Les comarques gironines es bolquen en la jornada reivindicativa amb diverses activitats contra la violència masclista
«Que la vergonya canviï de bàndol». La Plataforma Feminista recorda les víctimes de violència masclista amb dues performances
Salt rendeix homenatge a les víctimes de violència masclista. El parc de la Maçana va concentrar durant la tarda les activitats reivindicatives com el taller de cartells, l'exposició reivindicativa i la lectura d'un doble manifest
Manifestació, manifest i acció solidària pel 25-N. L'Escala fa un crit contra la violència masclista amb una manifestació que acaba amb lectura de manifest i acció solidària a la plaça e l'Ajuntament. Va ser el punt culminant de la desena d'actes convocats al llarg d'aquest mes de novembre.
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gavarres, Gironès, comtat de Girona) 26/11/2024.- Llegim al Diari de Girona que la Plataforma Feminista de Girona va organitzar ahir 25 de novembre, en el marc del Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència envers les Dones, un acte reivindicatiu en denuncia de la violència masclista i la violència vicària i en memòria de les víctimes d'aquestes violències, sota el lema «Que la vergonya canviï de bàndol!». L'acte va consistir en un seguit de performances que conviden a la reflexió, i va acabar amb la lectura d'un manifest elaborat per la mateixa associació.
L'acció es va iniciar amb la presentació d'una exposició reivindicativa que mostrava diverses peces de roba esteses en cordills al mig del carrer. Cada una d'aquestes peces simbolitza una de les víctimes de violència masclista durant aquest any. «Darrere cada peça hi ha una vida perduda i moltes del seu entorn destrossades», denuncien les representants de la plataforma. Les peces anaven acompanyades de cartells amb els noms, edats i llocs de residència de les víctimes.
Tot seguit, s'ha llegit una llista amb els noms i les edats de totes les víctimes d'aquest 2024. Mentre es llegia, membres de la Plataforma Feminista, així com dones voluntàries que s'havien agrupat per l'acte, van anar aixecant làpides amb aquests noms, homenatjant totes i cada una de les víctimes de violència masclista de manera individual. Aquesta performance va donar pas a un minut de silenci seguit de la lectura del Manifest.
En el manifest, la Plataforma Feminista de Girona denunciava que el silenci ja no era una opció. Ni aquell silenci que històricament s'ha imposat a les dones, víctimes d'aquestes violències, ni el silenci de la ciutadania, ni el de les institucions i les estructures estatals que permeten, reprodueixin i perpetuen una violència estructural. També expressen preocupació pel fet que les comarques gironines tinguin la quarta taxa més elevada de violacions de l'Estat espanyol a més d'haver-s'hi incrementat les denúncies d'agressió sexual per tocament a l'oci nocturn. A banda, recorden totes aquelles dones que viuen en contextos de guerra on, molts cops, la violència sexual és una més a la llista de vulneracions dels drets humans que viuen en el seu dia a dia. La lectura va anar acompanyada de clams de les assistentes a la concentració com «Jo sí que et crec!», «S'ha acabat!» o «La por i la vergonya pels agressors». L'acte va acabar amb uns minuts aplaudiments al crit de «Cap agressió sense resposta!».
Les comarques gironines es bolquen en la jornada reivindicativa amb diverses activitats
Amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, les comarques gironines es bolquen en la jornada reivindicativa amb diverses activitats arreu del territori.
Salt rendeix homenatge a les víctimes de violència masclista al parc de la Maçana
Segons el Diari de Girona al parc de la Maçana de Salt ahir a la tarda l'epicentre dels actes reivindicatius del 25-N, Dia Internacional contra la Violència envers les Dones. Des de les quatre de la tarda es van iniciar dos tallers reivindicatius. Per un costat, un taller de pancartes reivindicatives sobre el 25-N i, per un altre costat, la pintada i instal·lació de sabates. Aquesta acció consistia a pintar amb un esprai de color vermell unes sabates de dona o de nens i situar-les en paral·lel al llarg del parc. Aquesta acció impulsada des de la Taula Tècnica de Dones de Salt simbolitzava les 88 dones mortes en mans de les seves parelles o ex parelles a l'Estat espanyol en el qual portem d'any 2024, setze de les quals al Principat de Catalunya, així com la violència vicària que molts homes utilitzen contra els seus fills per fer mal a les seves mares.
En les darreres setmanes, diverses entitats de Salt s'han encarregat de fer aquesta recollida de sabates de dones i nens i nenes per dur a terme aquesta acció reivindicativa. El compromís és que totes aquelles sabates que no s'han emprat per a la jornada reivindicativa i estiguin en prou bon estat s'entregaran a Càritas perquè puguin arribar a famílies o persones que les necessitin.
L'activitat va comptar amb molta participació, en especial, a la sortida de les escoles amb les famílies que passaven pel parc de la Maçana que no dubtaven a participar en l'acció reivindicativa i pintar de vermell unes sabates.
Torroella de Montgrí i l'Estartit diuen NO a la Violència Masclista
Llegim a la Revista del Baix Empordà que l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'Estartit s'adhereix a la commemoració del Dia Internacional contra la violència vers les dones, per tal de visibilitzar aquesta problemàtica al municipi. Des de fa uns anys, el Consistori informa sobre els casos de violència masclista que els Serveis Socials han atès, per tal de visibilitzar que aquesta xacra no ens és llunyana, i la tenim ben a prop. Durant l'any 2024, a Torroella de Montgrí i l'Estartit hi ha hagut 76 casos de dones que han patit violència masclista. Aquesta xifra representa un augment molt significatiu, ja que són 22 dones més que l'any passat. Pel que fa a infants, 34 menors han estat víctimes de violència masclista al seu entorn familiar. Al municipi també s'han denunciat o detectat 19 casos d'abusos sexuals de persones adultes, i 7 són abusos sexuals a menors d'edat. Des del Consistori s'han volgut visibilizar aquestes dades per apropar aquesta problemàtica als veïns i a les veïnes del municipi.
Durant els propers dies s'havien programat vàries activitats relacionades amb el 25-N: 23/11: Taller familiar Timeline feminista; 25/11, a les 11.30 hores : Intervenció alumnes centres educatius, lectura del Manifest + "Estampa't el logo de la jornada!"; 25/11, a les 17.15 hores: Taller familiar "Story Cube"; 25/11, a les 18.30 hores: Conferència "Infància i violència masclista", a càrrec de Maria Josep Feliu Morell,magistrada de la Sala penal especialista en violència de gènere de l'Audiència de Barcelona; 25/11, a les 19.45 hores: Cantada de l'alumnat de l'Escola Municipal de Música i Dansa de Torroella de Montgrí.
Manifestació, manifest i acció solidària pel 25-N a l'Escala
Segons Canal 10 Empordà, a l'Escala passats uns minuts de les cinc de la tarda començava una manifestació inèdita, en motiu del dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones i organitzada per la recentment creada associació Fem Sororitat. El punt de concentració va ser plaça Catalunya i el mig centenar de persones manifestants van recórrer el tram de camí Ample fins a l'avinguda Ave Maria, que van pujar fins a la plaça de les Escoles per baixar després pel carrer Enric Serra fins a la plaça de l'ajuntament. Lemes com "Ens volem vives", "Juntes som més fortes" o "pies para que os quiero, si tengo alas para volar" van acompanyar aquest recorregut marcat per un ambient festiu i ben acompanyat d'una tria musical ben reivindicativa. Completava la corrua, la colla gegantera Emporion que presentaven la seva nova gegantona.
Arribant a la plaça de l'ajuntament, la música dels geganters van ajudar a esperar l'hora de la lectura del manifest, enguany elaborat i llegit per diferents components de Fem Sororitat. Manifest que demanava l'eradicació de la violència masclista i feia també un homenatge a totes les víctimes que han patit aquest tipus de violència.
S'arrodonia la jornada amb l'encesa d'una espelma per a cadascuna de les víctimes que s'han hagut de lamentar aquest any a Catalunya, cadascuna d'elles encesa per una entitat local. I un cop enceses es va fer un minut de silenci. Al final de l'acte, ja eren un centenar llarg de persones les concentrades a la plaça.
Per a la regidora de benestar social de l'Ajuntament, Clàudia de Cruz, va ser una jornada reivindicativa emocionant. Valoració plenament compartida des de l'entitat Fem Sororitat. En nom seu, Anna Almazán, orgullosa de la participació que es va assolir ahir, de gent de totes les edats, especialment dels joves. El 25-N no és el final de res, aclaria Anna Almazán, que té clar que ara queda molta feina per fer.
Sense anar més lluny, ja aquest dissabte vinent, 30 de novembre, Fem Sororitat ha programat una sessió de cinefòrum al CER, a les set, amb la pel·lícula Siempre nos quedará mañana.
Joves del Punt Jove l'Esbotzada participen en un taller de pancartes vinculades amb la diada del 25-N. S'ha organitzat des del col·lectiu Fem Sororitat
El Punt Jove l'Esbotzada de l'Escala vol que el col·lectiu de joves s'impliquin més en molts aspectes relacionats amb les problemàtiques de la societat actual, que les coneguin i que siguin capaços de mobilitzar-se davant situacions que considerin injustes. Un d'aquests moments ha estat el taller de pancartes de cara a la jornada del 25-N, organitzat de l'Associació Fem Sororitat. S'han passat unes diapositives sobre el masclisme i la violència envers la dona i tot seguit s'han confeccionat pancartes relacionades amb aquesta temàtica. Els alumnes de l'Esbotzada van estar a la lectura del Manifest del 25-N que es va fer a dos quarts de set de la tarda a la plaça de l'ajuntament. El taller de pancartes en complementava un altre que es va fer dimecres de la setmana passada al CER, en aquest cas adreçat a tothom qui hi va voler participar.
Per Amnistia Internacional ja n'hi ha prou!
Segons Amnistia Internacional "cada dia, dones i nenes d'arreu del món pateixen la brutalitat de la violència sexual, cosa que suposa una vulneració greu dels seus drets humans. Repeteixo, cada dia de l'any i a tots els països del món les dones i les nenes pateixen violència pel sol fet de ser-ho. També a Espanya. La violència sexual, a més, afecta especialment les dones i les nenes migrants, en situació de discapacitat, les que pertanyen a minories ètniques o religioses, les desplaçades per conflictes o que viuen en la pobresa extrema. Per això, aquest 25 de novembre, Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, ens manifestem arreu del món per cridar Ja n'hi ha prou!, perquè la vergonya canviï de bàndol, perquè la por de denunciar sigui cosa del passat, perquè estendre els drets humans i reconèixer la igualtat, la llibertat i la dignitat de les dones, contribueixi a fer una societat més bona. Ho fem per les dones i nenes d'arreu del món i també d'Espanya, on cada dia es denuncien 14 violacions i 55 agressions sexuals. Per totes, sortim al carrer i, per això, en aquest dia, et convido a llegir i a compartir el post que acabem de publicar, "Violència sexual, una vulneració de drets humans que no coneix les fronteres". La informació és poder i el coneixement és el nostre gran aliat per posar punt final a aquestes situacions."
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada