dijous, 18 d’octubre del 2012

" Francisco Ponzan, el resistent oblidat". Documental amb testimonios de Joan Català, Antonio Tellez, Palmira Plà i Floreal Barberà.

    

El Grup va participar en l'evasió d'al voltant de tres mil persones i va prestar un nombre indefinit de serveis de correu.

Joan Català passava els Pirineus per Andorra o per la Cerdanya francesa des Osseja (Haute Cerdagne, (França)), un itinerari més fàcil. La ruta es decidia en funció de l'edat i la resistència física de les persones que havia d'acompanyar. Feien parada al hotel Jaume d'Alp (Baixa Cerdanya (Girona)) abans d'emprendre la travessia de les muntanyes del Cadí. La ruta es feia a peu, per camins de muntanya i amb descansos en masies segures, fins a Manresa (Bages, (Barcelona)). Allà, acompanyant i evadits seguien amb tren fins a Barcelona i fins al Consolat britànic, situat a la plaça Urquinaona. Altres vegades, Català creuava la frontera per l'Alt Empordà (Girona), on els ports de muntanya no arriben als mil metres. A més, el trajecte de les comarques de Girona fins a Barcelona era molt més ràpid i segur.



Enllaç LA RED PONZÁN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada