Milers de persones clamen contra l'espoli fiscal i l'estat de la sanitat als carrers del centre de Girona
La concentració, organitzada per Assemblea Nacional Catalana, el Consell de la República Catalana i altres entitats independentistes, ha comptat amb una gran participació
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gavarres, Gironès) 11/09/2024.- Llegim al Diari de Girona que enguany, a més, les concentracions descentralitzades que s'han dut a terme a les províncies tenen un objectiu diferent: en el cas de Girona, posar el focus amb com l'espoli fiscal afecta la sanitat catalana. Entre crits clamant la llibertat de Catalunya, el secretari nacional de l'ANC i coordinador de Girona, Josep Vila, ha insistit en el fet que l'espoli "ens afecta a tots, tinguem la ideologia que tinguem" i fa "inútils els esforços que fem per construir una societat equitativa". Vila clou afirmant que "l'espoli té una solució, i és la independència".'impacte d'aquesta mesura econòmica en la Sanitat l'exemplifica el metge i secretari nacional de l'ANC, Albert Vendrell, denunciant "els passadissos d'urgències col·lapsats" i les "llargues llistes d'espera", a més de les males condicions laborals del personal sanitari. En la mateixa línia, l'exconsellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, també ha pres la paraula per a denunciar l'estat dels centres hospitalaris.
L'interludi entre els discursos i la connexió en directe amb Barcelona per escoltar el manifest unitari de l'ANC, que s'ha pogut veure a través d'una pantalla vora l'escenari, ha anat a càrrec de Julien, concursant de l'última edició del programa de televisió Eufòria. El cantant ha entonat clàssics com «Que tinguem sort», «Va com va» i «Bon dia». Després de la connexió amb Barcelona, les i els concentrats a Girona alcen de nou les estelades i els seus punys per cantar l'himne d'«Els Segadors» i l'«Estaca». El punt final a la mobilització el posa la rapera Júlia Balas, i després la multitud es dirigeix en una marxa lenta a la plaça de la Independència.
Segons l'Agència Catalana de Notícies, milers de persones han participat en l'acte unitari de la Diada a Girona al crit "d'independència". La concentració gironina ha instat a tornar a "teixir complicitats" per "fer-nos forts i valents de nou" i s'ha centrat a denunciar els greuges de "l'espoli" en sanitat a Catalunya.
Després de les actuacions musicals i de connectar amb la manifestació de Barcelona, els concentrats s'han desplaçat fins a la plaça Pompeu Fabra, davant la seu gironina de la Generalitat, per enfilar en manifestació cap a la plaça Independència.
La concentració a Girona ha començat puntual a tres quarts de cinc de la tarda. Les entitats havien convocat les i els assistents a l'encreuament de Jaume I amb l'avinguda Álvarez de Castro, on s'hi han congregat milers de persones que han omplert pràcticament tota la via.
A l'escenari, el primers parlaments han anat a càrrec de representants de l'ANC. El secretari nacional de l'Assemblea Nacional Catalana i coordinador de Girona, Josep Vila, ha dit que han tornat als carrers i ha animat als independentistes a fer-se "forts i valents de nou". "Cal sumar i teixir complicitats", ha dit.
A l'acte descentralitzat de Girona el lema escollit ha estat Per una sanitat de qualitat, independència. Sota aquesta premissa, les entitats han volgut denunciar els efectes que "l'espoli" fiscal té per a la sanitat catalana. Les persones encarregades de donar xifres i posar-hi noms han estat el metge i secretari nacional de l'ANC, Albert Vendrell, que ha assegurat que Catalunya té un dèficit d'inversions en sanitat de l'ordre de 5.400 milions anuals. "Com ja hem dit, sense pagar aquest peatge diari a l'Estat espanyol, podríem invertir els diners fruit del nostre treball a cobrir aquestes i futures necessitats de la sanitat pública", ha afirmat. "La independència és la solució per trencar amb aquest robatori fiscal i la República Catalana dels iguals és l'oportunitat de repensar les polítiques de salut en un sentit més social, participatiu i humanista", ha afegit.
Per la seva banda, l'exconsellera de Salut de la Generalitat i metgessa Marina Geli ha centrat la seva intervenció en defensar que Catalunya "necessita ser un Estat Independent per garantir la qualitat i l'equitat del sistema sanitari". L'exconsellera ha dit també que "sense Estat Català no disposarem del finançament ni de la capacitat legislativa ni de les relacions amb Europa o amb el món que necessita el sistema de salut de Catalunya". En aquest sentit, Geli ha defensat que "l'espoli fiscal" de "tants anys" ha provocat que el sistema sanitari català tingui "fragilitats importants". "El dèficit fiscal anual reconegut per l'Estat és de 22.000 milions, el 9,6% del PIB català. El nou Hospital de Berga és 1 dia d'espoli (60 milions euros), el nou Campus Trueta, 10 dies, el nou Campus Clínic, 15 dies, el nou Hospital de Tortosa, 6 dies, tot el pressupost de la primària d'un any són 60 dies d'espoli fiscal de recursos que no arriben", ha dit a tall d'exemple.
L'acte ha comptat amb les actuacions de Julien i de Júlia Balas i ha connectat amb la manifestació de Barcelona cap a dos quarts de sis de la tarda per escoltar les intervencions dels líders de les entitats promotores, l'ANC, Òmnium Cultural, l'AMI, el Consell de la República Catalana, la Intersindical i el CIEMEN. Fins a l'acte s'hi ha desplaçat un total de 19 autobusos procedents de diferents punts de les comarques gironines, el Bages i Vic i un de la Catalunya del Nord.
Un cop acabat l'acte unitari que s'ha fet a l'avinguda Jaume I de Girona les i els concentrats s'han desplaçat fins a la plaça Pompeu Fabra, que es troba a tocar d'on es feia la manifestació. Amb una gran pancarta on s'hi podia llegir 'Independència' i amb l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, al capdavant, la marxa ha passat per davant de la delegació de la Generalitat a Girona. Amb crits com independència, sense les dones no hi ha ocupació, o ni França ni Espanya, Països Catalans les i els manifestants han seguit pel carrer Nou, quan el que estava previst era anar pel Santa Clara. Tot plegat, per passar per davant de la subdelegació del Govern espanyol, que estava custodiada pels Mossos, a qui els concentrats han proferit càntics en contra com els Mossos també són forces d'ocupació. De la subdelegació la marxa s'ha dirigit a la plaça Independència on hi actuava el cantautor valencià Borja Penalba que ha ofert un concert a l'assistència que ha omplert la plaça. Tot plegat en un ambient festiu i reivindicatiu i on no s'ha registrat cap incident, segons l'agència de premsa.
Girona ha viscut una Diada amb visió de Països Catalans
Llegim a VilaWeb que una pilota inflable gegant voleiava entre centenars de persones a la Gran Via Jaume I de Girona. Era de color negre i hi tenia estampada una estelada de color blanc. Era la pilota de l'ANC, i complementava les pancartes de la mateixa entitat amb l'eslògan "Hi som". Hi eren, sí que hi eren. A partir de dos quarts de quatre de la tarda, un formigueig de gent s'ha anat acostant a l'escenari de l'organització, situat davant la Delegació d'Economia i Hisenda de Girona. L'emplaçament de l'esdeveniment no ha estat pas triat a l'atzar, atès que enguany la Diada volia denunciar els greuges que sofreix la nació catalana pel fet de pertànyer a l'estat espanyol i que van estretament vinculats a l'espoliació fiscal de Catalunya. A Girona, concretament, es denunciava la manca de recursos a la sanitat pública amb el lema Per una sanitat de qualitat, independència. Amb aquesta premissa, les entitats han volgut denunciar els efectes que l'espoliació fiscal té per a la sanitat catalana. Un dels encarregats de donar xifres i posar-hi noms ha estat el metge i secretari nacional de l'ANC Albert Vendrell, que ha dit que Catalunya tenia un dèficit d'inversions en sanitat d'uns 5.400 milions anuals. "La independència és la solució per a trencar amb aquest robatori fiscal i la República Catalana dels iguals és l'oportunitat de repensar les polítiques de salut en un sentit més social, participatiu i humanista", ha afegit sense oblidar la infermera i dirigent sindical a l'Hospital Josep Trueta de Girona Rosa Bonillo i l'activista Àngels Martínez Castells, presidenta de Dempeus per la Salut Pública.
En qüestió de pocs minuts, Jaume I s'ha tenyit de verd (color de la samarreta de l'ANC d'enguany), groc i vermell. Els arbres de l'avinguda ajudaven a fer més suportable la calor de final d'estiu. A tres quarts en punt de cinc, Meritxell Yanes ha donat la benvinguda als assistents en un acte que sembla haver superat les expectatives de l'organització i també les d'alguns assistents. De l'escenari estant, el "som molta gent!", que s'ha repetit unes quantes vegades, demostrava la poca confiança i esperança que hi havia dipositades en aquesta Diada que, malgrat tot (que vol dir malgrat la divisió dels partits independentistes, malgrat la investidura del president Illa, malgrat el desànim generalitzat i malgrat la poca confiança de la gent en els polítics), ha aconseguit d'aplegar milers de manifestants.
Sortir al carrer pel país i per la gent
Les i els manifestants d'avui venien de tot arreu: de Vic, de l'Anoia, de la Garrotxa, de Castelló d'Empúries… També de Perpinyà. "He decidit venir a Girona en lloc de Barcelona per canviar una mica. Hem aprofitat per passar el dia aquí, i mira…", deien del grup de l'Anoia. Entre les i els manifestants amb qui hem pogut parlar, es compartia un mateix sentiment de decepció cap a la classe política, però una confiança i germanor entre la gent. La gent, avui, hi ha estat pel país, però sobretot per la mateixa gent. Hi eren perquè tenien ganes de ser-hi. "Els carrers, no els hem abandonat mai, els que venim aquí. Jo sóc incombustible. Seré gairebé l'última de retirar-me", deia una assistent de Vic. Així i tot, per algunes persones hauria estat millor una manifestació unitària a Barcelona. "Així no llueix tant", "No fa la sensació de tanta unitat" o "Així queda més diluïda" eren algunes de les opinions. "Tenia l'esperança que amb el govern impresentable que ha sortit, rectificarien. M'hauria agradat més una concentració unitària, la veritat", afegien mentre criticaven el panorama polític actual, que, a parer seu, "enfada més que no pas ajuda". Algunes persones, fins i tot, s'han atrevit a dir: "L'any que ve, aquí, hi haurà banderes espanyoles." Segons elles i ells, el nou govern del Partit Socialista aconseguirà de fer una Diada "per a tothom", que no incomodi ningú.
La que va ser consellera de Salut durant el tripartit, Marina Geli, abans del Partit Socialista i després de Junts pel Sí, i ara de Junts per Catalunya, ha pujat a l'escenari per explicar de primera mà el sistema sanitari públic.
En Julien, del programa Eufòria, ha estat, en certa manera, l'estrella de l'esdeveniment. Només de pujar a l'escenari ja ha declarat que a Catalunya s'hi sentia com a casa i que, gràcies al seu pas pel programa musical de TV3 i la vinculació amb el Principat, havia trobat quina era la seva identitat. Més tard, en declaracions a VilaWeb, ha dit: "El meu pas per Eufòria ha estat amb el missatge d'unió dels Països Catalans. Cada vegada sento menys que visc en una perifèria del país." Els moments més emotius han estat mèrit seu, que ha aconseguit d'unir en un mateix càntic tot el públic, amb les lletres de Va com va, d'Ovidi Montllor, o L'estaca, de Lluís Llach. En acabat, grans i petits li demanaven fotografies i autògrafs. "Si et sóc sincera, he decidit de venir a Girona perquè vaig llegir que hi cantaria en Julien, i com que vaig sentir que cantava l'Ovidi Montllor…", deia una vigatana.
Amb tot plegat, la unió dels Països Catalans s'ha fet palesa durant tot el dia. En l'acte institucional conjunt entre l'Ajuntament de Girona i la Diputació, que s'ha fet aquest matí a la plaça del Vi, hi ha intervingut el batlle de Manacor, Miquel Oliver Gomila (l'any passat, en la primera Diada de Lluc Salellas com a batlle de la ciutat, ja hi va convidar el batlle d'Elna, Nicolas Garcia) i, tot seguit, Joan-Lluís Lluís ha llegit el manifest. A la tarda, Borja Penalba ha fet un concert a plaça de la Independència.
Una vegada acabat l'acte unitari, les i els concentrats s'han desplaçat fins a la plaça de Pompeu Fabra, que és a tocar d'on es feia la manifestació. Amb una gran pancarta en què es podia llegir Independència i amb el batlle de Girona i el diputat de la CUP Dani Cornellà al capdavant, la marxa ha passat per davant de la seu de la Delegació de la Generalitat a Girona. Amb crits com ara "Independència", "Sense les dones no hi ha ocupació" i "Ni França ni Espanya, Països Catalans" les i els manifestants han seguit pel carrer Nou, quan la previsió era anar pel de Santa Clara. Tot plegat, amb grallers. per passar per davant de la seu gironina de la Subdelegació del Govern espanyol, que era custodiada pels Mossos, a qui les i els concentrats han proferit càntics en contra, com ara "Els Mossos també són forces d'ocupació".
I, quan començava a caure el dia i alguns s'asseien a descansar a les terrasses dels bars, Borja Penalba posava la banda sonora final mentre cantava, acompanyat de la guitarra, els versos de O tots o ningú: A tu que ja no pots suportar la teua misèria:/Uneix-te als que lluiten,/el nostre dia és Avui!/El nostre dia és Demà!. O tots o ningú. O tot o res./No pot salvar-se un només./O tots o ningú. O tot o res./Les cadenes o els fusells.
Salt pren el relleu de les torxes a Girona
Llegim al diari El Punt Avui que desenes de marxes de torxes van recórrer ahir, entre el vespre i la nit, nombroses poblacions del país, i al Gironès, davant la manca de convocatòria a la ciutat de Girona, el municipi de Salt va prendre el relleu en una marxa que va anar de la plaça de la Llibertat a la de l'1 d'Octubre, amb l'actuació de Miquel B. Costabella.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada