dimarts, 8 d’agost de 2017

L’Ajuntament de Sarrià de Ter reclama a la Generalitat paralitzar l'activitat d'Hinojosa fins resoldre les pudors

L'Ajuntament exigeix també que es prenguin mesures "d'inspecció, control i sanció"  
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 08/08/2017   
Sarrià de Ter (Gironès, comtat de Girona).-  

Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies el conflicte entre l'Ajuntament de Sarrià de Ter (Gironès, comtat de Girona) i Hinojosa continua. El Consistori els va donar un ultimàtum a finals de juliol perquè solucionessin el problema de les pudors que generen. Ambdues parts havien pactat un calendari d'actuacions per resoldre-ho que s'acabava l'abril vinent però les queixen veïnals han anat en augment i van obligar a l'Ajuntament a moure fitxa. En una carta, firmava per l'alcalde i tot l'equip de govern municipal, anunciaven que prendrien mesures i alertaven que ja havien sancionat la paperera per excés de soroll.
Ara, han fet un pas més enllà. Des del consistori asseguren que han emprès "mesures legals", que no en descarten de "coercitives" i que s'han dotat d'una estació d'inspecció atmosfèrica que servirà per controlar la qualitat de l'aire. Però no només això. També exigeixen a la Generalitat, que és qui va concedir el traspàs de la llicència, que actuï. En aquest sentit, li reclamen que prengui inspeccioni, controli i sancioni l'empresa i que, si correspon, li aturi l'activitat de manera cautelar fins que es resolgui la problemàtica.

Seguiment dels compromisos adoptats 
El passat mes de març, Ajuntament, empresa i veïnat van crear una Comissió de Seguiment dels compromisos de la paperera a l'entorn de la problemàtica de les olors i els sorolls. Aleshores, la paperera va demanar paciència, va dir que estava treballant per solucionar-ho posant a to la maquinària però va alertar que és "impossible" que les pudors desapareguin del tot.
De fet, l’Ajuntament té localitzats dos focus dins l'empresa paperera. Un seria la depuradora on s'ha instal·lat una sitja per recollir els fangs depurats. L'altre focus se situaria a la pasta del paper pel qual han canviat els contenidors per una compactadora.
Hinojosa va arribar a Sarrià de Ter després del tancament de l'antiga Torraspapel el passat mes d'octubre. La voluntat era produir 90.000 tones anuals de paper. Per fer-ho possible, va invertir 30 MEUR per remodelar l'edifici, adquirir maquinària nova i construir una depuradora. 

3.000 persones contra la contaminació industrial, en gran part per la paperera, el 7 d’agost de 1976 a Torroella de Montgrí 
Cal recordar que Torraspapel va originà el 7 d’agost de 1976 la manifestació popular a Torroella de Montgrí (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d’Empúries) en defensa del Ter enfront la contaminació industrial, en gran part procedent d’aquesta paperera de Sarrià de Ter, la mateixa empresa que va emplenar d’eucaliptus les Gavarres generant una forta oposició ecologista.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada