dissabte, 5 d’octubre del 2024

Activitats de la setmana del 7 al 13 d'octubre de 2024 a l'anònims



Xerrada / debat
90 anys dels fets del 6 d'octubre de 1934
Amb Pelai Pagès, historiador i membre de la Fundació Andreu Nin
Dimecres, 9 d'octubre a les 18.30 hores


A les vuit del vespre del 6 d'octubre de 1934 el president de la Generalitat, Lluís Companys, va proclamar l'Estat català "de la República federal espanyola". En aquells moments, totes les forces de seguretat del govern català eren 400 mossos d'esquadra i 3.200 guàrdies d'assalt. Estat Català, partit independentista integrat a l'Esquerra Republicana, disposava de la mateixa quantitat d'homes armats. Mentre a tota Catalunya la Generalitat intentava fer complir feblement una decisió que buscava trencar amb el govern de la República aleshores presidit per Alejandro Lerroux i integrat per les forces conservadores, a Granollers la proclama –repetida des del balcó de l'Ajuntament– no va derivar en la defensa d'un nou Estat sinó en una revolta de la CNT-FAI vallesana que intentà, sense èxit, l'establiment d'un comunisme llibertari d'arrel anarquista a Granollers.


Presentació del llibre
El teatre de la natura a Catalunya
Amb Francesc Viñas, autor del llibre i l'editora Matilde Martínez acompanyats de Jaume Arnella, cantautor
Dijous, 10 d'octubre de 2024 a les 19 hores

El Teatre de la Natura a Catalunya descriu un fenomen teatral que reivindicava el paisatge com a escenari. Va començar, per la influència de les representacions que a finals del segle XIX es feien en alguns llocs de França i es va desenvolupar durant tot el primer quart del segle XX, lligat a dos fets: les idees estètiques del Modernisme i la moda burgesa de l'estiueig.
De 1898 a 1928 es van representar tot un seguit d'obres de teatre en boscos, parcs, places de braus, velòdroms, jardins i fins i tot platges de molts indrets de Catalunya: Barcelona, Viladrau, Prada, Figueres, Sant Feliu de Guíxols, La Garriga, Sabadell, Roses, Martorell, Badalona, Manresa, Cardedeu, Olot, Caldes de Montbui, Ribes de Freser, Girona, Piera, Ceret, Cerdanyola, Matadepera i Tarragona. Algunes eren obres ja clàssiques dirigides per directors consagrats com Adrià Gual; altres eren escrites expressament per als escenaris naturals, com Flors de cingle d'Ignasi Iglesias, pensada per ser representada al Bosc de Can Terrés de la Garriga. El nombre de localitats, l'èxit de públic i els articles de premsa que aquestes representacions van generar ens indiquen que el Teatre de la Natura va ser un fenomen no només teatral sinó també social.
Aquest llibre neix amb la voluntat de ser un recull complet d'aquest moviment teatral, que és part indiscutible del patrimoni artístic català i que de forma sistemàtica encara no havia estat recopilat.

L'editora
------------------------------------

12 d'octubre obert
RES A CELEBRAR


--





 anònims
/// cerveses, menjars i pensars ///

Ricomà 57 08401 Granollers
Tel. 93 860 07 89
Agregeu-vos a la nostre pàgina de Facebook per a estar al corrent  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada