dimecres, 14 de febrer del 2018

Els Mossos van prioritzar ajudar els ferits per la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil durant les càrregues de l'1-O

Els agents van informar des de primera hora que no podien accedir als col·legis. 
Algunes de les frases dels agents dels Mossos d’Esquadra: “Carreguen contra tothom”, “Treuen la gent de la porta a la força”, “Hi ha un noi amb un tall a la boca que ha rebut un cop”, “Hi ha ferits, els hem de traslladar a l’Hospital del Mar”…
Els llaços grocs de Nadal a Calella, investigats per la Guàrdia Civil. 
Marxa groga i 1a Ollada republicana a Catalunya Nord. 
El Marroc prohibeix una manifestació al Rif de suport als presos catalans per les pressions espanyoles. De primer la manifestació s'havia autoritzat i s'havia de fer el 19 de febrer.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 14/02/2018 
Girona (Gironès).- 

Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies el cos dels Mossos d'Esquadra va prioritzar "auxiliar els ferits i donar consells a les persones que es trobessin a les immediacions" dels col·legis electorals durant les càrregues policials del referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre. Així es desprèn d'unes gravacions de les comunicacions entre els membres del cos que publica aquest dimecres La Vanguardia digital, en què també es pot sentir com els agents de la policia autonòmica catalana se sorprenen per l'actuació de la Policia Nacional espanyola (CNP) i la Guàrdia Civil.
Les gravacions comencen una mica abans de dos quarts de set del matí, quan les patrulles dels Mossos es dirigeixen als centres de votació i es troben amb centenars de persones que custodien els col·legis de manera "pacífica" i "festiva" i que impedeixen el pas als agents. És a partir de les nou del matí quan els primers agents comencen a avisar de les primeres càrregues a escoles de Barcelona i a informar dels primers ferits.

“Carreguen contra tothom”
Algunes de les frases dels agents dels Mossos d’Esquadra: “Carreguen contra tothom”, “Treuen la gent de la porta a la força”, “Hi ha un noi amb un tall a la boca que ha rebut un cop”, “Hi ha ferits, els hem de traslladar a l’Hospital del Mar”… I les ordres de no intervenir enmig de la càrrega, i de prioritzar l’atenció als ferits.
El primer d’octubre va començar de manera pacífica i festiva als col·legis electorals, sense cap incident. Fins que van irrompre els antiavalots de la Policia Nacional espanyola i de la Guàrdia Civil tot començant a actuar amb violència. Les comunicacions entre membres dels Mossos d’Esquadra d’aquell dia que avui ha publicat La Vanguardia permeten de copsar-ho: la calma inicial i la sorpresa amb què els agents relaten l’arribada de desenes de furgons i d’agents de la policia espanyola i les càrregues. S’arriben a sentir els crits de la gent enmig de la violència de la policia, mentre els agents dels Mossos relaten els ferits que hi ha, la necessitat que arribin ambulàncies. Els agents reben ordres dels comandaments de no intervenir en els atacs i de prioritzar l’atenció als ferits i el consell a la gent que hi havia prop dels col·legis afectats.

Els llaços grocs de Nadal a Calella, investigats per la Guàrdia Civil 
La Guàrdia Civil investiga si els llaços grocs que l’Ajuntament de Calella (Alt Maresme, comtat de Girona) va instal·lar com a complement de l’enllumenat nadalenc a la ciutat poden ser delicte. Segons va explicar dilluns a Ràdio Calella el tinent d’alcalde de Territori, Albert Torrent (PDeCAT), a finals de desembre el cap de la brigada municipal va rebre una trucada de la Guàrdia Civil de Barcelona que el citava a la comissaria de Calella. “Hi va anar acompanyat dels serveis jurídics del Consistori i allà li van preguntar qui havia donat l’ordre d’instal·lar els llaços grocs, un total de quatre, integrats dins dels tradicionals llums de Nadal”, relata el regidor. Marta Lluís, advocada dels serveis jurídics de l’Ajuntament, explica que la investigació se centraria a determinar si hi va haver defraudació del fluid elèctric i també malversació de fons públics en la compra dels llaços. “Segons creuen, dins dels elements propis de l’enllumenat de Nadal un llaç groc no és tipificat com a tal”, assenyala Lluís, que recorda que al gener la Guàrdia Civil va demanar més informació, aquest cop per escrit, al treballador. Albert Torrent no amaga la seva sorpresa i el seu malestar arran d’una situació que considera “fora de lloc i del tot desmesurada” i lamenta que la Guàrdia Civil cités directament el treballador municipal sense passar pels canals habituals i sense informar l’Ajuntament.

Marxa groga i 1a Ollada republicana a Catalunya Nord 
Diumenge passat a Bulaternera (Rosselló, comtat de Rosselló),  un centenar de persones van participar a l'ollada republicana organitzada per Catalunya Nord per la independència. A les 10 del matí  s'ha fet una marxa groga pels carrers de la població. Una descoberta dels carrers i de la història d'aquest vilatge del Rosselló, una manera de donar visibilitat a la repressió que pateix Catalunya per part del Govern espanyol. La  passejada es va fer sota vigilància de la Gendarmerie. A les 13h un centenar de persones compartien l'ollada abans de passar a l'acte important, a la connexió amb el Lluís Puig, el Conseller de Cultura del Govern legítim de Catalunya. En Matias Mazarico va animar la vetllada amb un flabiol.

El Marroc prohibeix una manifestació al Rif de suport als presos catalans per les pressions espanyoles
Llegim a VilaWeb que el Marroc ha prohibit una manifestació al Rif de suport als presos polítics catalans. La mobilització, convocada el 19 de febrer davant el consolat espanyol a Nador, ha estat suspesa per les pressions del Govern espanyol. L’objectiu era denunciar els empresonaments i la persecució política de l’Estat espanyol sobre Puigdemont i instar el Regne d’Espanya a “tornar a la legalitat democràtica i respectar les decisions del poble català sorgides de les urnes”.
Tradicionalment, el Marroc sempre havia prohibit les manifestacions del Moviment Popular del Rif. Quan es fan aquestes concentracions sense fer cabal de les prohibicions, la policia marroquina hi sol actuar amb contundència. Aquesta vegada, el règim alauita semblava que havia fet una excepció, segons que explica elconfidencial.com. Per primera volta, les autoritats marroquines no l’havien prohibida, cosa que va tesar les relacions entre el Regne del Marroc i el Regne d’Espanya. Això s’interpreta com un avís a les autoritats espanyoles pel suport que rep la revolta rifenya des de diverses institucions i entitats espanyoles, però també catalanes, com ara la CUP o ERC. El diputat Joan Tardà va preguntar la setmana passada al ministre d’Afers Estrangers espanyol, Alfonso Dastis, per la situació de repressió al Rif.
No obstant això, finalment les pressions diplomàtiques espanyoles han tingut efecte i el Marroc ha acabat prohibint la concentració, sense explicar-ne oficialment els motius.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada