diumenge, 5 de juny del 2016

S’intensifica l’estat d’excepció francès a l’Alt Empordà, el Vallespir i el Rosselló

Estrictes controls policials als TAV/TGV
Patrulles mixtes hispano-franceses es bolquen en la identificació de sospitosos als TAV. 
L'Eurocopa de futbol a França fa créixer la vigilància dins dels combois.








TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 05/06/2016 
Vilafant (Alt Empordà).- 

Els atacs de l’Estat Islàmic que París va patir al novembre de l'any passat van desfermar una onada de controls policials arreu del continent europeu, especialment en espais fronterers com el que uneix les comarques del Nord-est de Catalunya amb la veïna Catalunya Nord. Sempre de la frontera política del Pirineu Oriental.
Segons la premsa convencional fa que l’intensa presència policial per carretera ha fet que els grups delictius hagin passat del cotxe al tren com a mitjà de transport. En aquest context, adquireixen una rellevància estratègica les patrulles policials mixtes hispano-franceses que des de fa tres anys vigilen els combois de l'alta velocitat entre Barcelona i París. A dalt del tren, els agents recaven informació rellevant per a investigacions d'alt nivell, resolen nombroses reclamacions judicials, i impedeixen entrades il·legals de persones i delictes com el tràfic d'estupefaents o d'armes. Els controls ferroviaris creixen a les portes de l'Eurocopa de futbol, que tindrà lloc a l’hexàgon francès entre el 10 de juny i el 10 de juliol en ple conflicte social a causa de la imposició governamental de la Llei Treball.
Llegim. Són les vuit del matí d'un dia feiner. A l'estació del Tren d'Alta Velocitat (TAV) Figueres-Vilafant  (Alt Empordà) regna la tranquil·litat. Hi ha més treballadors que no pas viatgers i no se sent ni un murmuri. De tant en tant, els senyals de megafonia interrompen el silenci. Anuncien l'arribada d'un tren procedent a Barcelona amb destí Lió. Quan queden pocs minuts per les 08:18 hores, un grup de policies uniformats enfila camí cap a l'andana. Són cinc agents del Cos Nacional de Policia espanyola (CNP) i dos més de la Police aux Frontières (PAF) francesa. Alternen el castellà i el francès per comunicar-se i es percep bona sintonia en l'equip policial interfronterer. Almenys un cop a la setmana treballen colze a colze per fer vigilància conjunta dins dels combois d'alta velocitat. Un cop a dalt del tren, auguren que la jornada de treball serà fluixa. Hi ha poca afluència de passatgers, majoritàriament són famílies amb nens petits. Tot i així, inicien una ronda d'identificacions d'alguns viatgers, no tots. Eviten dir a quin perfil s'orienten més perquè seria "donar pa a l'enemic". Una turista no té el passaport a sobre i els agents es veuen obligats a fer-la baixar a la propera estació, a Perpinyà (Rosselló). Insisteixen que ningú pot viatjar sense documentació a sobre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada