Clam unitari per reivindicar l'Albera com a Parc Natural
Campmany acull un acte amb ponències sobre els valors naturals i històrics del massís
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Campmany (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) 14/12/2024.- Llegim al Diari de Girona que la nau central de l'antic sindicat agrícola el Parral de Campmany ha acollit aquest dissabte al matí un acte unitari de reafirmació de la petició de la creació del parc natural de l'Albera.
L'acte, obert a tothom, l'han convocat set entitats del territori: la Iaeden - Salvem l'Empordà, el Centre Excursionista Empordanès, l'Institut d'Estudis Empordanesos, el Centre Excursionista Jonquerenc, l'Albera Lliure de Molins, el Grup d'Art i Treball de la Jonquera i la Plataforma per l'Impuls del Parc Natural de l'Albera. També hi havia implicats els disset Ajuntaments que van aprovar la moció demanant aquesta declaració, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya, a més de l'Associació de Propietaris Forestals i els representants d'altres entitats i col·lectius vinculats amb la protecció i divulgació del territori.
Després de la benvinguda formal per part de l'alcalde de Campmany, Joan Fuentes, com a amfitrió de l'acte i dels representants de les entitats convocants, hi ha hagut quatre ponències d'experts sobre els valors que justifiquen la rellevància del massís de l'Albera. L'herpetòleg Joan Budó ha parlat de la biodiversitat faunística; el biòleg Lluís Benejam ha explicat la importància i els reptes dels estanys; l'arqueòleg Quim Tremoleda ha tractat sobre el patrimoni d'aquest territori i l'historiador Pere Gifre ho fa fet sobre les fites de l'etapa moderna.
Posteriorment, hi ha hagut una taula rodona per respondre a l'enunciat «L'Albera, parc natural? Per què, on, quan i com» i en la qual han intervingut Lluís Serrano de la Iaeden - Salvem l'Empordà, Joan Budó, director del Centre de Reproducció de Tortugues de l'Albera i la cellerista Bàrbara Magugliani.
La cloenda ha anat a càrrec del president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Agustí Badosa, i del secretari de Transició Ecològica del Govern de la Generalitat, Jordi Sargatal.
El músic Joanjo Bosk ha interpretat la cançó Albera.
Quaranta anys després
El públic assistent i els convidats de fila zero han tingut l'oportunitat d'aportar el seu punt de vista en un acte que té lloc quaranta anys després del moviment que va començar a reclamar la creació del parc natural i en el qual també estaven implicats Ajuntaments, partits polítics i entitats ecologistes. El diputat autonòmic per la CUP Dani Cornellà ha escrit: "A Capmany reivindicant la necessitat de crear el Parc Natural de l'Albera; un projecte defensat per les entitats ecologistes i amb el suport del territori. Una de les propostes del nostre programa electoral que defensem al carrer, als ajuntaments i al Parlament."
A l'hora de la veritat, però, el Parlament de Catalunya va acabar aprovant la creació del Paratge Natural d'Interès Nacional de l'Albera el 1986, establint diverses figures de protecció aïllades entre elles i que van acabar generant un trencaclosques territorial de difícil gestió.
La reivindicació del Parc Natural ha revifat aquests darrers anys, sobretot a partir de l'aparició de diversos projectes de parcs eòlics que afecten la biodiversitat i el patrimoni del massís. I és que la creació d'un Parc Natural a la zona impediria noves instal·lacions eòliques.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada