dissabte, 19 d’agost del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 19 d'agost de 1916 neix a Albox el militant anarcosindicalista Esteban Navarrete Berbel

Mapa dels camins de l'Exili i la Retirada de 1939. 
El febrer de 1939 s'exilià al Rosselló, on patí els camps de concentració  





Esteban Navarrete Berbel:  
El 19 d'agost de 1916 neix a Albox (Almeria, Valle de Almanzara, Andalusia) el militant anarcosindicalista Esteban Navarrete Berbel. En morir la seva mare, fou educat pel seu avi, que era mestre. Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), el febrer de 1939 s'exilià al Rosselló, on patí els camps de concentració.
Després d'Alliberament, formà part de la Federació Local de Carmaux (Occitània) de la CNT en l'Exili, formada per uns 70 membres. El desembre de 1945 fou delegat d'aquesta federació a l'Assemblea Plenària de la Regional de Tolosa de Llenguadoc, on refusà votar la moció de condemna de la tendència «col·laboracionista» amb el Govern de la República en l’Exili.
Esteban Navarrete Berbel va morir el 29 de desembre de 2002 a Dieulouard (Meurthe i Mosel·la, Alsacia).

1 comentari:

  1. Bonjour,

    Je suis désolée je ne parle pas catalan. Esteban Navarrete Berbel était mon père; je vous remercie pour cette notice; juste une rectification à faire la Meurthe et Moselle est en Lorraine.Et dernière chose très importante, je n' ai jamais su dans quel camp mon père avait été interné.
    Bien cordialement,
    Anita Navarrete Berbel

    ResponElimina