dissabte, 8 de novembre del 2014

Tinguda blanca sobre Bakunin, l’actualitat del seu pensament i la seva herència anarquista i maçònica a Palafrugell


En la taula rodona hi participarà Tatiana Bakunin, mestre maçona i neboda besnèta de Mijaíl. 
Dissabte 15 de novembre al Centre Municipal d’Educació.










TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 08/11/2014 
Palafrugell (Baix Empordà).-  

La Universitat Lliure de l’Empordà i el Cercle Pedra Tallada, organitza amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palafrugell, en ocasió de l’any de la commemoració del bicentenari de Mijaíl A. Bakunin, un taula rodona que comptarà amb la participació de Tatiana Bakunin (neboda besnéta) del filòsof i pare de l’anarquisme social. 


L’acte, sota el títol ‘Bakunin actualitat del seu pensament i la seva herència’, tindrà lloc el proper dia 15 de novembre a les 16:30h al Centre Municipal d’Educació de Palafrugell i servirà per traçar un recorregut sobre el pensament de la figura de M. A. Bakunin, des d’una visió íntima i personal. 


Al mateix temps, dins aquesta jornada, Quim Besora, regidor d'ICV-EUiA de Reus, dissertarà sobre ‘Anarquisme i Maçoneria a Catalunya’. 


Mijaíl Aleksándrovich Bakunin, va pertànyer a la primera generació de filòsofs anarquistes, considerat el pare i impulsor del anarquisme col·lectivista, va néixer el 30 de maig de 1814 a la localitat de Torzhok a Rússia. El 1868 va fundar l'Aliança Internacional de la Democràcia Socialista, el programa reivindicava una sèrie de reformes constituents bàsiques de la seva doctrina política: 


-. La supressió dels Estats-Nacions i la formació en el seu lloc de federacions constituïdes per lliures associacions agrícoles i industrials.

-. L'abolició de les classes socials i de l'herència.

-. La igualtat de sexes.

-. L'organització dels obrers al marge dels partits polítics. 


Propugnà una unió dels pobles europeus, des de la llibertat de cada poble lliurement federat o coordinat. 


D’altra banda, la Universitat Lliure de l'Empordà, conjuntament amb la Federació Ferrer i Guàrdia, segueix treballant amb l’objectiu de convertir-se en un referent per a l'extensió cultural, mitjançant la convocatòria anual de cursos i activitats culturals. 


La Universitat Lliure de l’Empordà, en tant que Universitat Popular i d'extensió cultural, es proposa mantenir una relació estreta amb tots els centres d'Alts Estudis i Universitats Públiques de Catalunya i de Girona en particular i relacionar-se amb la Xarxa Vives d’Universitats que constitueix una plataforma única que aporta valor afegit a les universitats dels territoris de parla catalana, i per a tota comunitat universitària i per a la societat; obtenint-ne el reconeixement, l'empara i la validació dels cursos i les activitats formatives i culturals, que formen part dels seus objectius. 

A nivell de la Respectable Lògia Pedra Tallada, núm. 70 de la Gran Lògia Simbòlica Espanyola (GLSE), a l’Orient de Palafrugell, s’informa a tota la francmaçoneria que aquesta tinguda blanca especial dedicada al bicentenari de M. A. Bakunin del pròxim dissabte, contarà amb la destacada presència de la reconeguda i estimada mestre maçona Tatiana Bakunin, de la Respectable Lògia Athanor núm. 1516, de l’Obediència Mixta Internacional ‘Droit Humain’, a l’Orient de Brussel·les, que parlarà sobre la vida del seu familiar Míjaíl A. Bakunin, l’actualitat del seu pensament i l’herència política, social i filosòfica que ens ha deixat, i la del mestre maçó Joël Capella, de la Respectable Lògia Annibal, del Gran Orient de France (GODF), a l’Orient de Perpinyà, que tractarà sobre la seva relació amb el pensament anarquista en el seu itinerari d’artista (pintor iceramista) i maçó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada