dijous, 27 de desembre del 2012

Llum verda a la retirada de símbols feixistes a Olot
















TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 27/12/2012 Olot (LaGarrotxa).

La junta de govern de l'Ajuntament d'Olot ha adjudicat els treballs d'execució del projecte d'eliminació de la simbologia feixista i la senyalització dels espais de la memòria històrica de la ciutat. 
Al ple de l’ajuntament del mes de maig passat, va arribar una moció al ple perquè no es toqués res del monument franquista que hi ha al cementiri municipal. 
Ara, el Govern local, de CiU i Reagrupament (Rcat), manifesta que no vol ferir susceptibilitats, o ferir-ne tan poc com es pugui. Ha estat difícil trobar molts dels familiars de les persones enterrades a l'espai on hi ha aquest monument. Finalment, s'ha reunit amb els promotors de la moció per exposar-los els detalls del pla que ara s'aplicarà. Fins i tot se'ls ha fet arribar els textos que serviran per contextualitzar els cinc espais de la memòria que es volen senyalitzar perquè facin arribar suggeriments als responsables. El projecte preveu, entre altres coses, l'habilitació d'un caminet que ordenarà l'accés als espais del cementiri. També s'eliminaran els símbols feixistes del monument franquista i es traslladaran al Museu Comarcal de la Garrotxa. La resta dels treballs són sobretot de senyalització de cadascun dels espais. Al cementiri també hi haurà un plafó amb informació general sobre la Guerra Civil a Olot. El suport més emotiu serà un altre plafó amb els noms de tots els morts a causa de la Guerra Civil per ordre alfabètic i sense fer constar la seva filiació política, sigui antifeixista o franquista, segons sentencia el regidor de Serveis Urbans, Josep Ferrés (Rcat). 

Hi ha cinc espais a Olot per a la memòria històrica relacionats amb la Guerra Civil espanyola. Al cementiri municipal s'hi pot trobar el monument franquista construït el 1941 a petició de famílies de morts i les fosses comunes de 8 republicans i de 6 militars franquistes; al Triai, hi ha la creu allà on van afusellar 11 franquistes olotins i, a l'antiga estació, el monument als qui van defensar la República contra el cop d’estat franquista. El nombre de morts d’Olot va ser de 227 persones: 34 franquistes, 134, al front republicà, 8 per bombardejos franquistes contra la població civil, 7 per fets diversos de la guerra, 16 morts al front feixista, 26 per la repressió franquista posterior a la Guerra Civil i dos als camps nazis. 

A Olot sembla que han iniciat el camí per eliminar els símbols feixistes del cementiri municipal. D'altres municipis ja han fet el pas i han tret dels espais públics tots aquells elements que recordaven l'opressió franquista. Però encara queda camí per recórrer. Olot vol tenir memòria, però de manera justa. Tal com hauria de ser.

La polèmica sobre el monument feixista del cementiri d’Olot demostra que aquesta etapa encara no està superada quan a l’horitzó de la decadència capitalista i les seves nocivitats tot apunta una nova guerra de classes. Ni susceptibilitats, ni diplomàcies ni “temps al temps”. Ja fa massa, d'això. Res més simple que explicar la històrica com toca i defenestrar qualsevol simbologia que ens pugui recordar allò que no pot tornar a succeir, com ara la dictadura militar clerical oligàrquica franquista. 

Que n'aprenguem tots, d'una vegada per totes, que la imposició d’una dictadura com la franquista no venç mai. Tan sols atia més les ànsies de llibertat. És simple però ens ho compliquen aquesta gent de la dreta catalana. Tinguem memòria, però sense por, sense complexos i mirant el futur dels combats socials proletaris contra qualsevol forma de dictadura burgesa de classe. “Pau als homes i guerra a les institucions”. Així esborrarem definitivament la simbologia franquista i feixista.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada