’assetjament sexual. Aquest encàrrec es va fer amb data d’aquest mes de desembre, pocs dies després que el cas d’assetjament d’aquesta militant d’Unió i treballadora de la Diputació saltés al carrer i la premsa.
El vincle de l’advocat de dret penal i administratiu Rafael Entrena amb el cas Torremadé es va donar a conèixer en la carta pública del cap de protocol de la Diputació de Girona, Josep M. Amargant. En l’escrit, aquest també concretava que l’advocat Entrena era amic personal del cap del gabinet de presidència de la Diputació de Girona, Josep M. Bros.
Com a persona de la més estricta confiança de Torremadé, J. M. Bros va assumir des del passat 1 de maig les tasques de coordinació aeroportuari i transport aeri, que es va aprovar en el ple del 17 d’abril.

És dóna la circumstància que el passat octubre, Jaume Torremadé i el seu cap de gabinet, Josep M. Bros, també van fer un encàrrec al despatx de Rafael Entrena d’un dictamen sobre la possibilitat de finançament de companyies aèries que puguin operar a l’aeroport gironí. En aquell cas, l’import era de 19.360 euros.


Es vol aclarir si els ajuntaments necessiten l’informe de seguretat encarregat per Jaume Torremadé al seu advocat per l’afer Minerva Amador 
Intervenció va advertir que la Diputació abusava de contractar consultores externes  
18/12/2012 .- 
Segons informa avui el ‘Diari de Girona’, en un ampli reportatge molt documentat, a diferència del silenci mortuori que manté darrerament el pamflet pujolista ‘El Punt Avui’, cada vegada més una mena de reaccionari ‘Patufet’ nacional catòlic català, en relació als afers de Jaume Torremadé, destacat dirigent democristià (UDC), el departament d’Intervenció va advertir fa unes setmanes que la Diputació de Girona, presidida per Torremadé, alcalde de Salt, recorria massa sovint a l’ús d’empreses externes. L’escrit avisava que es recorria a contractar consultores externes per l’àmbit jurídic en lloc de fer servir els especialistes de la casa. A més, en la majoria dels casos la contractació es feia de manera directa.
Segons el ‘Diari de Girona’, l’advertència d’Intervenció s’ha donat a conèixer coincidint en el moment en què s’ha sabut que el president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, va fer un encàrrec des d’aquest ens a l’advocat que l’assessorava en el cas de l’assetjament sexual a la fins ara treballadora Minerva Amador, militant també d’Unió. Torramadé va fer aquesta petició pocs dies abans de plegar provisionalment de les seves funcions de presidència i quan les denúncies de Minerva ja s’havien fet públiques. Aleshores, des del gabinet de presidència de la Diputació es va fer un encàrrec de 20.000 euros a l’advocat Rafael Entrena, que ha admès que va ajudar Jaume Torramadé durant el procés de negociació amb Minerva Amador que va acabar amb una denúncia del president de la Diputació i alcalde de Salt per suposada extorsió.
El ‘Diari de Girona’ afirma que fonts d’aquest ens provincial van concretar que Rafael Entrena, especialista en Dret Penal i en Dret Administratiu, havia d’elaborar un «Informe jurídic sobre la responsabilitat dels ajuntaments en matèria de seguretat de les instal•lacions esportives». Les mateixes fonts van assenyalar que es vol aclarir si els ajuntaments necessitaven i s’havia fet a petició dels municipis. D’aquesta manera, el govern de CiU de la Diputació vol assegurar si haurà de pagar aquests serveis o finalment s’estalviaria els diners.
No és però l’únic encàrrec que l’empresa jurídica de Rafael Entrena va aconseguir de la Diputació de Girona. Com a persona de la més estricta confiança de Jaume Torramadé, Josep Maria Bros va assumir des del passat 1 de maig les tasques de «coordinador aeroportuari i transport aeri», que es va aprovar en el ple del 17 d’abril. 
Un informe semblant. El passat octubre, Torramadé i el seu cap de gabinet, Josep Maria Bros, també van fer un altre encàrrec al despatx de Rafael Entrena. En aquest cas es tractava de redactar un «dictamen» sobre la possibilitat de «finançament de companyies aèries que puguin operar a Girona». En aquell cas l’import era semblant però lleugerament inferior: 19.360 euros.
 Els vincles entre Rafael Entrena, Jaume Torramadé i Josep Maria Bros es van donar a conèixer arran de la carta que va fer pública a Diari de Girona’ el cap de Protocol de la Diputació, Josep Maria Amargant.
Per la seva banda, el primer secretari dels socialistes gironins (PSC), Juli Fernández, va assegurar ahir que demanarà «responsabilitats polítiques i dimissions» si es demostra que l’encàrrec a l’advocat Rafael Entrena per part del president de la Diputació, Jaume Torramadé, podria haver servit per pagar altres serveis. 
En aquest sentit, el PSC demanarà que l’informe s’inclogui també en la comissió d’investigació que es constituirà avui al ple de la Diputació de Girona per aclarir tot el que envolta les denúncies creuades entre el president, Jaume Torramadé, i la fins ara assessora seva Minerva Amador. Així, el PSC es feia ressò de la carta oberta que havia escrit el cap de Protocol de la Diputació, on desmuntava la versió de Torramadé, i va dir que la missiva els havia fet «augmentar» la «preocupació». ERC també posa l’accent en les informacions que apunten que Torramadé podria haver ofert 50.000 euros procedents de fons públics a l’assessora d’UDC Minerva Amador per evitar ser denunciat per un presumpte assetjament sexual per part de Jaume Torremadé en un sopar de campanya electoral de CiU. 


Unió destitueix Jaume Torramadé de la presidència intercomarcal del partit. El PSC revela l’existència de més informes encarregats per Torramadé per 16.000 euros. 

L'alcalde de Salt reapareix per sorpresa i obre una nova crisi en enfrontar-se als seus companys de partit per intentar presidir el ple i voler recuperar el control de la corporació. 

19/12/2012 .- 
El comitè executiu intercomarcal d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) a les comarques gironines ha decidit aquest matí apartar Jaume Torramadé de la presidència del partit. Segons han confirmat fons internes al ‘Diari de Girona’, la reunió es va convocar ahir al vespre d'urgència després dels últims esdeveniments i, amb 23 vots a favor i un en contra s'ha decidit apartar del càrrec a Torramadé, implicat en el cas dels  assetjament sexual a la militant d’Unió Minerva Amador. 
Segons informa avui el ‘Diari de Girona’, els diputats de CiU van amenaçar ahir al vespre de presentar la dimissió en bloc si Jaume Torramadé torna a fer-se càrrec de la presidència de la Diputació de Girona. Torramadé havia protagonitzat a la tarda un dels episodis més esperpèntics de la història aquest ens provincial de Girona. Cinc minuts abans del ple en què s'havia d'obrir una investigació sobre les seves possibles irregularitats, l'encara president va anunciar per sorpresa que volia exercir de nou les seves funcions de president de la Diputació de Girona. 
Jaume Torramadé va signar dos decrets el passat 11 de desembre. Un canviava l'ordre de les vicepresidències i s'evitava que Xavier Soy, de CDC, fos el president. En el segon escrit es designava Miquel Noguer, alcalde de Banyoles, com a president accidental mentre Torramadé agafava "vacances" fins la seva "reincorporació". No perdia el sou i només deixava les seves funcions temporalment per la "pressió mediàtica". 
Set dies van durar les vacances de Jaume Torramadé. Després d'apartar-se temporalment de la presidència de la Diputació de Girona arran que es conegués un presumpte cas d'assetjament sexual a la fins ara assessora Minerva Amador, també militant d’Unió,  Torramadé va comunicar ahir als seus companys de CiU i als portaveus de l'oposició que tenia la intenció de recuperar les seves funcions. La notícia, segons el ‘Diari de Girona,  va agafar per sorpresa tothom: Jaume Torramadé volia presidir ja el ple d'ahir a la tarda. Finalment, el grup de CiU va aconseguir fer-lo desistir. 
Després de la sorpresa inicial, "n'hem parlat i hem decidit que no era el correcte", va explicar el portaveu de CiU, Pere Vila, que va ressaltar que havien tingut "poc temps" per parlar amb Torramadé i que no sabien què havia canviat en una setmana perquè forcés el seu retorn a la presidència de la Diputació. 
Cinc minuts abans que comencés la sessió plenària d'ahir a la tarda a la Diputació de Girona, que incloïa un ple ordinari i l'extraordinari de pressupostos, els passadissos agafaven el protagonisme. Jaume Torramadé s'havia tancat en un despatx proper al saló de plens. Els presidents dels grups a l'oposició, Maria Teresa Ferrés (PSC) i Lluís Saís (ERC), es van adreçar a la sala on era el també Torremadé, que segueix com alcalde de Salt. Un moment després s'hi afegien també el president accidental, Miquel Noguer, i el portaveu de CiU a la Diputació, Pere Vila. 
El president “en vacances” de la Diputació, Jaume Torramadé, "per sorpresa" havia comunicat tant als seus socis de govern com a l'oposició que tenia intenció de recuperar les seves funcions. Torramadé els va convocar a una reunió minuts abans del ple per anunciar la seva voluntat. La seva intenció era tornar a la presidència de forma immediata presidint els dos plens de la tarda. Una possibilitat que els diputats de CiU han evitat perquè, segons Pere Vila, no els semblava que fos "correcte". 
Després dels plens ordinari i extraordinari, que va presidir de forma accidental Miquel Noguer, com estava previst, els diputats de CiU van continuar reunits per analitzar l'anunci de Torramadé i adoptar una posició conjunta. "Estem valorant la situació que ens hem trobat aquesta tarda per tenir aviat un posicionament com a diputats", va concretar Vila en una roda de premsa improvisada. El representant de Llançà no va amagar que l'anunci sense avís previ de Torramadé els va deixar descol•locats.
El mateix Pere Vila va admetre que tota la situació que ha generat el cas Torramadé és "molt incòmoda" tant per als diputats de CiU com per al conjunt de la Diputació de Girona. "Estem malmetent la imatge de la institució i estem passant per moments molt durs", va afirmar Vila, que creu que cal ser "conscients i coherents" i aturar d'una vegada aquests "alts i baixos" que perjudiquen el nom de la Diputació.
Les crítiques de Pere Vila, qui ha portat el pes polític de tot el cas, posaven ja en relleu el malestar del grup de CiU. Poc temps després es convocava Torramadé de nou a la Diputació. En una reunió que es va allargar encara una hora més, els diferents representants de CiU van arribar a amenaçar Torramadé amb una dimissió en bloc si tenia la intenció de tornar a la Diputació.
Jaume Torramadé va sortir de la reunió en primer lloc, acompanyat del cap de gabinet de Presidència, Josep Maria Bros, i de l'adjunta Rosa Pòrtulas. A la sortida de la trobada, l'alcalde de Salt va rebutjar fer cap valoració.
Una comissió d'investigació. CiU ja havia avalat amb la seva actuació al ple que està disposada a retornar el prestigi a la Diputació. Tots els grups van acordar crear una comissió d'investigació per aclarir si es va plantejar l'opció de pagar els 50.000 euros que suposadament reclamava Minerva Amador, però no es descarta que es pugui ampliar a altres treballadors de la Diputació que puguin estar implicats en el cas. La comissió la presidirà el mateix Pere Vila abans de deixar el càrrec com a diputat provincial per anar al Parlament. "És la primera vegada que aquesta institució obre una comissió d'investigació, haurem de veure quina és la millor manera d'articular-la i esperem tenir resultats aviat", va afirmar Vila.  
Nous informes. La portaveu del PSC a la Diputació de Girona, Pia Bosch, va revelar ahir l'existència de nous informes encarregats directament pel president Jaume Torramadé (CiU). Bosch va demanar que al ple de la Diputació s'expliqués per què havien servit aquests treballs. La pregunta del PSC sorgeix dos dies després que es donés a conèixer l'encàrrec de dos informes a l'advocat Rafael Entrena, lletrat de confiança de la cúpula d’Unió, que havia assessorat Jaume Torramadé en la negociació sobre el presumpte assetjament sexual a l'antiga assessora Minerva Amador. Els dos informes de l'advocat Entrena sumaven més de 39.000 euros. 
Segons ha pogut saber ‘Diari de Girona’, un dels encàrrecs revelats pel PSC s'hauria fet a un gabinet d'advocats de Sabadell perquè avalés la contractació d'un gerent de manera provisional pel Consorci de la Costa Brava. 
Fa exactament un any que es va despatxar Manel Serra i, de moment, és un enginyer de la corporació qui s'encarrega també de la gerència. La sentència judicial era clara a favor de la readmissió o indemnització de Manel Serra. 
Tanmateix, la situació no agradava als responsables de la Diputació de Girona, que havien elaborat un pla per designar un gerent interí de la seva confiança abans de topar amb la legalitat.
El darrer intent per forçar el relleu de Manel Serra es va produir a mitjans de novembre, tot i que va quedar aturat per un informe intern elaborat pels serveis jurídics de la Diputació, de qui depèn l'organisme de gestió d'aigües dels municipis de la Costa Brava. 
Com va revelar ‘Diari de Girona’, la persona que es volia col•locar a la gerència sense realitzar el pertinent concurs oposició era l'actual conseller delegat de l'empresa Bros Associats, Jaume Soley, que és el soci empresarial de l'actual cap de gabinet de presidència de la Diputació, Josep Maria Bros. 
El nomenament s'ha hagut d'aturar després que el secretari general de la Diputació fes un advertiment sobre la possible irregularitat d'aquest nomenament i els serveis jurídics realitzessin un informe en el mateix sentit en què no tan sols s'hi mostraven contraris sinó que indicaven la necessitat d'esperar a la resolució del recurs contra la sentència dictada pel Jutjat Social. 
El 22 de novembre passat es va provar l'encàrrec a una empresa de Sabadell per 5.000 euros, més 1.050 euros d'IVA, per "assessorament jurídica laboral de Presidència". 
El segon encàrrec de Jaume Torramadé correspondria a una fundació sobre el mecenatge. En aquell cas el valor és de 10.000 euros i l'objectiu era l'elaboració i tractament informàtic d'una base de dades. La portaveu del PSC Pia Bosch va dubtar que l'encàrrec es correspongués amb les activitats habituals de la Diputació. 


L’afer Torremadé porta cua 
19/12/2012.- 
La sortida de Jaume Torramadé de la Diputació de Girona pot ser qüestió d'hores. La major part dels diputats de CiU veuen clar que l'alcalde de Salt per Unió no arribarà al dia de Nadal com a president de la Diputació. , L'única opció per evitar que sigui president seria presentar una moció de censura que necessitaria els vots dels diputats de CiU per prosperar. 
El president accidental, Miquel Noguer, continua signant documents pendents.
Hi haurà una comissió d'investigació per esclarir si el president va arribar a oferir diner públic per evitar que l'antiga assessora, Minerva Amador, el denunciés per assetjament sexual i per saber quins treballadors podrien estar implicats en la negociació. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada