dimecres, 15 de maig del 2024

La pagesia tallarà totes les fronteres entre l'Estat espanyol i el francès el dilluns 3 de juny

La pagesia tallarà totes les fronteres entre l'Estat espanyol i el francès el dilluns 3 de juny

Volen pressionar de cara a les eleccions europees per aconseguir una "major seguretat alimentària"

Membres de Revolta Pagesa i pagesos nord-catalans s'han mostrat plegats davant del Monument de Catalunya a el Portús

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL La Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) 15/05/2024.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, la  pagesia tallarà totes les fronteres entre l'Estat espanyol i el francès el dilluns 3 de juny en una protesta "històrica" i "sense precedents".

Els talls, que compten amb el suport d'una quinzena d'associacions agràries de tot l'Estat espanyol, es faran a banda i banda entre els agricultors d'ambdós Estats en punts com el Portús, Irún o el Coll d'Ares.

El portaveu de Revolta Pagesa, Arnau Rubio, diu que l'objectiu és pressionar de cara a les eleccions europees per aconseguir una "major seguretat alimentària" a través de les anomenades "clàusules mirall" i que s'eliminin els impostos a l'energia que s'apliquen als productors agraris com tenen altres sectors.

Revolta Pagesa ha anunciat que un dels punts on es tallarà l'AP-7, que el tall es farà el dilluns 3 de juny just a les portes de les eleccions europees (el diumenge 9 de juny) i que afectarà "totes les fronteres" entre els dos Estats.

La mesura coincideix amb la cita electoral amb la voluntat del sector de "pressionar" la Unió Europea per aconseguir una "millor seguretat alimentària" i que s'elimini els impostos a l'energia que els apliquen.

En un comunicat que han llegit a la premsa, els pagesos asseguren que "davant la demostrada immobilitat dels governs autonòmics estatals i europeus des del començament de les mobilitzacions i la seva falta de compromís, implicació i mesures concretes", es veuen "obligats" a unir-se creant un "bloc unitari" en "defensa del sector primari".

Les "clàusules mirall"

En aquest sentit, fan una crida a unir-se a la mobilització a totes les associacions, cooperatives, sindicats, empreses i consumidors -inclosos els transportistes-. El sector vol que s'apliquen les "clàusules mirall" perquè els productes que s'importin els diferents estats europeus hagin de complir les normatives que s'apliquen als productors d'aquí, però també que es millorin les lleis de cadena alimentària i "aplicar" la Llei de preferència de productes locals.

Pel que fa als impostos d'hidrocarburs, gas i electricitat, volen que els eliminin com ja s'ha fet en altres sectors.

A banda d'incidir en l'àmbit europeu, els pagesos també insten als Governs espanyol i francès a "iniciar negociacions" per abordar les seves demandes i "trobar solucions satisfactòries".

La protesta pagesa compta amb el suport de diverses associacions agràries d'arreu de l'Estat espanyol, entre elles del País Basc, l'Aragó, Navarra, València, Lleó, Castella la Manxa o Cuenca. A la banda francesa, s'hi suma el Moviment Independent Francès.

Els talls es farà el dilluns 3 de juny a partir de les deu del matí i, de moment, preveuen que duri unes 24 hores, tot i que no descarten que s'allargui més dies. La previsió és que els pagesos de l'Hexàgon francès tallin a la banda nord de la frontera i els d'aquí ho facin a l'altra. "No ens aturarem fins a aconseguir les nostres reivindicacions", asseguren.

A la seva banda, el pagès nord-català Sebastià Barboteu assegura que es tracta d'un esdeveniment "històric" perquè mai s'havien unit els agricultors d'ambdós Estats. "Tenim les mateixes problemàtiques", afirma.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada