dimarts, 23 d’octubre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 23 d'octubre de 1921 neix a Vallobar l'anarcosindicalista Manuel Rausa Berniz

Manuel Rausa BernizEl març de 1938, davant l'avanç feixista, abandonà Vallobar amb la seva família i es refugià un temps a les Preses. El gener de 1939 va ser ferit en una cama al front i, després de ser operat a Vic i encara convalescent, passà el 7 de febrer de 1939 la frontera del Pirineu Oriental pel Coll d'Ares, a Molló (Ripollès). Un cop Prats de Molló i la Presta, ja a l’Alt Vallespir, va ser portat a un vaixell-hospital ancorat a Marselha per recuperar-se de les seves ferides i després portat al camp de concentració d'Argelers de la Marenda. El maig de 1939 va ser portat al camp de concentració del Barcarès i el setembre d'aquell any al de Sant Cebrià de Rosselló.  



Manuel Rausa Berniz:   
El 23 d'octubre de 1921 neix a Vallobar (Baix Cinca, Osca, Aragó) l'anarcosindicalista Manuel Rausa Berniz. El seu pare es deia Miguel Rausa Vilas i la seva mare, Jacinta Berniz. Era el menor de sis germans d'una família de petits agricultors republicana i atea. Quan tenia set anys quedà orfe de mare. Durant la seva infància, a causa de les idees antireligioses de sa família, tingué problemes a l'escola i amb l'Església catòlica.
Amb l'adveniment de la República del 14 d’Abril i la legalització de nou de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), des de molt jovenet, amb el seu germà Miguel, s'hi afilià i participà en les activitats de les Joventuts Llibertàries. Quan el cop militar feixista de juliol de 1936 el seu poble quedà en zona lleial, on es creà una important col·lectivitat, destruïda en 1937 per la reacció republicana burgesa i stalinista.
El març de 1938, davant l'avanç feixista, abandonà el poble amb la seva família cap al Principat de Catalunya. Després d'un temps a les Preses (la Garrotxa) i davant la negativa del seu ingrés a l'Exèrcit Popular de la República espanyola en la denominada ‘Quinta del Biberó’, va ser acceptat com a policia després d'un curs de tres mesos i destinat a Tarragona (Tarragonès) fins a finals d'aquell any.
El gener de 1939 va ser ferit en una cama al front i, després de ser operat a Vic (Plana de Vic, Osona) i encara convalescent, passà el 7 de febrer de 1939 la frontera del Pirineu Oriental pel Coll d'Ares (Molló, Ripollès). Un cop al municipi de Prats de Molló i la Presta (Alt Vallespir), va ser portat a un vaixell-hospital ancorat a Marselha (Boques del Roine, Provença-Aups-Còsta d'Azur, Occitània) per recuperar-se de les seves ferides i després portat al camp de concentració d'Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló). El maig de 1939 va ser portat al camp de concentració del Barcarès (la Salanca, vall de l'Aglí, Rosselló) i el setembre d'aquell any al de Sant Cebrià de Rosselló (Costa Sorrenca, Plana del Rosselló, Rosselló), d'on sortí enrolat en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) per a fer feina a les fortificacions al Mosa i les Ardenes («Línia Gamalin»).
Després de l'armistici de França el 22 de juny de 1940, el trobem l'octubre en una CTE situada a la zona alpina, desfent fortificacions i construint carreteres.
El maig de 1941, fart d'aquella situació, es va rebel·lar i va ser reclòs en una presó prop de Lió (Ôvèrgne-Rôno-Arpes, Arpitània). Fet presoner per les tropes alemanyes, va ser portat el 31 d'agost de 1941 al camp de Saint-Pierre-Quilbignon, a prop de Brest (Finisterre, Bretanya), on treballà durant dos anys i mig a les fortificacions de la base submarina alemanya.
El 17 de març de 1944 va fugir-ne amb altre company i es dirigiren de polissons en un tren de carbó a Seta (Erau, Occitània).
Mesos més tard passà a Castras (Tarn, Guiana, Occitània), on col·laborà en la guerrilla antinazi i formà part de la CNT i de les Joventuts Llibertàries.
El seu pare va morir en 1942 en una presó franquista d'Osca (Foia d’Osca, Aragó).
Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista, treballà de paleta i d'encofrador i milità en la CNT-AIT en l’Exili i en la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL) a Seta, ocupant nombrosos càrrecs orgànics locals durant llargs períodes. Assistí com a delegat a plens cenetistes, com ara l'Intercontinental de 1969, i a congressos, com el de Lemòtges (Llemosí, Alta Viena, Occitània) en 1960, Montpelhièr (Erau, Occitània) en 1965) i Marselha en 1975.
En 27 de maig de 1977 retornà a l’Aragó i s'establí al seu poble natal, on milità en la CNT-AIT. Col·laborà en l'Enciclopedia histórica del anarquismo español, editada per l'«Associació Isaac Puente» de Vitòria/Gasteiz (Àlaba, País Basc, Euskal Herria), va ser present en l'enterrament de les cendres de Felipe Alaiz de Pablo a Albalat de Cinca (Cinca Mitjà, Osca, Aragó) i participà en els actes en l'aniversari del Consell d'Aragó que se celebraren a Casp (Baix Aragó-Casp, Saragossa, Aragó), entre altres iniciatives.
Manuel Rausa Berniz va morir el 16 de novembre de 2009 a Vallobar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada