Veïnes i veïns d'Olot reclamen aturar la construcció de 46 habitatges a la falda del volcà Montsacopa
Els afectats demanen que es canviï el POUM o que es faci "el que calgui" per evitar-ho
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Olot (la Garrotxa, comtat de Besalú) 13/06/2024.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, una seixantena de veïnes i veïns d'Olot s'han concentrat aquest dijous a tocar del volcà Montsacopa, per reclamar que l'Ajuntament aturi el projecte que contempla aixecar 46 habitatges a la falda del volcà, cosa que ho consideren "un despropòsit", malgrat que el Pla d'Ordenació Urbanístic Municipal (POUM) del 2003 contempla que es pugui edificar en aquesta zona. A més, veïnes i veïns destaquen que han recollit 1.700 firmes en contra del projecte i recorden que els morrots formats per la lava són una característica "única" dels volcans de la Garrotxa. A més, assenyalen que si s'aixequen els edificis previstos es taparia "l'únic accés visible del volcà". "Al final haurem d'anar a l'Espai Cràter per veure el Montsacopa", lamenten.
El portaveu de la plataforma Salvem el Volà. Protegim el Morrot, Xavier Pujol, diu que els hi és "igual" el que faci l'Ajuntament. "Si s'ha de canviar el POUM, que es canviï, si s'ha d'indemnitzar, que s'indemnitzi", remarca. Pujol considera un "despropòsit" que aquest projecte tiri endavant perquè suposa aixecar una "barrera artificial" just a tocar de l'únic punt de vista que queda del volcà. "No té sentit, volem més lava i menys ciment", assenyala.
A la protesta d'aquest dijous a la tarda hi han participat bona part de les veïnes i dels veïns que s'han criat al barri i que "tota la vida" han conviscut amb el Montsacopa, a tocar de les seves cases. Per això, Pujol demana que no els privin d'aquest espai natural "únic" de la Garrotxa. "No és viable, creiem que això s'ha de protegir, per Olot i pel Morrot", assenyala. Pujol lamenta que si al final el projecte tira endavant, les veïnes i els veïns hauran d'anar a veure el Montsacopa a l'Espai Cràter, el centre divulgatiu de volcans de la Garrotxa. "A les escoles diuen als nens que han d'aprendre a respectar els espais naturals i els volcans i ara resulta que no el podran veure", assenyala.
Segons ha explicat Pujol, en una reunió fa uns dies l'Ajuntament estava "molt disposat, especialment l'alcalde" a aturar el projecte "si no estava clar". Ara l'objectiu és "analitzar la informació" que ha demanat l'Ajuntament a diversos òrgans de la Generalitat i confrontar-la amb la que tenen els veïns que han consultat a diversos experts, entre els quals vulcanòlegs.
Finalment, Pujol reclama que l'Ajuntament incorpori nous instruments de participació per divulgar encara més les característiques dels volcans que rodegen la ciutat. "És una particularitat que tenim i l'hem de donar a conèixer i no pas tapar-la", conclou.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada