diumenge, 5 de juny del 2016

MARXA PONZÁN 2016 el 18 i 19 dejuny. És pel Port de Fontargent per on es fa la Marxa Ponzán 2016.

Retrat de Francisco Ponzán i memorial al parc Compans Caffarelli a Tolosa 
Les xarxes de passatge van ser les primeres estructures de resistència organitzades a l’hexàgon francès. 
Els passadors de la xarxa Ponzán utilitzaven quasi tots els passos del Pirineu.
A partir de Tarascon, concretament el poble d’Ussat, es van utilitzar diversos itineraris com el  que passa pel Port de Fontargent, a la frontera andorrana. 


Les xarxes de passatge van ser les primeres estructures de resistència organitzades a l’hexàgon francès. Els passadors de la xarxa Ponzán utilitzaven quasi tots els passos del Pirineu.
L’Arièja fou la ruta central se la xarxa Ponzán. En primer lloc pel fet que la majoria dels seus membres estaven internats al camp de Vernet d’Arièja com exiliats. És on Ponzan va connectar el francès Jean Bénazet, el qual els va ajudar a fugir del camp. També, que a Varilhes i els seus entorns, a la masia d’Archelles, a Tarascon, hi havia persones i famílies enteres compromeses en el suport de la xarxa.
Una vegada desmantellada la xarxa en 1943, alguns membres que s’havien salvat de les detencions van continuar fent els passatge ajudats per altres companys exiliats de la CNT es van afegir a la xarxa «Bourgognes».
L’especificitat de l’Arièja  és pel fet de ser fronterera amb l’Estat espanyol i Andorra.
A partir de Tarascon, concretament el poble d’Ussat, es van utilitzar diversos itineraris com el  que passa pel Port de Fontargent, a la frontera andorrana. És pel  Port de Fontargent per on  es fa la Marxa Ponzán 2016.
http://nordestllibertari.blogspot.com/2016/03/marxa-ponzan-2016-homenatge-als.html
http://www.cnt-f.org/cnt66/spip.php?article1262

1 comentari:

  1. en sap greu que aquest any no puguem venir a fer la marxa, ens fem grans i el meu company està lesionat del genoll. Salut i nun altre any serà.

    ResponElimina