dimecres, 23 de gener del 2013

Can Juncadella en mans stalinistes de debò. El president del Kazakhstan és amo de Can Juncadella de Lloret.


Nursultan Nazarbàiev és un dels propietaris de la finca, segons el jutge que n'investiga denúncies de SOS Lloret. 
Un ex primer ministre i un ex ministre de Defensa, també en són. 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 23/01/2013 
Lloret de Mar (La Selva).-

Un dels propietaris de la finca de Can Juncadella de Lloret de Mar és el president del Kazakhstan, segons ha admès, en una resolució, el jutge que investiga diverses denúncies urbanístiques. El jutge es basa en la informació aportada per l'Ajuntament de Lloret de Mar. En el text, difós per SOS Lloret, entitat denunciant, el magistrat assegura: “Dels atestats rebuts i dels informes de l'Ajuntament es desprèn que els promotors de Can Juncadella, que són els que han portat a terme les obres que són objecte d'investigació en el present procediment, són Flinder Data SLU, i que l'esmentada finca és propietat del president i cap d'estat de la República del Kazakhstan”.
Tot i que el jutge no n'esmenta el nom, el president d'aquesta exrepública soviètica és Nursultan Nazarbàiev, que n'és el cap d'estat des que se'n va proclamar la independència, l'any 1991. L'actual mandat expira l'any 2019. S'havia especulat en diverses ocasions sobre la presència de Nazarbàiev a la finca i, fins i tot, que algun dels seus familiars en pogués ser propietari. Però ara, sempre segons el jutge, es confirma que ell mateix n'és un dels amos. Però no n'és l'únic. Altres polítics i empresaris kazakhs també participarien de l'empresa Flinder Data, propietària de la luxosa finca. Entre aquests, Danial Akhmetov, exprimer ministre i exministre de Defensa del Kazakhstan i amo de l'equip Astana de ciclisme, segons ja va avançar fa dos anys aquest diari. Aleshores, l'administrador de Flinder Data era Assilbek Karibàiev, president de la companyia Petrokazakhstan Oil Products.

El Kazakhstan és el novè estat més gran del món i és l'economia més important de l'Àsia Central. I va formar part de la URSS amb el nom de República Socialista Soviètica del Kazakhstan fins a la dissolució de la Unió Soviètica l’any 1991. Es tracta d’un sistema polític fortament presidencialista. El president és el cap de l'estat, i a la vegada el comandant en cap de les forces armades. Té poder de veto sobre la legislació aprovada pel Parlament. El president Nursultan Nazarbàiev, que ocupa el càrrec des que el Kazakhstan va declarar la seva independència. El primer ministre, que governa d'acord amb els designis del president, encapçala el gabinet de ministres i és la cara visible del govern d’aquest estat.
El 1984 Nazarbàiev va arribar a ser president del Consell de Ministres, treballant sota el comandament de Dinmukhamed Kunayev, Primer Secretari del Partit Comunista del Kazakhstan. Va ocupar el càrrec de Primer Secretari del Partit Comunista del Kazakhstan des del 1980 fins a 1991.Ha estat el màxim dirigent del Kazakhstan des de 1990, quan va assumir el càrrec de president de la llavors República Socialista Soviètica del Kazakhstan, que encara era part de la Unió Soviètica liderada per Mikhaïl Gorbatxov.
Encara que originalment va ser triat per a un mandat de tan sol quatre anys, el 1998 va emetre un decret que li va permetre mantenir-se en el poder per set anys més, fins a les eleccions del 4 de desembre de 2005, quan va ser escollit de nou president en assolir, segons els resultats oficials, el 91% dels vots. La Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa ha estimat que aquestes últimes eleccions no han complert els requisits d'un procés lliure i democràtic. En un comunicat emès a l'endemà de les eleccions, aquesta organització, que va enviar 460 observadors als comicis, va esmentar les irregularitats durant la campanya, l'assetjament a l'oposició i la manipulació d'urnes entre els incidents que posarien en dubte la credibilitat dels resultats d'aquestes eleccions. 
Les seves polítiques han intentat mantenir l'equilibri entre les bones relacions amb Occident i amb Rússia. Ha obert l'explotació dels camps de petroli de Tengiz i Kashagan a companyies petrolíferes nord-americanes, afavorint un desenvolupament econòmic a partir de la inversió estrangera. La seva política interna ha estat criticada, no obstant això, per la limitació de les llibertats personals i la suposada manipulació dels mitjans de comunicació, en gran part controlats per la seva filla Dariga Nazarbàieva. Ha estat també acusat de corrupció i apropiació indeguda de fons públics.
Nazarbàiev ha propiciat la construcció de grans obres d'enginyeria en el país, i va ser responsable de la decisió de traslladar la capital nacional de Almaty a Astana. El 18 de maig de 2007, el Parlament el va investir com president vitalici, podent presentar-se a les eleccions presidencials quantes vegades volgués. Aquesta llei, no obstant això, és només aplicable a Nazarbàiev.

El jutge considera que les obres que s'hi han fet a Can Juncadella es tracta d’una qüestió administrativa.
La constatació que el president de la República del Kazakhstan és amo de Can Juncadella es va saber gràcies a l'acta d'arxivament d'una de les causes obertes. Aquesta finca, situada a la cala Canyelles en ple massís de Cadiretes, i que forma part del Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN), està sent investigada per diverses denúncies urbanístiques. En aquesta, el jutge considera que les obres que s'hi han fet i que han estat denunciades per SOS Lloret no “són constitutives d'infracció penal“, sinó que es tractaria d'una qüestió administrativa. 

Així, que l’Ajuntament de Lloret permet unes obres dins el PEIN del massís de Cadiretes al stalinisme de debò enriquit per camps de petroli de l’Àsia Central.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada