dimarts, 15 d’octubre del 2024

Avisen que a la demarcació de Girona, la Plana de Vi i el Prepirineu s'ha superat els valors legals d'ozó

Avisen que a la demarcació de Girona, la Plana de Vi i el Prepirineu s'ha superat els valors legals d'ozó

Ecologistes en Acció espera que la nova directiva europea obligui a aplicar mesures

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gavarres, Gironès, comtat de Girona) 15/10/2024.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, un informe d'Ecologistes en Acció avisa que a la demarcació de  Girona, la Plana de Vic i el Prepirineu s'han superat els valors legals d'ozó en almenys una estació. S'han recollit dades entre l'1 de gener i el 30 de setembre del 2024 en 500 estacions de l'Estat espanyol, 51 de les quals al Principat de Catalunya.

L'entitat espera que la nova directiva europea obligui la Generalitat i els Ajuntaments a aplicar mesures eficaces per resoldre la contaminació. L'informe també constata que el nivell d'ozó ha caigut al Principat de Catalunya aquest any per la durada més curta de la calor i la insolació estivals, que s'han cenyit als mesos de juliol i agost.

Ecologistes en Acció remarquen que els tres territoris on se supera l'objectiu legal per a la protecció de la salut representa el 8% de la població del Principat de Catalunya, uns 627.000 habitants. Consideren inacceptable que el Govern espanyol no tingui encara el preceptiu pla estatal de qualitat de l'aire per rebaixar l'ozó a les zones on s'han excedit els objectius legals, malgrat les sentències judicials en aquest sentit.

També s'ha queixat de la manca d'aplicació de les zones de baixes emissions o el seu lax accés en el cas de les rondes de Barcelona. Ecologistes en Acció reclama reduir el trànsit motoritzat, substituir els dissolvents orgànics per aigua, apostar per l'estalvi i l'eficiència energètica, fer un desplegament ordenat de les energies renovables, ampliar l'Àrea de Control d'Emissions adoptada per a la mar Mediterrània, reduir el trànsit aeri, penalitzar fiscalment els vehicles dièsel i implementar una moratòria per a les macrogranges.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada