dijous, 21 de juliol del 2016

Una exposició mostra a Banyoles totes les facetes creatives de Carles Fontser

Autoretrat de Carles Fontserè, al cartell de l'exposició 
S'inaugura aquest vespre al monestir de Sant Esteve de Banyoles. 
‘Carles Fontserè. L'aventura artística', comissariada pel fotògraf Josep Rigol, s'inaugura avui al monestir de Sant Esteve, on es pot visitar fins al 9 d'octubre. 










TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 21/07/2016 
Banyoles (Pla de l’Estany).- 

Llegim en la premsa convencional una exposició mostra a Banyoles (Pla de l’Estany) totes les facetes creatives de Carles Fontserè. “Aquesta exposició vol reivindicar la creativitat multidisciplinària de Carles Fontserè , a partir d'una petita mostra del gran llegat que l'artista i la seva dona, Terry Broch, van deixar el 1994 a la Generalitat en règim de vitalici i que va inventariar l'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany”, explica el fotògraf Josep Rigol Muxart (Barcelona, 1953), comissari de l'exposició Carles Fontserè. L'aventura artística, que s'inaugura aquest vespre al monestir de Sant Esteve de Banyoles, amb la presència del director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya; l'alcalde de Banyoles i vicepresident de la Diputació, Miquel Noguer, i el curador de l'Any Fontserè, Ricard Planas.
L'exposició, que es podrà visitar fins al 9 d'octubre, ofereix un tast de la rica i variada obra de Carles Fontserè (Barcelona, 1916 - Porqueres, 2007) com a cartellista, pintor, gravador, il·lustrador de llibres, dibuixant de còmics, escenògraf, dibuixant de còmics i, especialment, com a fotògraf. Aquesta exposició s'emmarca en els actes commemoratius del centenari del naixement de Fontserè impulsats pel Departament de Cultura de la Generalitat, amb la col·laboració de diverses entitats públiques i privades d'arreu del país.
Josep Rigol va conèixer Carles Fontserè el 1973 quan aquest va tornar a Catalunya, després d'un llarg exili a París, Mèxic i Nova York, i es va instal·lar a Porqueres (Pla de l’Estany), on van ser veïns. “Jo el vaig ajudar a impulsar una mica la seva obra fotogràfica”, recorda Rigol. De fet, una part destacada de l'exposició està dedicada a la fotografia professional de Fontserè, que ocupa una part important del seu fons: 42.500 negatius, 6.450 positius ampliats i 3.540 fulls de contacte, tot de fotografia en blanc i negre realitzada entre els anys 1959 i 1991 i dipositada a l'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany.
A l'exposició, s'hi poden veure unes quaranta fotografies: “Formaven part d'un projecte frustrat que li va encarregar Camilo José Cela per a una col·lecció de fotollibres sobre les grans ciutats i els seus habitants, amb textos d'escriptors com ara Juan Rulfo, Rafael Alberti i el mateix Cela, que s'havia de titular El hormigón y las hormigas, però l'editorial va fer fallida. Són fotografies inèdites de Nova York, París, Roma, Ciutat de Mèxic i Catalunya”, explica el comissari.
A Carles Fontserè. L'aventura artística, també s'exposen alguns cartells, una dotzena de pintures a l'oli, apunts del natural, litografies que va realitzar al seu estudi de París per il·lustrar edicions de bibliòfil d'obres literàries clàssiques, dibuixos que va fer per il·lustrar articles de la revista novaiorquesa en espanyol Temas i també originals dels còmics sobre l'oest americà que va dibuixar a París per encàrrec d'un editor italià.
“Fontserè va fer moltes coses per sobreviure, però també era un home molt polifacètic i vital”, remarca Josep Rigol.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada