dimarts, 18 d’octubre del 2016

Dijous 27 d'octubre xerrada a Figueres ‘Quines conseqüències ambientals tindrà el TTIP?’

http://iaeden.cat/wp-content/uploads/ttip.jpgParlarà l’enginyer Ramon Queralt. 
Milers de persones omplen els carrers d'arreu dels Països Catalans contra els tractats CETA, TTIP i TISA
El CETA, considerat l'avantsala del TTIP, hauria de ser aprovat el pròxim dia 27 i ja compta amb l'aval del Govern espanyol. Mobilitzacions d'aquest cap de setmana a Lleida, Reus, Castelló, València i Palma. 


 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 18/10/2016 
Figueres (Alt Empordà).-  

L’enginyer Ramon Caralt parlarà sobre les implicacions i conseqüències ambientals de la signatura del Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions (TTIP) entre la Unió Europea i els Estats Units, i sobre com pot afectar negativament les decisions de les polítiques ambientals a Catalunya, el dijous 27 d’octubre a Can Met, a les 20:00h, al carrer Sant Vicenç núm. 30  de Figueres (Alt Empordà). Organitza IAEDEN - Salvem l’Empordà.
Milers de persones omplen els carrers d'arreu dels Països Catalans contra els tractats CETA, TTIP i TISA
Llegim a DIRECTA el fet que el dissabte 15 d'octubre els carrers de moltes ciutats d'arreu dels Països Catalans, de l'Estat espanyol i, fins i tot, d'algunes ciutats europees com París, es van omplir de gent per protestar contra el tractat comercial amb Canadà, conegut amb el nom de CETA, i també contra els tractats TTIP i TISA. El CETA és un acord sobre comerç i inversió entre la Unió Europea (UE) i Canadà --similar al TTIP-- que suposaria una liberalització pel que fa al comerç de béns i serveis, la supressió d'aranzels i altres obstacles econòmics a l'hora de realitzar transaccions comercials entre les empreses dels països signants. A la pràctica, però, organitzacions com ATTAC, una de les entitats impulsores de la campanya "Tardor en resistència", consideren que aquests acords podrien "sotmetre la democràcia d'ajuntaments, governs autonòmics i estatals a la voluntat d'empreses transnacionals".
Les convocatòries a l'Estat Espanyol, però, sembla que no tindran l'efecte desitjat sobre el
Govern central, que el passat divendres va donar llum verda al tractat entre la UE i Canadà. Tot i això, no serà fins al pròxim dia 27 quan sabrem si el CETA ha estat aprovat o rebutjat definitivament. 

Una manifestació culmina el cicle de protestes a Ponent 
La posada en marxa de la manifestació a la capital del Segrià es va fer esperar, les centenars de persones que s'hi anaven afegint ho feien a un ritme constant però lent. Així doncs, no va ser fins mitja hora més tard del que es preveia, les 18.30 h, quan la protesta va poder arrencar i posar rumb a la Subdelegació del Govern a Lleida.
Les 500 persones que es van congregar per protestar contra els tractats coneguts amb les sigles de TTIP i CETA, es van obrir pas pels carrers de la ciutat, avançant per l'avinguda Prat de la Riba. La manifestació, que va prosseguir per carrers del centre històric, desfilava rere el lema: "Aturem el CETA! La dignitat no es compra, no estem en venda!". Al llarg del recorregut es van poder escoltar càntics contra aquests tractats comercials com "Això no és un acord, és una estafa" o "Ni CETA ni TTIP!". En arribar davant de la seu del Partit Popular, les manifestants van fer una forta xiulada.
Al seu pas, algunes de les persones que integraven la protesta, anaven repartint informació a les vianants. En un dels fulletons editats per la Plataforma STOP CETA Ponent - Pirineus es podia llegir sobre la preocupació que amb el CETA s'homogeneïtzi la normativa sanitària i agrícola entre la Unió Europea i Canadà, provocant així "una pèrdua de la protecció sanitària que hi ha a Europa respecte als aliments i als productes fitosanitaris utilitzats".  
Finalment, la marxa es va aturar davant de la Subdelegació del Govern espanyol i des d'allí es va estendre una cadena humana que va aconseguir rodejar el perímetre de l'edifici governamental. Un cop finalitzada l'acció, les manifestants es van tornar a agrupar per tal d'escoltar la lectura del manifest a càrrec de Ramon Morell i Alexandra López, membres de la plataforma STOP CETA Ponent - Pirineus. En aquest, s'exposava que el CETA "representa una agressió brutal sobre la democràcia, els drets socials i laborals del conjunt de la ciutadania i posa en perill la nostra salut i el futur de la pagesia i el de les petites i mitjanes empreses de les nostres terres". A més, es reclamava que els responsables polítics "vetllin perquè cap acord de comerç i inversió pugui estar per sobre de la sobirania i les competències de les institucions electes".
D'aquesta manera, doncs, es culmina el cicle de protestes contra el CETA que es venia donant de manera intensa durant els darrers mesos i que ha comptat amb xerrades en desenes de localitats de les comarques lleidatanes. Tot i això, els membres de la plataforma, van assegurar que es continuaran fent més accions, ja sigui per aturar el CETA, el TTIP o el TiSA. 

Unió al Camp contra el CETA 
Reus va aplegar 300 manifestants aquest dissabte per oposar-se als tractats de lliure comerç en tràmit d'aprovació entre els Estats Units i Canadà. La mobilització ha reunit diferents col·lectius del Camp per protestar contra la possible aprovació de l'Acord Integral d'Economia i Comerç (CETA) després que alguns indicis apuntin al fet que els estats implicats no tiraran endavant el TTIP.
La manifestació, convocada per la Plataforma en contra dels Tractats de Lliure Comerç, va començar a les set del vespre a la plaça Catalunya del municipi i va estar secundada per diverses organitzacions del territori. Sota el lema "Obrim fronteres per les persones, no pel capital" les assistents van recórrer els carrers del centre de la capital del Baix Camp en un marea de banderes, consignes i gent d'edats diferents.
La lectura del manifest ha posat sobre la taula la realitat d'unes "negociacions que s'estan portant en secret entre les delegacions dels Estats Units d'Amèrica, Canadà i la Unió Europea" i aquests "acords establerts en els tractats tindrien un marc normatiu més alt que la de qualsevol altre àmbit de decisió polític" essent un "atac total a la sobirania dels pobles". Per aquest motiu, s'han pogut sentir proclames de "Ni CETA, ni TISA, ni TTIP" durant el recorregut. 

Castelló surt al carrer en una jornada lúdica i festiva 
El matí del dissabte, la plaça de Santa Clara es va omplir d'activitats lúdiques i reivindicatives gràcies a la concentració convocada per la plataforma NO al TTIP. Aquesta organització, que aglutina més d'una quarantena de col·lectius, sindicats i partits polítics de les comarques de Castelló, va agrupar desenes de persones en protesta contra els tractats.
L'acte, que es va iniciar a les onze del matí, va comptar amb l'atenció de les veïnes que durant tot el dia van ser a la plaça, i que van mostrar interès pels motius de la concentració. Cap al migdia, membres de la plataforma van llegir un manifest en el qual demanaven que "es facen públics tots els textos de les negociacions que s'estiguen duent a terme en qualsevol dels tractats que es vulguen signar, per tal de permetre un debat públic obert i crític sobre el TTIP i el CETA".
A darrera hora, la Federació de Taxis de Castelló va decidir sumar-se a la protesta que es feia a la plaça, paralitzant el trànsit dels carrers del voltant amb els seus vehicles. L'acció, que va generar força enrenou, va acabar amb l'aparició d'un agent de la policia local que va obligar a restaurar el trànsit.
Sandra Soutto, membre d'ATTAC Castelló, va explicar a la Directa que si bé hi havia una valoració molt positiva pel que feia a les accions realitzades en el marc de la campanya, les organitzacions convocants s'havien sentit contrariades per les dificultats que havia interposat l'ajuntament a l'hora de realitzar l'acte. 

5000 persones els carrers de València 
Amb l'eslògan "Les persones i el planeta per damunt de les multinacionals. No a la pobresa. No a la desigualtat. Ni CETA, ni TTIP!", va començar la manifestació amb una barreja d'ambient festiu i joia a ritme de batucada, i semblants de preocupació i duresa. El recorregut va transcórrer amb normalitat pels carrers de Ciutat Vella fins a la plaça de l'Ajuntament, al crit de "No es un tratado, es un golpe de estado; Eo, eo, eo, pobreza cero, el planeta primero" o "Menos cumbres, más legumbres".
Segons l'organització convocant de la manifestació, Plataforma Pobresa Zero, l'assistència va rondar les 5.000 persones. La participació va ser força variada, aglutinant diversos sindicats, partits polítics, ONG's, universitats i organitzacions civils. A peu de carrer i agafant una pancarta, va ser destacable la participació de la Vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, que declarava a la Directa: "És una obligació política i moral combatre i eradicar la pobresa arreu de tot el món", continuava dient que "enfront de les polítiques que rescaten persones també estan les polítiques que rescaten bancs i crec que hem de pegar-li la volta".
Un cop acabat el recorregut i amb la plaça de l'Ajuntament del cap i casal de gom a gom, es va llegir el Manifest de la plataforma Pobresa Zero, que feia demandes com no ratificar els tractats de comerç i inversió TTIP, TISA i CETA, potenciar la justícia fiscal, generar la transició cap a un model energètic sostenible, impulsar l'educació per a la ciutadania global i garantir la participació activa de la societat civil en la gestió pública. 
Fernando Contreras, president de la Coordinadora Valenciana d'ONG's i portaveu de Pobresa Zero, valorava molt positivament el desenvolupament de la protesta fent especial èmfasi en la quantitat de col·lectius diversos que havien donat suport i participat. També reconeixia la importància d'eixir al carrer enfront de les xarxes socials, i amb una certa joia, també albirava canvis positius en la voluntat civil i política: "Fa dos anys haguera sigut impensable que la marxa haguera acabat en la plaça de l'Ajuntament o que al mateix edifici consistorial onegés una pancarta de Pobresa Zero".
Durant la darrera setmana abans de la manifestació, l'activitat contra el TTIP a València va ser intensa. La plataforma No al TTIP, a més d'assistir a la manifestació del dia 15, va tindre presència en l'acte del 9 d'octubre, on s'havia convocat una caravana de taxis i vehicles contra la competència deslleial i la desregularització del servei. A més, l'11 d'octubre va organitzar una xerrada i tertúlia informativa sobre el TTIP-CETA, i el dia 12, una cadena humana des de les corts valencianes fins al tribunal de les aigües, a la plaça de la Verge, juntament amb una sèrie de tallers de serigrafia i cartells. 

Rodejant la Delegació del Govern espanyol a Palma 
Al voltant de 200 persones es van concentrar aquest dissabte a Palma per envoltar la Delegació del Govern espanyol amb una cadena humana que protestés contra l'aprovació imminent del CETA i la resta de tractats internacionals de comerç i inversió que negocia la UE. La convocatòria, que feia una crida a la ciutadania sota el lema "L'economia al servei de les persones; no a l'inrevés", va reunir manifestants, representants de l'Ajuntament, el Consell de Mallorca i el Parlament i, fins i tot, turistes que, atrets per la batucada de Tambors per a la Pau, s'hi van quedar després de veure el motiu de la protesta.  
Abans de la cadena humana, la plataforma No al TTIP Mallorca va llegir un manifest criticant l'opacitat amb què es negocien els tractats, la figura dels tribunals d'arbitratge i l'efecte devastador dels acords per als drets laborals i l'economia local. "Defensam una vida digna en una societat justa i un medi ambient sa", van assegurar els seus portaveus, així com "la construcció d'unes relacions i d'unes polítiques comercials entre els nostres pobles que posin en primer lloc les persones i el planeta".
Jordi Julià és un dels representants de la plataforma i recorda que per a les Illes l'aprovació del que s'ha anomenat "el cavall de Troia del TTIP" seria especialment greu: "l'única indústria que queda aquí està basada en el producte local, en la denominació d'origen, però el CETA significarà un míssil directe per a l'economia local"; Per a Julià "si només es potencia el turisme i, a més, no es pot legislar per protegir el medi ambient per por als tribunals d'arbitratge, ens dirigim a un suïcidi econòmic, polític i social: ens grenen a la mar". 

Èxit de la cadena humana a Barcelona 
Nou mil persones --segons la organització-- van unir la seu de la Comissió Europea a la cruïlla del Passeig de Gràcia amb Provença i l'ambaixada del Canadà, ubicada a la plaça Catalunya, dissabte a la tarda a la ciutat de Barcelona.
La mobilització va estar dividida en deu trams, omplerts per diferents sectors com educació, salut, serveis públic i pensionistes, treball, cultura, ecologia, feminismes, transport, organitzacions sobiranistes i partits polítics. Col·lectius i plataformes diverses, amb la seva pròpia simbologia i pancartes, van donar color a una mobilització que semblava una barreja d'una convocatòria del moviment 15-M i de la manifestació oficial d'una vaga general. A la cita també van acudir càrrecs electes dels parlaments català i espanyol. 
Un cop unida la cadena, les participants van anar baixant pel Passeig de Gràcia fins a concentrar-se a la plaça de Catalunya, on l'actriu Vicki Peña i el director del festival BarnaSants, Pere Camps, van llegir el manifest, acompanyats de la coral dels Iaioflautes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada