dimecres, 7 d’agost del 2024

Begur: primera denúncia al Principat de Catalunya per falsa publicitat de greenwashing

Begur: primera denúncia al Principat de Catalunya per falsa publicitat de greenwashing

L'Agència Catalana de Consum obre un expedient sancionador a la promotora immobiliària Stoneweg per les manipulacions i mentides que fa servir en la venda dels habitatges dels Jardins de Sa Riera Living

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Begur (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona) 07/08/2024.- Llegim a El Triangle que la construcció de la promoció immobiliària Jardins de Sa Riera Living, al municipi de Begur (Baix Ter, Baix Empordà), va comportar la destrucció de tres hectàrees de bosc i l'extracció de milers de metres cúbics de terra per edificar-hi 52 habitatges i 78 aparcaments. Aquest complex residencial ha estat objecte de nombroses demandes i recursos per part de l'entitat proteccionista SOS Costa Brava, que denuncia la seva il·legalitat, ja que el terreny afectat té més d'un 20% de pendent i està a menys de 500 metres de la platja.

En espera del veredicte definitiu dels tribunals, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va ordenar, l'any 2022, que els potencials compradors d'aquests habitatges fossin advertits prèviament de la seva possible il·legalitat.

Ara s'ha obert un nou front. Emparant-se en la nova directiva europea contra el greenwashing (blanqueig ecològic o ecoimpostura), l'entitat Ecologistes en Acció ha denunciat davant l'Agència Catalana de Consum les falsedats i manipulacions que figuren a la web de Jardins de Sa Riera Living.

Per exemple, l'empresa promotora Stoneweg afirma: "El projecte està pensat per integrar-se en l'entorn, respectant la natura" o "la prioritat de Jardins de Sa Riera és cuidar l'entorn natural". Això, després d'haver-s'hi carregat tres hectàrees de bosc mediterrani!

Per justificar el fort pendent que té la finca construïda, Stoneweg explica: "El bancal és una estratègia d'aprofitament del terreny per poder conrear en pendent que s'ha utilitzat a tot el món des de fa mil·lennis i es continua utilitzant avui. Es caracteritza per la transformació del terreny en terrasses estabilitzades per murs de pedra. Aquestes terrasses planes ens permeten utilitzar el terreny de manera eficient i còmoda, sobretot per al conreu".

El que passa és que als Jardins de Sa Riera Living no s'hi han plantat vinyes o arròs. S'hi han construït 52 habitatges, que es venen a un preu d'entre 486.500 i 700.000 euros cadascun.

L'Agència Catalana de Consum ha acceptat la demanda d'Ecologistes en Acció i ha incoat un expedient sancionador, que pot acabar en una multa.

És la primera denúncia per greenwashing que es tramita al Principat de Catalunya.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada