dimecres, 14 de febrer del 2018

La revista Alberes publica un dossier monogràfic sobre diferents reivindicacions i campanyes de defensa del territori a l’Alt Empordà, titulat Una manera de preservar el paisatge

Sobre la gent que ha batallat i batalla per preservar el paisatge, que ha lluitat i lluita contra l’especulació urbanística o que ha treballat i treballa per salvar la fauna i la flora en perill d’extinció. 






TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 14/02/2018 
Pau (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada).- 

 Alberes és una revista ecologista, ja que va néixer sobretot per intentar salvar de l’oblit les paraules que encara fan servir els pagesos, els pastors, les remeieres, els pescadors, la gent de bosc... A Alberes es dediquen a anar pels pobles, parlar amb la bona gent que anem trobant i recollir les seves vivències, els seus records i el seu saber fer. Som, doncs, “ecologistes dels mots”, en expressió feliç de Miquel Martín en una de les seves ‘proses reposades`. Els quaranta anys de la campanya de salvaguarda dels Aiguamolls i els quinze anys de la creació de Salvem l’Empordà han estat un motiu immillorable per parlar d’uns altres ecologistes: dels que han batallat i batallen per preservar el paisatge, dels que han lluitat i lluiten contra l’especulació urbanística, dels que han treballat i treballen per salvar la fauna i la flora en perill d’extinció... Per això Alberes els hi dedica aquest dossier:Paisatge endreçat // David Pujol. Territori i agents socials // Ramon Folch. La Toscana o Benidorm? // Cristina Masanés. La gran transformació de la comarca // Pere Gifre. Els Aiguamolls de l'Empordà// Roser Bech. Fluvià Marina de Sant Pere Pescador // Marisa Roig. Salvar la serra de Roda i Cap Ras // Nil Ventós. L'energia eòlica a l'Empordà // Lluís Serrano. La plataforma No a la MAT // Ester Seguí. Les Muralles, de ruïna a patrimoni // Josep M. Barris. Carreteres d'interès paisatgístic // Anna Albó. L'abocador comarcal // Jaume Canyet. L'Albera Viva // Erika Serna. Els tres parcs naturals // Fernando Aísa. La Fira del Paisatge // José Luis Bartolomé. La lluita per salvar la Timba de Lladó // Joaquim Tremoleda. Abans de la Costa Brava // Jaume Santaló. Club Med, la invenció d'un paisatge// Sílvia Musquera. La defensa del patrimoni escalenc // Lurdes Boix. Els camps de golf a l'Empordà // Marta Ball-llosera. El (macro) càmping de Garriguella // Josep Playà Maset. Un pla que fixa les regles del joc // Enric Tubert. La mirada dels alcaldes // Rosa M. Moret. La recuperació de la fauna // Marta Palomeras. Educació ambiental i turisme responsable // Francesc Montero.
El 9 de febrer es va presentar a Pau (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada) el dossier monogràfic sobre diferents reivindicacions i campanyes de defensa del territori a l’Alt Empordà, titulatUna manera de preservar el paisatge., que publica la revista Alberes (tardor-hivern 2017), a càrrec de Josep Blanch, alcalde de Pau.; Cristina Masanés, escriptora; Jordi Sargatal, naturalista; Marta Ball-llosera, ambientòloga, i David Pujol, director de la revista Alberes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada