dilluns, 23 de febrer del 2015

Gimnàstica revolucionària

El 23 de febrer de 1923 Joan García Oliver, en una reunió portada a cap al bar La Tranquilidad amb els delegats de diversos grups d'afinitat anarquistes, va exposar la seva tàctica de gimnàstica revolucionària, que va ser aprovada.
Una marcada hostilitat vers tots els partits polítics, i en especial vers els partits d’esquerres institucionals i parlamentaries, era característica d'aquests grups d’afinitat.


[Països Catalans 23/02/2015] 

Moviment Febrer 1923 
El 23 de febrer de 1923 Joan García Oliver, en una reunió portada a cap al bar La Tranquilidad, al número 69 de l'avinguda del Paral·lel de Barcelona, al costat de l'actual teatre Victòria, amb els delegats de diversos grups d'afinitat anarquistes, va exposar la seva tàctica de la gimnàstica revolucionària, que va ser aprovada amb el nomenament d'un comitè de coordinació constituït per Aurelio Fernández i Ricard Sanz.  
La tàctica de la gimnàstica revolucionària era partidària d'un enfrontament permanent amb el Capital i l'Estat burgès, amb la finalitat d'aguditzar els possibles conflictes i provocar l'esclat revolucionari que instaurés el Comunisme llibertari.
Aquesta pràctica d'intransigència i d'enfrontament implicava un intent, per part de grups reduïts de militants anarquistes, de desencadenar la mobilització de les masses i la revolució social.
Aquests anarquistes social revolucionaris, en contraposició als simplement anarcosindicalistes, sostenien que la classe treballadora havia de llançar-se a accions revolucionàries insurreccionals, com ara la vaga revolucionària, com a forma d'exercitar, de guanyar experiència, en l'art de la insurrecció, malgrat que contessin amb escasses o nul·les possibilitats de triomfar, ja que la confiança en l'espontaneïtat o iniciativa pròpia de les masses explotades i oprimides i el voluntarisme insurgent eren elements constitutius d'aquesta concepció de la transformació socialista revolucionària.
Una marcada hostilitat vers tots els partits polítics, i en especial vers els partits d’esquerres institucionals i parlamentaries, era característica d'aquests grups d’afinitat.  
Els sindicats eren concebuts, abans de tot, com a instruments útils per aquesta transformació social revolucionària. Per això els anarquistes pro gimnàstica revolucionària havien insistit històricament en la importància que aquests sindicats estiguessin dotats d'objectius revolucionaris.  
La Confederació Nacional del Treball va mantenir des de 1919 com a objectiu últim la instauració del Comunisme llibertari.  
Aquesta tàctica de gimnàstica revolucionària es concretarà especialment amb el sorgiment de la Federació Anarquista Ibèrica i la seva estratègia insurreccional, a partir, sobretot, de la instauració de la Segona República espanyola.  
Aquesta tàctica va rebre fortes crítiques d’alguns sector anarcosindicalistes i sindicalista purs, que consideraven, com Angel Pestaña que el sindicalisme havia superat anarquisme i marxisme, parlem dels grups més possibilistes i laboristes de la CNT, que sostenien que calia enfortir els sindicats, amb disciplina, organització, preparació i reivindicacions, com es va repetir durant la Transició postfranquista amb el acords de l’Assemblea de Sants de 1976, cosa que va facilitar enormement la consolidació de la Segona Restauració Borbònica que encara patim i la liquidació política de l’anarquisme social específic a Catalunya i la Península fins els nostres dies si no hi ha un ressorgiment estratègic i tàctic coherent de futur immediat, i deixar de banda el que es va considerar «aventures imprudents» inacceptables que l'únic que feien eren augmentar la repressió estatal, com ara detencions massives, deportacions a l’Àfrica, clausura de locals sindicals i d'ateneus.  
Els anarquistes social revolucionaris, partidaris de la denominada gimnàstica revolucionària, aprovada l’any 1923, veien aquestes crítiques dels sindicalistes purs com idees dòcils que postergaven indefinidament l'esclat de la revolució, caient en posicions reformistes i col·laboracionistes amb la burgesia i els governs de la Generalitat i la República burgeses que comportaven l’interclassisme d’integració obrera i popular del Capital.  
L'organització, el desenvolupament i les conseqüències d'aquesta tàctica de la gimnàstica revolucionària constitueixen un dels capítols més importants de la història de la CNT i la FAI, perquè hi convergeixen problemes de tàctica i d'estratègia, però també problemes d'estructura orgànica i de finalitat última cenetista i socialista llibertària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada