EL PUNT guanya diners gràcies a les subvencions i Vall Clara tot cofoi.
Després de rebre 2,3 milions d’euros el grup HERMES té la barra de ventar-se dels seus beneficis.
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 03/08/2013
Girona (Gironès).-
Llegim en l’edició en paper núm. 1115 del SETMANARI EL TRIANGLE que el diari EL PUNT AVUI, editat per l’empresa gironina HERMES COMUNICACIONS, que la seva última junta general d’accionistes, celebrada durant la primera quinzena de juny, el conseller delegat del grup HERMES, Joan Vall Clara -un destacat enemic polític del moviment llibertari al Nord-est a causa d’un conflicte laboral amb una correctora, afiliada a la combativa CNT-AIT gironina d’aleshores, que havia denunciat la censura en notícies locals quan es deia encara EL PUNT DIARI (a canvi d’anuncis de premsa dels ajuntaments s’amagaven informacions crítiques amb els governs municipals de les comarques gironines, el típic xantatge mafiós de la premsa burgesa del negoci de les notícies que no es publiquen, una tàctica que ensenyen en els seminaris catòlics per aconseguir possessions per a l’Església i que els antics seminaristes del diari gironí havien après al peu de la lletra) i es va encadenar, tot i el seu estat de prenyada, en el monument a Carles Rahola que hi ha a la Rambla de Girona-, va anunciar, “tot cofoi” segons Jaume Reixac escriu a EL TRIANGLE, que durant tot l’any 2012 es va obtenir uns beneficis 171.893 euros, tot i que els ingressos havien patit una davallada de 7,5 milions d’euros. En el DIARI OFICIAL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA (DOGC) hi ha la resposta política a aquesta contradicció econòmica: durant l’exercici de l’any 2012, el Departament de Presidència de la Generalitat va abonar 2.327.342 euros al grup HERMES COMUNICACIONS i a les tres capçaleres que explota (EL PUNT AVUI, el suplement setmanal PRESÈNCIA i el diari EL 9 ESPORTIU). D’aquestes injeccions dineràries del Govern de la Generalitat en viu el grup empresarial HERMES i el periodista Vall Clara i altres oportunistes de la premsa burgesa, 930.500 euros corresponen a subvencions discrecionals a dit, 722.218 euros a les subvencions anomenades estructurals i 674.622 euros a insercions publicitàries de la pròpia Generalitat.
Sense aquestes subvencions i ajudes públiques de la Generalitat de Catalunya, el grup HERMES durant l’any 2012 hauria tingut, en realitat, un dèficit superior als dos milions d’euros, en consonància amb la resta de mitjans de comunicació impresos, que pateix una profunda recessió a tot el món occidental i, de manera molt aguda, al Regne d’Espanya i el Principat.
A més, se sap que l’Institut Català de Finances (ICF) també va concedir l’any 2012 un crèdit a HERMES COMUNICACIONS, si bé, segons EL TRIANGLE, no n’ha transcendit el seu import.
Procés d’absorció del diari AVUI
El diari EL PUNT ha tingut una atzarosa existència des de la seva fundació a Girona amb el nom EL PUNT DIARI, l’any 1979, com una publicació cooperativa en llengua catalana impulsada pel bipatidisme del PSC i de CiU que volia fer la competència a LOS SITIOS DE GERONA, antic diari local de la premsa del Movimiento i escrit aleshores en castellà, ara transformat en DIARI DE GIRONA. Aquest projecte inicial fracassà econòmicament i s’hi va incorporar com a accionista majoritari l’empresari botifarrer Joan Bosch. En aquest moment el diari va actuar descaradament com un mitjà ortodoxament socioconvegent, amb un circuit tancat que anava de Joaquim Nadal a Jordi Pujol. Amb aquest suports polítics a Joan Bosch es va encetar la creació d’una edició a la zona de Badalona i una altra a les comarques de Tarragona. A més, el diari va treure dos setmanaris, un a Perpinyà i l’altre al País Valencià, va consolidar PRESÈNCIA com a suplement dominical i va impulsar la creació del diari EL 9 ESPORTIU.
En aquest context, la gran operació estratègica del diari va ser l’absorció d’un altre diari, AVUI, en l’etapa final del govern autonòmic de Pepe Montilla a fi d’afavorir de nou un bipartit CiU i ERC en el marc del denominat “procés nacional” i la futura ANC, de la qual ara per ara EL PUNT AVUI en fa de portaveu destacat.
El diari AVUI, el primer rotatiu en llengua catalana durant el postfranquisme, però que ja estava projectat pel pujolisme des de la primavera de 1975, una vegada des de l’estiu de 1974 tothom pensava que el general Franco tenia poc temps de vida, sempre havia arrossegat endèmics problemes econòmics, tot i ser durant anys portaveu oficiós de CiU. En temps del govern autonòmic de Pasqual Maragall es va ordir una operació per tal que els grups PLANETA (Lara) i Godó (LA VANGUARDIA) n’assumissin la gestió, però tampoc se’n van sortir. Finalment, i amb la injecció d’importants subvencions públiques, el grup HERMES COMUNICACIONS va ser convidat a quedar-se amb el rotatiu AVUI.
El nou propietari
La crisi publicitària i la caiguda de vendes van impactar fortament en el grup gironí, presidit pel botifarraire Joan Bosch i amb el periodista Joan Vall Clara com a màxim executiu de l’empresa, que es va veure obligat a fer una dràstica reducció de plantilla i salaris, amb la sortida de més de cent professionals. Això va deteriorar les relacions entre Bosch i Vall Clara i va comportar la destitució d’aquest periodista de la casa que feia de vicepresident executiu. Però, Joan Vall Cara va reaparèixer de bracet de l’empresari Joaquim Vidal, que el 16 de febrer de 2012 va comprar el 74% de les accions del grup HERMES COMUNICACIONS pel preu simbòlic d’1 euro i va assumir la càrrega del passiu, que superava els set milions d’euros.
Joaquim Vidal és un històric militant de CDC, que va ser alcalde de Sant Gregori (Gironès) durant dotze anys i senador per CiU en la legislatura 1996-2000. No és la primera incursió de Vidal com empresari en el sector dels mitjans de comunicació, ja que va ser el fundador i és el màxim accionista de GIRONA TV.
Joaquim Vidal és impulsor de la cadena de supermercats Valvi, associada al grup internacional Spar, els supermercats que serveixen de punts de recollida de l’equip groc de l’11 de Setembre per la denominada VIA CATALANA (cadena humana): una samarreta groga, una banderola groga amb els lemes impresos i un adhesiu també groc (preu: 12 euros).
Al marge d’aquet 11 de Setembre groc enguany el bloc antiautoritari aposta per una jornada vermella i negre amb diversos actes.
Vidal també va ser, durant 15 anys, president del club de bàsquet de Girona, que va identificar amb la marca dels seus supermercats. I és president de la Fundació Valvi.
L’operació de compra EL PUNT AVUI es va pactar, segons EL TRIANGLE, al despatx del conseller de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Francesc Homs, el qual, com s’ha constatat posteriorment amb les subvencions i ajudes públiques, va comprometre un fort suport del Govern de la Generalitat a l’entrada de l’empresari i destacat militant convergent Joaquim Vidal. De tota manera l’empresari Joan Bosch s’ha quedat amb la propietat de la impremta del diari El PUNT.
Un any després de la compravenda, Joaquim Vidal presumeix que EL PUNT AVUI ja guanya diners, gràcies a les quantioses ajudes de la Generalitat de Catalunya mentre es distribueix l’equip grog de VIA CATALANA en els supermercats Valvi/Spar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada