Un al·legat en favor de la democràcia directa i l'organització ciutadana, de la mà de Simone Weil i Joseph Beuys. La política està patint una apropiació indeguda, des del moment en què una sèrie de persones s'han atorgat el dret de parlar, gairebé de manera exclusiva, en el seu nom. Però la cosa pública no comença ni acaba en els professionals, sinó en les persones polítiques que som cadascú de nosaltres. L'acció política té lloc en cada decisió, en cada moviment i en cada acte que exercim en la nostra vida. De la mà, entre d'altres, de Simone Weil i Joseph Beuys, Lluís Calvo defensa que, sense ser la panacea, la democràcia directa i l'organització ciutadana ens poden permetre de redimensionar conceptes com la implicació i la mateixa noció del que és i no és la democràcia.
Endinsa't en els boscos i els espais silvestres de la nostra terra, per conèixer els principals fruits que hi creixen espontàniament. I ho fem en una esplèndida edició il·lustrada que ens descobreix, una per una, quaranta-set espècies diferents de fruits silvestres, combinant els continguts més científics amb els tradicionals i populars, i fent especial atenció a les propietats medicinals i gastronòmiques de cada fruit.Un estudi rigorós i amè que inclou nombroses fotografies i detalladíssimes il·lustracions en color de cada espècie i les seves principals varietats, i també un extens apèndix amb un quadre de floració i fructificació de cada fruit, un glossari de termes especialitzats, un exhaustiu índex d'espècies i una completa bibliografia.
Martí Boada. Llicenciat en estudis catalans per la Universitat de Perpinyà, es doctorà en geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona (2001). Professor titular del departament de geografia i de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB, ha estat director del Museu Monogràfic del Montseny, és director de l'Observatori de Seguiment de la Biodiversitat de la Tordera i assessor del Centre de Biodiversitat d'Andorra i del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible. Bon coneixedor del massís del Montseny i el seu entorn i divulgador de temes ambientals, és autor, entre altres obres, d'Els arbres de la regió del Montseny (1988), Hivern al Montseny: diari d'un naturalista (1992), Medi ambient: una crisi civilitzadora (1998), Canvi ambiental al Montseny (2002), El canvi global (2002) i Boscos de Catalunya. Història i actualitat del món forestal (2003). Ha publicat articles científics a revistes especialitzades de geografia i ecologia. Ha estat guardonat amb els premis Pau Vila (1988), de l'Institut de Ciències de l'Educació de la Universitat de Barcelona; el premi d'Actuació Cívica Catalana (1991), de la Fundació Jaume I; el premi Global 500 (1995), concedit pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA); la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1999); el premi Serra d'Or a la millor obra científica (2003), pel llibre El Montseny. Cinquanta anys d'evolució dels paisatges (2002); el premi de Medi Ambient concedit pel ministeri de medi ambient (2004), i el premi de Medi Ambient de l'IEC (2005).
-------------------------------------
Presentació del documental:
Los tres exilios de Rafael Cardenas
Amb Fabiana Medina, directora i guionista del documental i Claudio Albertina, ajudant de producció
Dissabte, 8 de juny de 2024 a les 18 hores
Rafael Cárdenas (Madrid 1921-Barcelona 2017), va néixer i va morir a Espanya, però va ser un guerriller uruguaià, membre actiu del Moviment d'Alliberament Nacional MLN-Tupamaros, que va lluitar contra la dictadura imposada en aquell país del 1973 al 1985. Era considerat un teòric del cooperativisme social que tenia la ferma convicció que és possible un món on les persones busquen el benefici col·lectiu.
Els tres exilis de Rafael Cárdenas, explica la història de Rafael Cárdenas, que va arribar a l'Uruguai des d'Europa, i només és un nen, després d'un viatge molt llarg amb vaixell, juntament amb els seus pares i germans. A més, la pel·lícula explica la història de la gent que, a través dels exilis i les migracions, manté una sèrie d'experiències i lluites. Cárdenas era una figura revolucionària que va travessar utopies, presons i camps de concentració i va passar per Espanya, França i Mèxic com un home que va participar en les lluites col·lectives. Segons Medina, "era un home de gran humilitat, no ocupava reflectors, no era conegut públicament", però la seva rebel·lia li permetia vincular-se amb aquest tipus de causes. Contar la història de Cárdenas, "és tornar a explicar una part de la història del segle XX i l'inici exaltat del segle XXI", assegura Fabiana Median.
El documental, realitzat a partir d'una investigació que va fer la pròpia directora juntament amb Claudio Albertani, professor de la UACM i els estudiants de comunicació Eduardo Torreblanca i Juanita Sánchez, mostra els esdeveniments rellevants del segle XX, com l'anomenada Revolució espanyola contra el cop del general Primo de Rivera, la dictadura del qual va ser de 1923 a 1930; l'inici del moviment cooperativista i la guerrilla urbana a Uruguai. Així mateix, es va recolzar en materials com el llibre On el far il·lumina, vida i lluita de Rafael Cárdenas , de l'historiador Rodrigo Vescovi.
/// cerveses, menjars i pensars ///
Ricomà 57 08401 Granollers
Tel. 93 860 07 89
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada