dilluns, 22 de juliol del 2024

Oposició veïnal a la construcció d'habitatges al parc Jordi Vilamitjana de Girona

Oposició veïnal a la construcció d'habitatges al parc Jordi Vilamitjana de Girona

A la zona s'hi vol aixecar un edifici de set pisos i 347 habitatges

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gavarres, Gironès, comtat de Girona) 22/07/2024.- Llegim al Diari de Girona que el veïnat de Can Gibert del Pla i Santa Eugènia de Ter, al municipi de Girona, s'oposen frontalment a la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana que preveu que en el parc Jordi Vilamitjana s'hi aixequi un edifici de set pisos i 347 habitatges.

L'Ajuntament de Girona va aprovar aquesta modificació el passat 10 de juny amb l'objectiu de «reordenar» el sector on s'hi ha de construir el futur campus de Salut. Tanmateix, les associacions de veïns dels dos barris, que han creat l'Assemblea d'Entitats en Defensa del Parc, ho consideren una manera de «compensar» la família Bellsolà per la pèrdua de terrenys on s'ha de construir el nou centre sociosanitari. És a dir, com una «permuta» entre l'Ajuntament i aquesta família, segons expliquen els portaveus de l'Assemblea d'Entitats creada, el secretari de l'Associació de Veïns de Can Gibert, Josep Maria Dalmau, i el president de l'Associació de Veïns de Santa Eugènia, Reinald Roca.

En cap cas, les veïnes i els veïns no estan en contra de la construcció del nou campus de Salut en l'espai previst per l'Ajuntament. Tot i així, han fet càlculs i estimen que «la destrucció de les instal·lacions i jardineria del parc Jordi Vilamitjana per convertir-lo amb un terreny edificable suposa un cost 1.850.000 euros». Així, creuen que és millor que l'Ajuntament «s'endeuti» per adquirir els terrenys i posteriorment cedir-los a Salut perquè construeixi el centre sociosaniteri, que «compensar» als propietaris construint habitatges al parc. I és que 347 pisos nous farà que al barri hi hagi «347 famílies més», diu Dalmau. Tot això, en un barri on la «densitat de població ja és molt elevada». Segons les últimes dades del cens municipal, d'1 de gener de 2023, entre els barris de Santa Eugènia de Ter i Can Gibert del Pla hi havia 17.855 habitants, amb una densitat de més de 13.000 habitants per quilòmetre quadrat.

Un parc «molt utilitzat»

Josep Maria Dalmau, que a causa de la modificació urbanística, els veïns es queden «sense una zona verda que ja estava consolidada». Un espai que, a més, era «molt utilitzat», especialment «els caps de setmana és increïble la gent que hi va», afirma. En aquest sentit, creu que l'Ajuntament «s'ha equivocat», ja que també podria servir com a «parc per al nou Trueta», quan el campus de Salut sigui una realitat. I és que a Can Gibert ni a Santa Eugènia «hi ha cap més zona verda».

A part, Dalmau creu i tot «no és veritat» que hi haurà més zona verda al barri, tot i que l'Ajuntament va apuntar al seu dia que hi haurà més zona verda amb aquesta reconfiguració d'espai. La zona del costat de la riera és «inundable» i quedarà «molt repartida perquè hi haurà un carrer amb molt trànsit pel mig que ho trencarà», lamenta.

En la mateixa línia, Reinald Roca, explica «d'acord amb l'OMS a Girona falten dues Deveses». Per això considera necessari «guanyar zones verdes». A més, no veu una «raó convincent per perdre aquest parc», així com tampoc l'explicació que els dona l'Ajuntament. «Ens diuen que ens faran un parc a una altra banda i una plata de set pisos a l'actual parc», detalla Roca, que afegeix que aquesta no és un canvi que s'hagi de fer per «força major».

Espai batejat el 2020

El parc va rebre el nom de Jordi Vilamitjana i Pujol l'any 2020 com a homenatge al professor i articulista que va morir el 2014 amb 56 anys. Col·laborador de Diari de Girona, va dedicar molts dels seus escrits al barri, on també va treballar com a docent a l'Institut de Santa Eugènia. En concret, el parc es troba entre els carrers Marina Castanyer, carrer Montnegre i carrer de Salt.

Ara, l'espai està definit ara com a zona verda, però després de la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana passarien a ser zona residencial, amb 150 habitatges de protecció oficial. L'espai de zona verda «no es perd», segons l'Ajuntament, i es reconfigurarà passant a una zona de 57.012,24 metres quadrats a l'espai paral·lel a la riera Marroc, al costat del Mas Bellsolà. No és el que volen les veïnes i els veïns i per això, han presentat al·legacions a la modificació urbanística que es presentaran a l'Ajuntament demà a la tarda, coincidint amb una concertació que han convocat. La mobilització començarà a les set de la tarda al Centre Cívic de Can Ninetes, al barri de Santa Eugènia i acabarà a la plaça del Vi. Les veïnes i els veïns «confien» negociar amb l'Ajuntament i a trobar una «solució».


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada