L'Ajuntament de Borrassà aprova la retirada del monòlit franquista del camí de la Font Giró
La moció a la qual es va donar llum verda es fonamenta en la llei de la Memòria Democràtica, la qual diu que les administracions públiques "prendran les mesures oportunes" per a la retirada de símbols "de la repressió de la Dictadura"
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Borrassà (Alt Empordà, comtat de Besalú) 30/01/2025.- Llegim al Diari de Girona que el ple del 21 de gener de l'Ajuntament de Borrassà va debatre i aprovar, per unanimitat de tots els regidors del consistori (de Fem Borrassà i Junts per Borrassà) la retirada del monòlit franquista que es troba al camí de la Font Giró del municipi, catalogat com a número 3983 del Banc de la Memòria Democràtica. Aquesta moció es fonamenta en la llei de la Memòria Democràtica, la qual diu que "les administracions públiques, en l'exercici de les seves competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació, personal o col·lectiva, de l'aixecament militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura".
Segons consta al Banc de la Memòria Democràtica, el monòlit franquista de Borrassà és de pedra i de base rectangular, clavat horitzontalment al terra. Conté una inscripció gravada. A la cara, a més, hi ha gravat l'emblema franquista dels "Caballeros de España".
Així mateix, expliquen que "el símbol està dedicat a Josep Ferrerós Güibas (42 anys, capador, militant de la CEDA i regidor a l'Ajuntament de Borrassà) i a Jaume Campdelacreu Sala (54 anys, agricultor i militant de la CEDA), que van ser afusellats a Borrassà el 3 de novembre de 1936". En la Causa General del franquisme, afegeixen, "es va acusar de les dues execucions Ernest Soley Sagué, que morí poc després durant la Guerra Civil". Les execucions "es van produir en el context de violència social generalitzada que es va estendre el 1936 arran del buit de poder institucional causat pel cop d'estat militar i l'esclat de la Guerra Civil", conclouen.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada