El grup CUP - Amunt demana fer un debat comarcal de la planta de biogàs projectada a Serinyà
La infraestructura va ser motiu de discussió al darrer ple del Consell Comarcal del Pla de l'Estany
Veïnes i veïns de Serinyà recullen signatures contra el projecte de planta de biogàs al municipi
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Serinyà (Pla de l'Estany, comtat de Besalú) 03/10/2024.- Veïnes i veïns de Serinyà, al Pla de l'Estany, recullen signatures contra el projecte de planta de biogàs al municipi. La campanya a Change.org busca pressionar l'Ajuntament perquè no requalifiqui els terrenys, que actualment són d'ús agrícola. En concret, 9 hectàrees.
Inquietud veïnal a Serinyà per a un projecte de planta de biogàs
Veïnes i veïns de Serinyà han iniciat una recollida de signatures en contra del projecte d'instal·lar una planta de biogàs al municipi. La iniciativa, impulsada per uns promotors del territori implica requalificar 9 hectàrees de terreny agrícola.
El grup CUP - Amunt demana fer un debat comarcal de la planta de biogàs projectada a Serinyà
Segons Ràdio Banyoles, el darrer ple del Consell Comarcal del Pla de l'Estany va debatre sobre la planta de biogàs projectada a uns terrenys del municipi de Serinyà. La consellera comarcal de la CUP - Amunt, Sandra Pazos, va posar la qüestió sobre la taula, demanant obrir un debat comarcal sobre la necessitat d'aquesta gran infraestructura i la seva ubicació, considerant que tindrà afectacions a tota la comarca. En resposta, el president del Consell Comarcal, Francesc Castañer, afirma que l'ens no té potestat per prohibir una instal·lació d'aquestes característiques i considera que, "malgrat que no són agradables, aquest tipus de plantes són necessàries al territori". Per altra banda, sosté que, tot i que es podria parlar de si la ubicació és o no la millor, aquest és un debat que s'ha de tenir en l'àmbit local de Serinyà.
Afectaria especialment a municipis garrotxins com Sant Ferriol i Besalú
Segons Garrotxa Digital.Cat, l'Ajuntament de Serinyà, municipi del Pla de l'Estany, ha fet els primers passos per la construcció d'una planta de biogàs en un punt exacte que delimita amb la Garrotxa. Es tracta d'una zona de 9 hectàrees on s'ha projectat la construcció d'una planta que donaria servei a indústries càrnies i granges de diverses comarques entre les quals hi ha la Garrotxa.
Canvi d'ús de les terres
Per altra banda, l'Ajuntament de Serinyà, institució promotora del projecte, ha iniciat els tràmits per fer un canvi d'ús de les terres i passar-les d'ús de sòl agrícola a ser un terreny per construir-hi. Entre altres accions també es planteja adaptar els accessos, que actualment són camins de terra i de petites dimensions.
Tot plegat no ha agradat a algunes veïnes i alguns veïns de la zona que ja s'han organitzat per reclamar l'aturada del projecte. Ho ha explicat una de les veïnes, Meritxell Clapers, als micròfons de Ràdio Olot i Olot Televisió. ''La idea és afectar a 9 hectàrees i a més a més adaptar uns accessos que ara mateix no existeixen. L'afectació que provocaria és impressionant''.
Denuncien que, per exemple, ja hi ha hagut precedents d'incendis en plantes de biogàs al País Valencià. Creuen que la millora forma abans de crear aquesta planta seria que les granges tinguessin les seves pròpies plantes per gestionar els residus. Reclamen que el projecte no tiri endavant.
2 de novembre: data clau
La data marcada en vermell el calendari segons les veïnes i els veïns de la zona és el 2 de novembre. Data en què l'Ajuntament de Serinyà pugui fer un nou pas per avançar el projecte de la planta de biogàs. L'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental ha de fer l'informe i recopilar dades per afirmar o no si és viable la construcció de la planta. Clapers diu que la ''natura no té preu.''
La planta de biogàs entre el Pla de l'Estany i la Garrotxa afectaria especialment a Sant Ferriol pel que fa a l'aigua del riu i possiblement a Besalú pel que fa a les olors que poguessin arribar al municipi.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada