divendres, 1 de març del 2024

La pagesia catalana adverteix que tornarà a mobilitzar-se si les negociacions amb el Govern de la generalitat s'encallen

La pagesia catalana adverteix que tornarà a mobilitzar-se si les negociacions amb el Govern de la generalitat s'encallen

Els pagesos que es concentren a l'A-2 a Tàrrega trien aixecar el tall demà dissabte al migdia

L'entitat Ecologistes en Acció critica que la Generalitat cedeixi a les "pressions" pageses amb el canvi d'Acció Climàtica com a nom del Departament i reivindica un departament de medi ambient independent una vicepresidència de transició ecosocial

Aquest divendres tant l'AP-7 com l'N-II continuen tancades al trànsit, ja que s'estan acomplint tasques de condicionament

Tall de 17 quilòmetres per netejar l'AP-7 després de les protestes dels pagesos. Les tasques afecten el tram entre Borrassà i Vilademuls i també 12 quilòmetres de l'N-II

La presència dels Mossos dissuadeix els pagesos del Bages de fer una marxa lenta a la C-16, ja que aquests munten un dispositiu policial especial al Berguedà

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Pontós (Alt Empordà) 01/03/2024.- Llegim que els agricultors i ramaders concentrats a l'AP-7 i l'N-II a Pontós van decidir en assemblea, ahir dijous al vespre, aixecar els talls, que s'ha estès durant més de 70 hores. La resolució ha comptat amb el recolzament de la majoria de vots dels presents i ha estat una conseqüència dels acords assolits amb el Departament d'Acció Climàtica. Ara bé, el sector ha assegurat que si els pactes no es materialitzen, tornaran a mobilitzar-se. Precisament, la creació d'una taula de negociació permanent amb representants de tots els actors implicats, servirà per "continuar treballant" uns acords, que des d'Unió de Pagesos, descriuen "de mínims".

Malgrat que els agricultors i ramaders no han aconseguit la destitució del director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, i el número dos, Jordi Molist, el Departament s'ha compromès a reorganitzar l'àrea d'abastament de l'ACA.

Entre els acords assolits, també destaca el canvi de nom del Departament i l'oferiment de nous ajuts a les zones que no han pogut regar per la sequera. En concret, es tracta d'un suport econòmic d'uns 200 euros per hectàrea, que suposaran uns 3 milions d'euros pel sector de la pagesia.

Després de la reunió entre els sindicats, Revolta Pagesa i el Departament d'Acció Climàtica, els tractors concentrats a l'Alt Empordà van abandonat a mitjanit les vies. Havien estat tres dies de protesta ininterrompuda a la comarca, que han reunit concerts a la calçada i àpats de germanor. Els presents del primer sector, aquesta setmana, també han buidat diversos camions, que transportaven fruites i verdures provinents del Marroc, i les han donat al Banc dels Aliments.

Tall de 17 quilòmetres per netejar l'AP-7 després de les protestes dels pagesos

Tot i que els talls ja havien estat desconvocats, aquest divendres tant l'AP-7 com l'N-II continuen tancades al trànsit, ja que s'estan acomplint tasques de condicionament. L'autopista AP-7 està tallada aquest divendres en un tram de 17 quilòmetres, des de Borrassà fins a Vilademuls, perquè es puguin dur a terme les tasques de neteja després de les protestes dels pagesos que han ocupat la via els darrers dies. La carretera N-II també està tallada, pel mateix motiu, en un tram de 12 quilòmetres entre Bàscara i Vilamalla, segons dades del Servei Català de Trànsit recollides per Europa Press.

Una manifestació d'agricultors, d'altra banda, talla l'autovia A-2 entre Tàrrega i Vilagrassa en els dos sentits de la circulació

Caos a l'Alt Empordà: tràilers encallats en carrers perquè volien esquivar la protesta dels pagesos

Segons EMPORDA.INFO, les protestes dels pagesos que van provocar el tall de l'AP-7 i la Nacional II a l'Alt Empordà. Des del dimarts molts conductors van cercar vies alternatives per esquivar el tall. Unes maniobres que, en alguns casos, no van sortir massa bé i poden passar factura. Ja sigui pels errors dels GPS, per la falta de destresa o pel cas omís a la prohibició del pas de camions, com l'avinguda Salvador Dalí de Figueres, alguns vehicles es van accidentar i, fins i tot, van quedar encallats en carrers de diversos municipis.

Dimecres a la tarda, per exemple, un tràiler va quedar atrapat al carrer Baix de Borrassà durant més de dues hores. Com a conseqüència, va patir destrosses a la part de la càrrega. Diverses patrulles de Mossos d'Esquadra de Trànsit es van dirigir al lloc dels fets i van certificar els danys que el camió havia causat en una de les façanes del carrer. Unes destrosses que l'assegurança del vehicle pesant haurà de pagar. Finalment, el camió, gràcies a les indicacions dels veïns, es va poder retirar cap a dos quarts de deu de la nit,

Un dia abans, el dimarts 27 de febrer, al vespre, un camió va quedar encallat en un carrer del nucli de Sant Tomàs, a Torroella de Fluvià, també quan volia esquivar les protestes dels pagesos. L'Ajuntament va alertar que tallaria l'accés a la zona per evitar més problemàtiques com aquesta.

Sancions a Figueres

D'altra banda, la ciutat de Figueres també havia viscut des del dimarts un clar increment de circulació de camions de gran tonatge. Per això, la Guàrdia Urbana estava sancionant els conductors de camions de gran tonatge que travessaven el municipi per a saltar-se els talls protagonitzats pel col·lectiu de pagesos a l'AP-7 i l'N-II. La mesura s'havia pres en aplicació de les prohibicions de pas establertes per al nucli urbà des de fa anys a les principals entrades de la ciutat per als vehicles de més de 5,5 tones.

Els precedents

Aquest no és el primer cop que les protestes dels pagesos provoquen successos com aquest. El dimarts 6 de febrer, un camió de gran tonatge va quedar encallat al nucli de Creixell (Borrassà), segons va avançar la periodista Anna Punsí a X (antic Twitter). Els fets van ocórrer cap a les 6 de la tarda. Per poder desencallar el camió es va requerir l'ajuda d'una grua, que va poder retirar-lo cap a la mitjanit. L'incident va provocar desperfectes a diverses façanes, ja que el vehicle va quedar encallat entre dues cases a centímetres de la paret. Els veïns de Creixell fa molts anys que es queixen dels danys que provoquen els vehicles pesants que queden encallats al mig del poble. Els conductors segueixen la ruta que els marquen els navegadors de GPS, però fan cas omís o no veuen els senyals que prohibeixen el pas d'aquells vehicles de més de 7 metres de llarg i 2,5 d'amplada, i quan s'adonen de l'error ja no poden fer marxa enrere.

Els pagesos que es concentren a l'A-2 a Tàrrega trien aixecar el tall demà dissabte al migdia

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, l'assemblea dels pagesos i ramaders que des de dimarts es concentren a l'A-2 al seu pas per Tàrrega ha decidit aixecar el tall dissabte a les dotze del migdia. Un dels portaveus dels concentrats, Ramon Gomà, ha advertit que si les negociacions amb el Govern de la Generalitat setmana vinent s'encallen, les "mobilitzacions seguiran perquè la gent vol respostes i un calendari clar". Gomà ha afegit que mantenen un dia més l'acció a la via perquè "és important seguir fent pressió" el cap de setmana davant la "situació extrema" que viu el sector a Ponent.

La presència dels Mossos dissuadeix els pagesos del Bages de fer una marxa lenta a la C-16

Llegim que un grup de pagesos del Bages, pertanyent al moviment Revolta Pagesa, ha decidit desconvocar la marxa lenta que tenia previst fer aquest divendres a la tarda a la C-16 davant la "forta" presència policial a la zona. Els Mossos d'Esquadra han muntat un dispositiu per garantir la mobilitat de la carretera, que uneix Barcelona amb la Cerdanya, davant la protesta, que estava prevista des de Berga fins a Bagà. La policia autonòmica catalana hi ha desplegat furgonetes de la Brimo i un helicòpter per sobrevolar la zona. Un dels portaveus de Revolta Pagesa, Oriol Cantó, ha explicat que també s'han fet enrere perquè hi ha prevista la tornada d'una cinquantena d'autocars amb escolars que han passat la setmana a la Cerdanya. "Volem tenir la ciutadania de la nostra part", ha afegit. Amb aquesta protesta, els pagesos volien donar suport al tall de Tàrrega i continuar reivindicant més millores pel sector.

Ecologistes en Acció critica que la Generalitat cedeixi a les "pressions" pageses amb el canvi d'Acció Climàtica com a nom del Departament i reivindica un departament de medi ambient independent una vicepresidència de transició ecosocial

L'Agència Catalana de Notícies informa que l'entitat Ecologistes en Acció ha considerat que el Govern de la Generalitat ha "cedit" a les "pressions" pageses amb el canvi de nom del Departament d'Acció Climàtica, afegint les paraules Agricultura, Ramaderia i Pesca. En un comunicat, l'organització ha recordat que "no va ser una bona idea" quan es van unir agricultura i medi ambient en un mateix Departament de la Generalitat, i ha insistit que fa falta un departament de medi ambient independent i una vicepresidència de transició ecosocial.

Des d'Ecologistes en Acció han reivindicat que medi ambient no és una política sectorial sinó un requisit transversal per a totes les polítiques de govern.

Per a l'entitat és "absolutament inadmissible" que es plantegin passes enrere pel que fa a les polítiques ambientals, unes polítiques que ha lamentat ja són insuficients en l'actual situació de crisi ecològica. En aquest sentit, l'organització ha defensat que mantenir un sector agrari potent passa per adaptar-se al canvi climàtic i col·laborar en la conservació de la biodiversitat.

A més, Ecologistes en Acció ha expressat el seu suport a la petita i mitjana pagesia i ha insistit que avançar en la dignificació del sector ha d'anar acompanyat de portar a terme una agricultura responsable amb el medi ambient.

Sabotatges anònims ahir dijous a l'AP-7, a l'alçada de Campmany

Llegim al Diari de Girona que diversos conductors que circulaven per l'autopista AP-7 a l'altura de Capmany a partir d'un quart de deu de la nit d'ahir dijous van començar a trucar el 112. Alertaven que hi havia un objecte a la via i que de retruc alguns havien rebentat alguna roda. Els Mossos d'Esquadra de l'Àrea Regional de Trànsit es van traslladar a la zona per intentar aclarir què passava. Tot això va succeir a pocs quilòmetres de l'àrea de servei de la Jonquera.

Entre un quart de deu i fins a tres quarts de deu, fins a deu vehicles van resultar afectats. Van ser un total de nou cotxes i un camió. El tràiler a més va tenir tanta mala sort que va acabar patint una fuita de gasoil del dipòsit que va rebentar pels mateixos fets. Malgrat tot, ningú va resultar ferit.

Els agents van trobar l'objecte causant cap al quilòmetre 10,5 de l'autopista a Capmany en sentit nord. Hi havia una mànega que s'utilitza per impulsar ciment al mig de la carretera i aquesta estava recoberta de molts ferros i filferros. Finalment, el servei de carreteres es va fer càrrec de l'objecte i el van retirar. Cap a tres quarts d'una d'avui divendres el servei es va donar per finalitza.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada