divendres, 10 de maig del 2024

Protesta al pregó de Ripoll amb samarretes roses pel cartell censurat

Protesta al pregó de Ripoll amb samarretes roses pel cartell censurat

S'han posat d'esquena mentre l'alcaldessa Sílvia Orriols pronunciava el seu discurs i li han fer una sonora xiulada

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Ripoll (Ripollès, comtat d'Osona) 10/05/2024.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, desenes de persones van protestar ahir dijous al vespre a Ripoll durant la lectura del pregó de la Festa Major. Duien cartells i una samarreta rosa amb el dibuix del cartell que l'equip de govern municipal, Aliança Catalana, va censurar perquè hi apareixia una figura femenina amb vel musulmà. En el torn de paraula de l'alcaldessa, Sílvia Orriols, es van girar d'esquenes a l'escenari i van protagonitzar una sonora xiulada. Un cop acabat, van desplegar una reproducció en tela de grans dimensions amb el mateix dibuix i seguidament un grup reduït de persones es va dirigir al balcó del consistori on la van desplegar.

Al cap de pocs segons, membres de l'equip de govern i alguns membres de la comissió de festes el van arrencar, essent aquest el moment de més tensió.

Amb crits de 'censura' i una xiulada ben sonora, desenes de persones van protestar amb la mateixa samarreta on també es podia llegir el missatge escrit, Stop Racisme i Stop Censura.

L'alcaldessa va seguir amb el discurs previst fins al final. La resta de l'acte del pregó va seguir sense incidents i va marcar així el tret oficial de la festa de Sant Eudald.

Enguany, l'inici de la festa major ha coincidit amb la recta final de la campanya electoral. Tot i que el ple de l'Ajuntament de Ripoll va aprovar una moció on s'acordava que no hi hagués actes polítics durant la festa, Sílvia Orriols, que governa en minoria, ja va advertir que Aliança Catalana no en faria cas i, de fet, han programat l'acte final de campanya a la ciutat.

La polèmica del cartell

Ripoll ha viscut els darrers dies una polèmica relacionada amb la seva festa major. A principis d'abril es va fer públic que l'equip de govern d'Aliança Catalana, partit d'extrema dreta, havia censurat el cartell de la festa perquè hi apareixia un personatge femení amb el vel musulmà.

El cartell va ser un dels més votats durant la Fira de les 40 hores, tal com es fa cada any, i un jurat format per professionals de la il·lustració va atorgar-li la primera posició. Orriols va demanar a l'autora del cartell, Ivonne Navarro, que retirés el personatge femení amb vel, però aquesta s'hi va negar. Per això, finalment es va escollir el cartell que havia quedat en segona posició. La mateixa Orriols va explicar a través de les xarxes socials que havien decidit "desqualificar" el cartell guanyador per "no normalitzar la misogínia islàmica".

Tots els grups municipals de l'oposició van demanar a l'alcaldessa que rectifiqués i van qualificar els fets de "censura", "despropòsit" i "barrabassada". Com a reacció a la censura del cartell, la ciutat de Ripoll va aparèixer pocs dies després plena dels cartells censurats.

D'altra banda, el dimecres 8 de maig es va fer públic que l'equip de govern no havia autoritzat la celebració de la Festa Major Alternativa. L'Ajuntament assegura que els organitzadors -el Casal Popular la Metxa- no compta amb el vistiplau de la comissió de festes, mentre que ells acusen el consistori de "censura". Tot i la prohibició, els organitzadors han decidit programar igualment alguns actes i han fet una imatge amb un fragment versionat del cartell censurat de la Festa Major oficial.

Enxampen l'alcaldessa retirant els cartells censurats

L'alcaldessa de Ripoll va ser enregistrada ahir dijous al matí arrencant d'una pilona del centre de la ciutat els cartells censurats de la Festa Major. En concret, diversos veïns l'han pogut gravar despenjant els cartells en un dels extrems de la plaça del Monestir, un punt molt cèntric de la ciutat.

Sílvia Orriols és la número 1 per la circumscripció de Girona d'Aliança Catalana en aquestes eleccions al Parlament de Catalunya.

Ripoll celebra el Sant Eudald més polititzat

Llegim al Diari de Girona que la politització prèvia d'aquesta Festa Major de Sant Eudald ha estat molt més present que en qualsevol edició anterior, ja des que fa un mes es va conèixer el canvi de cartell que l'havia de representar, perquè en l'inicialment guanyador de la il·lustradora Ivonne Navarro hi figurava el dibuix d'una nena amb hijab al cap, que no va agradar a l'equip de govern. Els dos cartells comparteixen presència als carrers després que joves antifeixistes n'enganxessin de la guanyadora original per botigues i parets, tot i que la mateixa alcaldessa Sílvia Orriols n'enretirés l'endemà, en una polèmica que, per cert, va passar desapercebuda en l'últim plenari municipal. En canvi, sí que es va incidir en la necessitat de no polititzar la Festa, recriminant que Aliança Catalana faci aquest divendres l'acte de final de campanya precisament a Ripoll.

El cartellisme no ha sigut l'únic motiu de polèmica. La prohibició que l'Ajuntament ha fet al Casal Popular La Metxa, afí a polítiques anticapitalistes, antifeixistes i feministes, de celebrar la Festa Major Alternativa, ha generat un nou incendi amb l'equip de govern d'Aliança Catalana. La polèmica no és nova, ja que el 2017 l'equip de govern de Junts ja va negar inicialment que es fes la Festa Alternativa argumentant que els actes havien de formar part "d'una sola festa" tot i que finalment es va acabar tolerant la seva celebració. Amb els anys i la Covid-19, aquesta celebració alternativa va quedar esmorteïda, per reflotar aquest any. La Metxa anima a omplir el carrer Pare Colí ahir  dijous i avui divendres, quan es fan diverses activitats gastronòmiques i musicals.

Per la seva banda la Comissió de Festes va lamentat que La Metxa no s'impliqués a la crida per participar a La Nit de les Entitats que es va celebrar ahir dijous al vespre, i on es va proposar als diferents col·lectius ripollesos, que l'autogestionessin. L'Atlètic Ripoll, el Club de Futbol Ripoll, el Club Patí Ripoll i el Ripollès Rugby Club han estat finalment els col·laboradors d'aquesta activitat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada