dijous, 25 de juliol del 2024

SOS Costa Brava se suma a la reclamació perquè quel’Estat no autoritzi l’assaig de l’eòlica marina Plemcat

SOS Costa Brava se suma a la reclamació perquè que l'Estat no autoritzi l'assaig de l'eòlica marina Plemcat

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà es posiciona "en contra dels macro projectes no sostenibles"

Unió de Pagesos reclama transparència a la Generalitat sobre la línia d'evacuació de la Plemcat

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada) 25/07/2024.- La federació SOS Costa Brava se suma a Stop Macro Parc Eòlic Marí i IAEDEN - Salvem l'Empordà per reclamar que l'Estat no autoritzi la plataforma d'assaig de l'eòlica marina Plemcat que es vol implantar al golf de Roses. I és que, sota la bandera de la investigació científica s'hi amaguen interessos comercials, alhora es vol denunciar la deficiència de l'estudi d'impacte ambiental, ple d'insuficiències, deficiències i incorreccions: no s'han analitzat alternatives on situar la plataforma d'assaig més enllà del litoral de l'Alt Empordà. SOS Costa Brava també s'afegeix a les critiques pel fet que, quan el projecte encara es troba a informació pública, l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) que promou el Plemcat ja hagi convocat un concurs d'empreses interessades a participar-hi i n'hagi fet adjudicacions.

Les entitats defensen que no té cap mena de lògica que el parc eòlic marí experimental se situï al golf de Roses: no tan sols per la biodiversitat que té la badia, sinó també perquè els Plans d'Ordenació de l'Espai Marítim (POEM) que ha aprovat l'Estat no preveuen que a la zona s'hi faci R+D+i. En sumem al clam a instar al territori a no signar cap acord per la línia elèctrica d'evacuació.

L'escrit d'al·legacions contra el Plemcat s'ha presentat davant del Ministeri de Política Territorial perquè és el Govern espanyol qui va sotmetre a informació pública el projecte. Es reclama a l'Estat que denegui l'autorització per a la plataforma d'investigació i es dona ple suport a arribar fins allà on calgui perquè el Plemcat no s'arribi a construir.

S'alerta que un cop la plataforma eòlica hagi testejat els aerogeneradors, la instal·lació es podria reconvertir i passar a ser d'ús comercial, al servei de les empreses.

En paral·lel, també s'ha obert un altre front obert, en aquest cas judicial. A principis de juliol, s'ha entrat davant del Tribunal Suprem l'escrit de demanda pel contenciós que van interposar contra el POEM i la zonificació que permet instal·lar aerogeneradors al golf de Roses (la coneguda com a LEBA1). Ara, el que farà el Suprem és demanar a l'advocacia de l'Estat i a les empreses energètiques, que també estan dins la causa, que presentin tota la seva prova. A partir d'aquí, el tribunal estudiarà la documentació i emetrà sentència en el termini d'un any. En aquesta línia SOS Costa Brava també dona suport a la campanya per recollir signatures contra el POEM, sumant-ne ja més de 25.000, i el Plemcat, amb més de 2.000.

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà es posiciona "en contra dels macro projectes no sostenibles"

Segons EMPORDA.INFO, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà s'ha posicionat "a favor de les energies renovables" però "en contra dels macro projectes no sostenibles", en el ple ordinari de dimarts, segons ha informat a través d'un comunicat de premsa. La moció, impulsada pel grup de Tots per l'Empordà s'ha aprovat per 32 vots a favor i un en contra. Tot i que la institució s'ha alineat a favor de les energies renovables, considera que el desenvolupament de plans sobre aquest aspecte no poden anar "en contra del desenvolupament i l'estil de vida dels territoris". Per això ha demanat a la Generalitat de Catalunya que acceleri el desenvolupament del  Pla Territorial de les Renovables a Catalunya (Plater) per dotar als Ajuntaments de la informació necessària sobre els projectes d'energia renovable previstos per al territori.

Així mateix, el conseller de Sostenibilitat, Joan Fuentes, ha assegurat durant el ple que "si el Plater ja fos una realitat, alguns projectes no arribarien a tirar endavant perquè el seu caràcter vinculant regula els espais lliures o disponibles per a la instal·lació dels parcs", i ha reclamat que "s'apliqui de manera imminent en benefici de l'ordenació del territori" amb la intenció d'evitar que els Ajuntaments rebin les al·legacions contra els projectes que, a parer seu, no s'haurien dut a terme si el Pla Territorial ja fos vigent.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, Agustí Badosa, ha recordat que encara queda molta feina a fer i que "si com a comarca volem liderar la sobirania energètica, orientada a l'autoconsum i la distribució de proximitat, no podem dependre d'altres territoris."

Des de Tots per l'Empordà, Ernest Ollero remarca que l'aprovació "demostra que la majoria dels representants comarcals compartim la visió d'un futur més sostenible i respectuós amb el nostre entorn".

El Consell Comarcal també ha reforçat la seva posició de compromís amb els municipis, i ha instat als Ajuntaments, entitats particulars i associacions a fer aportacions pel desenvolupament de projectes d'energies sostenibles al territori que respectin les seves necessitats i formes de vida.

En referència al macro parc eòlic marí Tramuntana, projectat al golf de Roses, el ple del Consell Comarcal ha reclamat que es prioritzi la biodiversitat de les zones afectades i que es protegeixin els espais d'interès públic, agrícoles i pesquers.

Unió de Pagesos reclama transparència a la Generalitat sobre la línia d'evacuació de la Plemcat

Unió de Pagesos s'ha manifestat sobre el projecte i ha lliurat al·legacions sobre la línia d'evacuació de l'energia eòlica de la Plataforma d'R+D+I en Energies Marines de Catalunya (PLEMCAT) per avaluar les condicions de la ubicació del parc eòlic al golf de Roses, a través d'un comunicat de premsa.

El sindicat agrícola ha demanat transparència a la Generalitat, i el compromís de la institució per evitar que el projecte es converteixi en "la porta d'entrada a l'especulació de les finques de l'entorn". En aquest sentit, també ha considerat que la proposta és "manifestament millorable", i han proposat "traçats alteratius" per minimitzar les afectacions als camps de cultiu i evitar interferències amb les activitats agrícoles. Així mateix, han reclamat un estudi de les possibles afectacions a l'aqüífer del Fluvià, ja que la línia d'evacuació proposada posarà en contacte l'aigua del mar amb la de l'aqüífer que subministra aigua a la zona, fet que implica un risc de salinització de l'aqüífer.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada