Un llibre del periodista Vicenç Relats posa en relleu l'objectiu dels feixistes de destruir el moll
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 03/08/2013
El Port de la Selva (Alt Empordà).-
Els bombardejos reiterats que el Port de la Selva, a l’Albera Marítima (Alt Empordà), va viure durant el novembre de 1938 a fins a l’entrada de les forces franquistes el 8 de febrer de 1939, dels quals ara farà 75 anys, han estat documentats per primer cop en un llibre específic sobre el cas, del periodista Vicenç Relats, que rememora també altres fets tràgics d'aquella contesa bèl·lica en la qual van perdre la vida una quarantena de veïns d'aquest poble del Cap de Creus.
S’ha presentat aquest dissabte en el marc de la festa major de la vila, i editat per Gent i Terra, ‘El Port de la Selva sota les bombes’ narra la guerra al municipi a través del testimoni de deu veïnes i veïnes que ara tenen entre 97 i 77 anys i que van viure la guerra, així com de les informacions i dades extretes de les actes municipals d'aquell període i d'altres arxius locals.
El Port de la Selva va ser bombardejat obsessivament per l'aviació feixista italiana, aliada del general Franco, en uns atacs que hi van provocar un mínim de set víctimes mortals documentades i que van causar una gran destrucció, segons un comunicat difós per l'Ajuntament. Per això, el municipi va haver de ser inclòs entre les "Regions devastades" que requerien reconstrucció, que va decretar la mateixa dictadura franquista, el règim colpista instigador dels bombardejos.
Un punt estratègic
L'objectiu de tantes bombes era destruir el moll portuari que la República va construir durant la guerra i que va ser un punt estratègic d'entrada d'armament i de queviures, ja que aquest era el primer port accessible des de la República francesa.
Una gran part dels 1.080 habitants que el Port de la Selva tenia empadronats l’any 1936 es van haver de refugiar a Cadaqués i la Selva de Mar.
Els veïns i les veïnes que van restar al poble es van protegir gràcies a una xarxa de cinc refugis antiaeris, que van resultar molt efectius i que queden localitzats al llibre.
La brutalitat d'alguns dels bombardejos -se'n van produir almenys durant 13 dies diferents- queda ben il·lustrada en unes fotografies aèries impactants de la mateixa aviació italiana.
A punt de complir 97 anys i amb una memòria prodigiosa, Caritat Costa i Galí, que és la persona més gran del Port de la Selva, és un dels testimonis més significatius que s'hi recull. Va ser una víctima més d'una guerra on va perdre el promès al front, la casa sota les bombes, els veïns a l'exili, la feina i les llibertats. "Les guerres, lluny de les nostres terres i, si pot ser, enlloc", proclama al llibre, i assegura que "a la guerra no hi mor ningú, els maten".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada