dilluns, 23 de febrer del 2015

De moment la placa commemorativa del camp de concentració del Barcarès no s’ha posat


Els camps francesos de concentració a les platges del Rosselló el febrer del 39
Aquests camps de concentració existien abans dels d'Alemanya 





TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 23/02/2015 
El Barcarès (Rosselló).-  

Al municipi del Barcarès, on va haver un camp de concentració de refugiats republicans el febrer de 1939, aquest adjectiu “concentració” el que ha ocasionat que el seu alcalde, Alain Ferrand, impedís el passat dissabte posar una placa commemorativa per part de la FFREEE al mur de l'escola Jean Moulin, situada en l'antiga estació de tren, per on van arribar molts republicans que van ser tancats en aquell tràgic camp.

Segons l’alcalde “posar en la placa que el camp del Barcarès era de concentració, és un terme confús. Els elegits han estat interpel·lats pel text d'aquesta placa ja que aquesta noció crea l'amalgama amb els camps de concentració nazis. Sobretot davant una escola primària. No es tracta d'un denegació de la història, ben al contrari. Però al Barcarès, és potser més just parlar de camp de tancament” es justifica.

En canvi, pel president de l'Amicale des anciens gerrilleros, Henri Farreny, això “és una forma d'edulcorar la història. El deure de memòria es recolza en fets científics i racionals. I quan es tracta de la història dels camps del Barcarès, es parla d'un camp de concentració, no d'un camp de tancament. És la història de França. Aquests camps existien abans dels d'Alemanya, com se subratllava en aquesta època a Suïssa o als EUA. Hi havia fins i tot sota Pétain, un servei dit  d'inspecció general dels camps de concentració. És un deure de memòria que hem de defensar”.

El passat dissabte, l'Association des fils et filles de réfugiés républicains espagnols (FFREEE) havia previst col·locar una placa de record, a l'escola Jean Moulin del Barcarès, situada en l'antiga estació de tren, però l'Ajuntament ho ha impedit i de moment la placa no s'ha pogut posar.  

Mira també: 
[http://nordestllibertari.blogspot.com/2015/02/problemes-politics-en-la-marxa.html]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada