Crítiques a la nova dessalinitzadora de l'Empordà
SOS Costa Brava en contra
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Castelló d'Empúries (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 03/09/2024.- SOS Costa Brava comunica que més de 30 organitzacions socials i ecologistes es mostren crítiques amb el full de ruta per al futur de l'aigua presentat el 27 d'agost pel nou govern de la Generalitat de Catalunya.
Celebra que l'aigua sigui una de les màximes prioritats del Govern de la Generalitat, però es mostren sorpresos amb l'anunci de nous acords que s'han pres sense seguir els procediments de participació i avaluació establerts.
Critiquen que el Govern de la Generalitat continuï amb l'aposta per més infraestructura de dessalinització.
La Cimera Social de l'Aigua se suma a les veus del món acadèmic que alerten dels impactes de la dessalinització. «La dessalinització hauria de ser l'última de les infraestructures hídriques a construir, ja que encareix per 15 el preu de l'aigua i emet una quantitat de Gasos d'Efecte Hivernacle molt superior a la resta de sistemes de potabilització», alerten.
En referència al preu de l'aigua, es mostren preocupats pel possible impacte que pot tenir la nova dessalinitzadora sobre l'assequibilitat del Dret Humà a l'Aigua i al Sanejament.
De fet, des de gener de 2024 la tarifa de l'aigua d'ATL ha pujat un 33,7% pel fet d'operar a màxim rendiment les dessalinitzadores ja construïdes. Aquest increment s'ha repercutit amb pujades de les tarifes de l'aigua dels diferents municipis que compren aigua a ATL.
Aigua és Vida qüestiona
Segons EMPORDA.INFO, Dante Maschio, portaveu de l'entitat Aigua és Vida, adverteix que dessalinitzar no és la millor opció: "Considerem que cal plantejar el debat sobre la reducció de la demanda i no pensar només a eixamplar l'oferta d'aigua".
Maschio sosté que, per constatar que cal una dessalinitzadora a l'Alt Empordà, és imprescindible disposar de les dades de consum exactes que serveixin com a arguments. "Aquest pla s'haurà de debatre amb vista al cicle de planificació 2028-2033, amb les avaluacions d'impacte ambiental corresponents i el diàleg amb els agents econòmics i socials", assenyala. "Si la fórmula del Govern implica produir més aigua, convé plantejar la regeneració a l'Alt Empordà, com ja es farà a Figueres, ja que l'aigua és molt més barata i gasta menys energia que mitjançant la dessalinització", afegeix.
Cal recordar que des que el Pla Especial de Sequera està en vigor, alguns dels municipis proveïts per l'aqüífer Fluvià - Muga i el pantà de Darnius Boadella amb restriccions actives incompleixen les dotacions màximes establertes. "No s'estan fent els deures", retreu Maschio, que opina que una infraestructura que garanteix "aigua infinita" no ajuda a gestionar l'escassetat.
Aigua és Vida no està d'acord amb una quarta dessalinitzadora al Principat de Catalunya, que seria la cinquena si es compten les dues plantes de Blanes com a infraestructures diferents.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada